04 August 2011

Amandelmeel - 10 voordelen op een rij

Ik werk erg graag met amandelmeel. Mijn tweede boek rust ook zwaar op dit ingrediënt, omdat het zo veelzijdig en gezond is! Maar waarom is het zo veelzijdig en gezond? Ik heb 10 voordelen opgezocht en op een rijtje gezet!

1. Amandelmeel is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. In dit artikel op mijn blog kun je lezen wat het allemaal bevat aan goeds.
2. Amandelmeel bevat duidelijk minder koolhydraten dan tarwemeel. Per 200 gram bevat amandelmeel 10 gram en tarwebloem 92 gram netto koolhydraten (minus de vezels betekent dat). Dus ook voor diegenen die hier op willen letten, is dit een goed alternatief.
3. Mensen met een pinda allergie, kunnen vaak wel amandelen verdragen (check dit met je dokter, eer je gaat experimenteren!). Hierdoor is bijvoorbeeld amandelpasta een lekker alternatief voor pindakaas. En je loopt hierdoor de geharde vette die vaak aanwezig zijn in pindakaas, mis. Mensen met notenallergie moeten natuurlijk wel oppassen.

4. Amandelen en amandelmeel bevatten veel goeie vetten. Zowel de onverzadigde als de verzadigde vetten zijn vertegenwoordigd. Samen zorgen ze voor een goede balans aan vetten in het product.
5. Amandelmeel is rijk aan vitamine E. Een anti-oxidant en een essentieel vet, omdat ons lichaam het niet zelf aan kan maken. Vitamine E wordt ingezet om de weerstand te verhogen, is een natuurlijke vochtafdrijver en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Niet verkeerd dus!
6. Misschien een open deur, maar amandelmeel is geheel glutenvrij en kan in principe zonder problemen gegeten worden door mensen met darmklachten en daaraan gerelateerde ziekten.
7. Amandelmeel heeft een neutrale smaak die zich leent voor zowel zoete als hartige gerechten.
8. Baksels op basis van amandelmeel drogen minder snel uit dan brood of koek gemaakt van tarwe of spelt. Ook de smaak blijft goed behouden mits luchtdicht afgesloten. Een persoonlijke ervaring is dat het tot een week bewaard kan worden zonder verlies van kwaliteit en textuur.
9. Hoewel amandelmeel prijzig is, zo rond de tien euro per kilo, doe je er vrij lang mee omdat je niet veel nodig hebt om een cake of wat koekjes te bakken. Het gebruik van eieren en bijvoorbeeld gedroogd fruit zorgt dat het volume toeneemt.
10. Amandelmeel heeft een zeer hoge voedingswaarde. Na het eten van een muffin of een plak koek heb je snel een verzadigd gevoel. Dit is vooral plezierig voor mensen die met bloedsuikerschommelingen te kampen hebben. Je zult minder snel last hebben van een dip met alle onplezierige gevolgen van dien.... Been there, done that... got the T-shirt!
Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar voor mij zijn dit de meest belangrijke punten om amandelmeel te blijven gebruiken. Wat zijn jou ervaringen met amandelmeel? Hoe vaak gebruik je het en wat maak je er mee?

Bronnen:
Amandel
Vitamine E 
Pinda Allergie/ Notenallergie

Waar kun je amandelmeel verkrijgen:
Hanos (niet biologisch)
Bio-Voordeel
Ekoshop Helder, Lemmer
Voedingswaar

Er zijn zeker nog meer winkels waar je amandelmeel kunt krijgen. Wat zijn jou favorieten?

42 comments:

 1. Ik koop amandelmeel bij de natuurwinkel.
  Ik gebruik het echter (tot nu toe) alleen voor koekjes en (raw) truffels.
  Waar gebruik jij het nog meer voor?
  NZ

  ReplyDelete
  Replies
  1. raw truffels.. tell me more! Groetjes, Francien

   Delete
 2. Ik gebruik het als vervanger voor tarwemelen. Niet dat ik er elke dag brood van bak, want daar heb ik andere en goedkopere alternatieven voor! Maar koekjes, repen, muffins, kipvingers, vissticks, kaasstengels, taartbodems, cake en lekker brood met fruit en spijs zijn de dingen die ik er mee maak. Frukkuluk! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Welke goedkope alternatieven heb je dan voor amandelmeel om brood te bakken?
   Gr Annelien

   Delete
  2. Boekweitmeel voornamelijk. Tegenwoordig gebruik ik ook wel kokosmeel, maar dat is dan meer cake (hoewel nog altijd gezonder dan regulier brood!).

   Groeten
   Heleen

   Delete
 3. Wat een interresante blog heb je.
  Ben het laatste jaar ook erg met goede voeding bezig.
  Ga je volgen.

