21 February 2012

Budget Dag 2: Weekmenu

De tweede officiële dag op het Budget is aangebroken! Helaas niet met tromgeroffel of met vuurwerk, maar wel met vers amandelbrood! Och, het kan slechter ;-). Eergisteren kwam ik er achter dat ik nog een schooltraktatie voor onze dochter moest maken, maar dat ik dit glad vergeten was! Helaas was er niks bruikbaars in huis waar ik heel snel 30 kleine hapjes van kon maken, dus de traktatie komt op het rekest van het weekbudget. Vooruit maar, zo heel ernstig is dat toch niet! Ik hield het simpel en heb met soepstengels, mandarijntjes en druifjes picknick pakketjes van roze en blauwe servetten gemaakt.

Hoe dan ook. Het budget is dus €110,- en op wat zakken zuurkool, boerenkool in de vriezer en een worst na, zijn de verse dingen goeddeels op. Ik moet weer flink eieren, boter, melk, verse groenten, fruit en andere zaken in huis halen. Uiteraard valt het hondenvoer hier ook onder. Dat koop ik in ingevroren porties en moet ik per week kopen, omdat onze vriezer helaas niet zo groot is dat ik voor een maand of twee kan opslaan!

Dit is wat ik graag wil eten deze week:

Ontbijt: Variatie op het 'pap-thema'. Ik heb gierstvlokken en boekweitgrutten in huis. De eerste kook ik met water, de tweede met karnemelk. Een halve liter per keer. Ik denk dat ik met drie pakken wel toe kom. Als ik erg laat ben 's ochtends, wordt het roggecrackers met dikke boter en notenpasta.

Lunch: Op dinsdag en donderdag help ik weer op de overblijf, dus dan zal ik zelfgebakken amandelbrood eten met de kinderen. Morgen eet ik bij mijn ouders, dus dat scheelt weer. De overige dagen wil ik de restanten van het avondeten opmaken met sla er bij. Opbakken met wat eieren en klaar. Als er niets op te maken valt, zal ik een omelet of een dikke salade maken. Kopen: 2 dozijn eieren, twee kroppen groene sla.

Avondeten
Maandag: Kwam neer op pap voor iedereen omdat we twee herstellende zieken in huis hadden!
Dinsdag: Groenten in tomatensaus
Woensdag: Uiensoep met zelfgebakken brood
Donderdag: Zelfgemaakte pizza met verse groenten en saus
Vrijdag: Hamburgeravond!
Zaterdag: Gebraden kip uit de oven met aardappels en groenten
Zondag: Broccoli met kip en Jagerssaus

Aankomend weekend is Echtgenoot weer een weekend in het bos kamperen. Hierdoor heb ik meer tijd om handen en zal ik dus een kip braden om daar een aantal keer van te eten. We hebben het plan opgevat om op zondag een kip te braden en daar minstens drie keer van te eten. Qua prijs is een hele kip stukken voordeliger, het smaakt ook beter en je kan er veel meer mee.

Het Boodschappenlijstje
Ik zal eerst alle bovengenoemde boodschappen en het hondenvoer in huis halen en dan kijken hoeveel er van het budget over is. Ik heb ook nog diksap, afwasserzout en afwasmiddel nodig. Ook zal ik binnenkort weer amandelmeel moeten kopen. Ik laat dit even van deze week afhangen. Als het meevalt, wil ik zaterdag weer een grote zak kopen. Eventueel met wat botten voor de honden er bij.

De zuivelproducten heb ik al genoemd en daar komen de groenten nog bij: avocado, salade, broccoli, paprika, uien (5 kg), bleekselderij, champignons, komkommers en kiemgroenten. Verder weer flink fruit in de vorm van mandarijnen en appels. Stevige favoriet hier en zo makkelijk om mee te geven naar school. Dochterlief begint deze week ook met school, dus het schoolfruit moet verdubbeld worden.

Ik heb trouwens nog een flinke voorraad bananen in de vriezer. Wat zal ik daar eens mee doen? Een flinke stapel bananenpannenkoekjes? Of bananencake? Of wat anders? Wie heeft er suggesties?

18 comments:

 1. Wij bakken al jaren zelf ons brood. We hebben een panasonic broodbakmachine en die bevalt erg goed! We gebruiken de machine ook voor bijvoorbeeld pizzadeeg te kneden. Het was destijds de duurste machine maar zeker zijn geld waard.
  Soms maak ik ook alleen deeg en bak het brood in de oven af. Ik experimenteer nog met zuurdesem brood uit de machine. Brood gemaakt met voordeeg lukt goed uit de machine.

  Als je een machine wilt aanschaffen en het brood daar ook in wilt bakken is het goed om te letten op de tijd die de machine erover doet om een brood te maken. Sommige machines geven het brood niet genoeg tijd om te rijzen.

  Succes!


  Groeten,
  Anna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Anna,

   Als jij eruit bent hoe je een zuurdesembrood goed in de bakmachine kan bakken, wil je dat dan doorgeven? Ik werk full time en heb eigenlijk geen tijd om zelf te bakken en zeker niet om uit te vinden hoe je het het beste in de broodmachine kan doen.

   Ik koop nu ongeveer één zuurdesembrood per week, is het dan handig om zelf te bakken i.v.m. bewaren van het beginsel of hoe het ook heet?

   Ingrid

   Delete
  2. Beste Ingrid,

   Misschien heb je al antwoord gekregen. Belandde op deze erg leuke website en zag je berichtje.
   Als het zuurdesem krachtig is kan je prima brood bakken in de bakmachine. Kneden en een paar uur laten rijzen. Dan nog een keer kneden en laten rijzen en dan de machine laten bakken. Tenminste als je bakmachine dat apart kan.
   Eerst kneden en laten rijzen en dan op het volkoren programma kan ook, of kneden en rijzen in de machine en in de oven bakken.
   Als je in de oven kan bakken en in het weekend tijd hebt kan je twee broden tegelijk bakken. Zo doe ik het elke vrijdag. Het is zooo lekker, zelfgebakken en je kan er van alles door doen, zowel hartig als zoet.
   Mocht je nog ondersteuning nodig hebben www.eenvoudiggelukkig.nl

   Toor.

   Delete
 2. Hoi Heleen, succes deze week, een echte uitdaging hoor! Ik wist niet dat je bananen kon invriezen! weer wat geleerd.
  Ik heb net mijn broodbakmachine weer opgehaald bij mijn schoonzus, ik deed er niets mee en zij ook niet. Ik vond het toch wel veel werk en heb laatst voor mijn verjaardag een broodbakblik gekregen. Dat leek mij dus gemakkelijker.
  Als je wil, mag je hem een tijdje gebruiken en kijken of het je bevalt. Ik ben er nog niet zeker van of ik hem weg wil doen of straks (als ik meer tijd heb, maar wanneer?) het toch weer wil proberen!
  groetjes Wilma

  ReplyDelete
 3. De bananen gewoon mixen voor enorm lekker bananenijs? ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. met kokoksmelk is het helemaal lekker!

   Delete
 4. Hoi Heleen, ik heb sinds kort ook een panasonic broodbakmachine (cadeau van mijn man) en het bevalt prima, je hoeft alleen de ingrediënten erin te doen en daarna doet de machine alles zelf, het brood komt er altijd goed uit.
  Groetjes Anja.

  ReplyDelete
 5. Hoi Heleen,

  Ik had een goedkope broodbakmachine maar die kon volkorenbrood niet aan qua kneden. Ik heb deze terug kunnen geven en heb een duurdere gekocht. Is het geld echt waard. Je gooit alle ingrediënten er in en er komt brood uit. Je moet er wel op letten dat je het brood binnen een half uur als het klaar is eruit kan halen, dus de timer zo zetten dat het klaar is als je thuis komt c.q. uit je bed komt.

  ReplyDelete
 6. Ik heb een tijd lang een broodbakmachine gebruikt, maar ik zou nu kiezen voor een keukenmachine die goed kan kneden. Ik laat het deeg rijzen in de stoomoven en ik bak het brood liever in de oven dan in de broodbakmachine.

  ReplyDelete
 7. Ook ik heb tot volle tevredenheid een panasonic bbm,al 12 jaar.Die brengt zijn geld echt wel op. Tegenwoordig maak ik vaak no-knead-bread. Zet 's avonds het deeg klaar,de andere ochtend in de broodblikken voor een tweed rijs en na een paar uur bakken. Het zijn drie korte momenten om er mee bezig te zijn. Groeten Izerina