  Groeten Herma

  ReplyDelete
 4. Leuke site! Ik kook en blog zelf ook glutenvrij.
  Amandelmeel is een grote favoriet. Bijvoorbeeld voor sinaasappeltaart (recept op blog), chocoladetaart, wat niet.

  ReplyDelete
 5. Na het zo vaak op jouw blog tegen te zijn gekomen, heb ik het maar eens bij de natuurvoedingswinkel gekocht, ik ben erg benieuwd hoe het gaat smaken :). Vond het daar wel erg duur, rond de 2 euro voor 100 gram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik heb het laatst in Duitsland gekocht voor € 10,00 per kilo.
   De moeite waard dus om een tripje over de grens te maken.

   groeten,
   henny

   Delete
  2. Ik zie dat de Duitse winkels hieronder ook al genoemd worden, dus mijn reactie is dubbelop. :)

   Delete
 6. Ik heb net teffmeel gekocht en dat viel tegen,wat smaak betreft.Het volgende probeersel is amandelmeel. Groeten Izerina

  ReplyDelete
 7. Je schrijft dat je niet veel nodig hebt om een cake of wat koekjes te bakken. Bedoel je daarmee dat je wanneer je het tarwemeel zou vervangen uit een recept voor cake je het vervangt door een mindere hoeveelheid amandelmeel? Zo ja, wat zijn dan de verhoudingen?

  Groetjes Suz

  ReplyDelete
 8. Hoi Suz,

  Helaas kan ik je geen verhoudingen geven. De standaard recepten voor cake en koekjes gebruik ik sowieso niet meer omdat die ook gebruik maken van gewone suiker om volume te krijgen en door gebruik van agave is die verhouding ook alweer anders! Bakken met amandelmeel is gewoon heel anders, maar zeker de moeite waard. Wat mijn advies zou zijn voor jou is om een recept van mijn blog, bijvoorbeeld de koekjes of de cupcakes, te maken en te kijken hoe het jou bevalt. Aanpassen is heel simpel: is het te droog? Boter toevoegen. Is het te nat? Amandelmeel toevoegen.

  Succes er mee!
  Heleen

  ReplyDelete
 9. Amandelmeel is in Duitsland veel goedkoper en wordt in supermarkten als Lidl en NP (Niedrich Preis) verkocht. Ook andere bakprodukten zijn daar veel goedkoper en de keus is zeer groot.
  Bak ze!

  ReplyDelete
 10. Wat een leuke site. Ik was op zoek naar receptjes voor amandelmeel en kwam hier terecht. Ik heb zojuist mijn amandelmeel besteld bij de molen, het wordt vers gemalen, ik kan het van de week ophalen. Kosten 750 gram voor €8.-
  Ik maak er overheerlijke crackers van met pompoenpitten lijnzaad en parmezaanse kaas HMMM..Overigens uit een boekje van Yvonne Lemmers.

  ReplyDelete
 11. Ik gebruik voor mezelf alleen maar amandelmeel omdat ik een beperkte koolhydraten eet.
  Bak er veel mee en mijn favorite is dan ook boterkoek van amandelmeel
  Koop het trouwens in kilo zakken bij de sligro scheeld enorm in €€€€

  ReplyDelete
 12. Hoeveel kost het dan, als ik vragen mag? Bij de Hanos kost een kilo amandelmeel nog steeds 11 euro en bij de natuurvoedingswinkel een tientje per kilo. Dat is voor mij de hoofdreden om niet al te vaak met amandelmeel te bakken. Zelf zou ik het elke dag wel willen doen, maar dat wordt dan te duur.

  ReplyDelete
 13. hoi heleen hoe bak jij pannekoeken van amandelmeel
  die van mij lukken niet wat doe ik verkeerd ik heb er eieren en melk door maar ze blijven slap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moet je even op mijn site zoeken naar 'amandelmeel pannenkoekjes' en als het goed is vind je dan een recept waarbij je stap voor stap uitgelegd wordt hoe je zulke pannenkoekjes maakt. Als het dan nog niet lukt, laat het me dan even weten, dan lopen we het samen even door.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
 14. interessante site! haal er veel inspiratie uit. mss al honderd keer gevraagd, maar is er eigenlijk een verschil ts gemalen amandelen en amadelmeel of is dit hetzelfde?

  grz

  ReplyDelete
 15. Hay
  Leuke site hoo. Vandaag het amandelbrood uitgeprobeerd. Heerlijk!
  Alleen rijst het matig tot niet. Moet ik er dan meer wijnsteenzuur bakpoeder in doen?
  Grz francisca

  ReplyDelete
 16. Misschien nog als tip: bij biovoordeel.nl kun je amandelmeel in grote hoeveelheden kopen (en dus voordeliger). Nu 87,50 voor 10 kilo.