  ReplyDelete
 8. Hier ook na veel mislukte broden uit de goedkopere broodbakmachines, al weer een paar jaar dik tevreden met mijn Panasonic-sd 255! Bakt hier 2 à 3 keer per week een overheerlijk luchtig speltbroodje. Oh en hij maakt voor mij ook mijn pizzadeeg. Aanrader! Ook mijn moeke, zus, tante en vriendin bakken in navolging naar alle tevredenheid hier hun (spelt)broodjes in!
  En bananen in de vriezer? Ik weet maar 1 doel: BANANENIJS! (met rauwe chocosaus) en dan met manlief gezellig opsmullen als de kids op bed liggen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. hoi Carin, ik heb ook de SD 255 maar een speltbrood komt eruit als een speltbonkje ;-) Hoe krijg jij hier een fatsoenlijk brood uit?

   gr. marjoleine

   Delete
  2. Hoi! Eurhm...ik smokkel een beetje, doe namelijk 150g (tarwe)bloem en 450g volkoren speltmeel. Kunt ook speltbloem ipv tarwebloem gebruiken, maar dan wordt-ie idd wel compacter. Oh..en ik gebruik niet het 5 uurs programma (whole wheat) maar het 4 uurs programma (basic), als ik de timer gebruik. Dan is het ook luchtiger. Spelt hoeft niet zo lang gekneed als tarwe. En verder dezelfde verhoudingen en volgorde qua ingredienten, zoals ze in de gebruiksaanwijzing staan. Suc6!

   Delete
 9. Ik heb via marktplaats een bbm gekocht, nu zo'n 2 jaar geleden. Als ik het nog goed weet dan was dat voor 10 euro. Het kneden doe ik in de bbm, en daarna laat ik het deeg rijzen in een kom. Daarna het volgende deeg erin en ook weer na een half uur eruit. Ik bak ze dan samen af in de oven, vind het brood dan lekkerder. De korst iets knapperiger en een handzamer formaat van het brood.
  De bananen?? Lekkere muffins bakken met banaan, hmmmm. groetjes Lisa

  ReplyDelete
 10. Hoihoi, ik zal vanavond eens mijn weekmenu op mijn blog zetten. Vandaag is het woensdag en is het mijn boodschappendag.

  ReplyDelete
 11. Leuk! Stuur anders even een link ofzo, kun je die er hier bij zetten. Voordat ik hiermee begon heb ik eerst eindeloos bij anderen gekeken om te bepalen wat voor ons goed zou werken, dus wie weet wie jij er mee helpt!

  ReplyDelete
 12. Hoi,

  Ik kwam op je blog via suikerwijzer. Goed initiatief om vooraf je budget te bepalen en kijken of je het red. Ik heb ooit eens lange tijd bijgehouden wat we uigaven en kwamen op 100 euro per week boodschappen uit, gemiddeld. Daar deden we dan ook 'uitspattingen' van, maar verjaardagen en feesten rekende ik apart.
  Manlief en ik zaten gisteren een vlug rekensommetje te maken en kwamen tot de conclusie dat we het waarschijnlijk nog steeds van 100 euro per week doen. Wel leuk om het eens bij te houden om te kijken of het klopt.
  De dingen die wij doen zijn super-standaard:
  - brood op ma-di-wo kopen bij de bakker, 3 halen 2 betalen. Vaste bestelling elke week, en ik neem regelmatig nog wat "brood van gisteren" mee bij de bakker voor 1 euro per brood
  - we gooien nooit eten weg. Niet uit zuinigheid, maar ik vind het gewoon zonde! Aardappels worden opgebakken, grotere maaltijd ingevroren met stickertje.
  - ik haal heel vaak vlees met korting bij de AH, en stop dat in de vriezer
  - aanbiedingen worden gehamsterd :-)
  - groente en vooral kruiden zijn bij de turkse winkel way goedkoper. We zijn wel kritisch, en kopen daar niet alles. Maar vooral aubergine, paprika, citroenen ed zijn daar echt veel goedkoper. En een peper is meestal 5 cent :-) (in tegenstelling tot 1,99 voor 2 pepers bij de AH)

  We doen niet extreem zuinig, maar we zijn gewoon geen mensen met mega-uitspattingen.
  Ik vind het erg prettig om hier te lezen dat er ook mensen zijn 'zoals wij' die niet voor veel en 'mainstream' gaan!

  ReplyDelete
 13. Hoi Heleen,

  Ook ik heb een broodbakmachine van Panasonic, omdat deze overal al beste uit de tests komt. Ben er nog steeds heel blij mee! Op die van mij zit een speciaal glutenvrij programma, wat perfect is voor als coeliakie-patient. Maar ook andere broden kun je er vast goed in bakken. Het is zo makkelijk: alle ingredienten erin gooien en een paar uur later is je brood klaar. Scheelt veel tijd! Hij was wel prijzig, maar nogmaals: het is het waard.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...