  ReplyDelete
 17. gebruik jij de geblancheerde versie van amandelmeel of de ongeblancheerde? Heb nu jouw beide boeken aangeschaft, maar moet nog beginnen met uitproberen.
  Groet,
  Lucenda

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik gebruik de geblancheerde versie. Dan zijn de velletjes dmv heet water verwijderd en dat geeft een beter en lekkerder eindresultaat naar mijn mening.

   Groet
   Heleen

   Delete
 18. Weet iemand wat het verschil is tussen amandelmeel en amandelpoeder?

  Groet Lydie

  ReplyDelete
 19. Super om op je blog zoveel over amandelen te lezen! Ik heb mijn amandelmeel gekocht bij 'Gekruid'voor 5kg iets van een 50€ betaald. Lees dat je 2de boek vooral recepten met amandelmeel zijn; welk boek is het en waar kan ik het kopen? Ben pas begonnen met het Paleo-dieet en ik vind het brood met amandelmeel nog lekkerder dan de volkoren zilvervliesrijdt/boekweit/gierst die ik voorheen gebruikte. Had alleen eerst even twijfel of amandelmeel wel goed is voor de darmen?

  ReplyDelete
 20. Mooie recepten. Alleen kan ik niet makkelijk aan amandelmeel komen. Kun je ook een ander soort meel gebruiken of zijn de verhoudingen dan anders?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kijk eens op www.gekruid.nl daar verkopen ze amandelmeel. Ook de Tuinen verkoopt amandelmeel en dat is regelmatig in de aanbieding!

   Delete
  2. Ik heb inmiddels via internet amandelmeel en nog wat andere 'gezonde' dingen besteld. Binnenkort maar eens proberen!

   Delete
 21. Ik las laatst dat er ook in noten fytinezuur zit, net als in tarwe. Dan zou je het dus niet te vaak moeten eten?

  ReplyDelete
 22. Via internet bij de Tuinen is de amandelmeel in de aanbieding. 350 gr. voor 3,14 euro! Gelijk een paar zakken aangeschaft. Tip: boven de 20 euro gratis bezorging dus evt. met iemand samen bestellen. Misschien is de aanbieding ook in de winkel geldig. Zo goedkoop heb ik het nog niet ergens gezien.

  ReplyDelete
 23. Ik ben nu de pannenkoekjes aan het bakken en de eerste smaken heerlijk! Ik heb amandelmeel in Duitsland gekocht, voor €6,50 per kilo (wel alleen in zakjes van 100 gram). In Nederland vond ik het steeds alleen maar voor rond de €10-12 per kilo en dat vond ik wel heel veel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo, mag ik vragen waar in Duitsland?

   Delete
  2. Ik kom regelmatig in Duitsland en je kunt in bijna elke supermarkt amandelmeel kopen, vaak ook verschillende soorten (met of zonder de vliesjes) en verschillende merken (à-merk, huismerk).
   Ook gemalen hazelnoten en gepelde pistachenoten haal ik daar. Alles veel voordeliger dan in Nl.

   Delete
  3. Klopt helemaal en dat is gewoonweg jaloersmakend! Als wij naar Duitsland gaan, sla ik ook flink in. Helaas doen we dat niet al te vaak...

   Delete
 24. ik koop amandelmeel bij gekruid.be

  ReplyDelete
 25. Hoe zit het met de voedingsvezels in amandelmeel?
  En wat zijn de voordelen van amandelmeel tov volkoren speltmeel (als je geen rekening hoeft houden met allergien/darmproblemen)?
  Volkoren speltmeel lijkt me veel gezonder, maar geen idee of dat ook echt zo is?
  Ben heel benieuwd naar je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Carlijn

  ReplyDelete
 26. Hoi allemaal,

  kan iemand mij vertellen of de amandelmeel die je in natuurwinkels koopt of überhaupt amandelmeel, voor het malen ontdaan zijn van de velletjes/schilletjes?
  Ik maak er nl melk van en weet niet of ik het van te voren moet weken ivm fytinezuur.

  Groetjes

  ReplyDelete
 27. Ik koop mijn amandelmeel bij Nootkracht op de markt (notenkraam)

  ReplyDelete
 28. Ik heb eerst bij Eco plaza gekocht. 2.29 per 100 gram. Ga ik later die dag naar de Jumbo daar kost 100 gr maar 1,69. Merk:Terrasana superfood bio organic. Scheelt veel geld dus.

  ReplyDelete
 29. Als ik Weston Price vol dan verliezen granen, en waarom pok niet noten, hun vitaminen en mineralen binnen een dag of twee na het malen. Hij raad daarom aan om, zoals in natuurvolkeren ook altijd gebeurd, het gemalene dezelfde dag te eten.

  ReplyDelete
 30. In Duitsland kost 2 ons 1,55. Wij wonen vlak bij de grens en kopen daar amandelmeel. Ik gebruik dit niet uit pure luxe zoals de paleo aanhangers, maar omdat ik coeliakie patiënt ben.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...