26 April 2012

Mineralen deel 2 - Magnesium


Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het lichaam. Samen met calcium houdt magnesium het lichaam in evenwicht. Waar calcium er voor zorgt dat het lichaam op ‘spanning’ blijft zorgt magnesium voor de ‘ontspanning’.

Maar magnesium zorgt voor veel meer dan alleen ontspanning. Het regelt ook de bloeddruk, speelt een rol bij de energieproductie, helpt bij de vorming van DNA en is betrokken bij de aanmaak van hormonen, en is bijzonder belangrijk bij de overdracht van zenuwprikkels.

Het is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquilizer, of te wel een anti-stress middel. Bij een tekort aan magnesium kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan waar de huisarts soms geen raad mee weet. Stress klachten, pijnlijke en stijve spieren, snel moe en chronische vermoeidheid en prikkelbaarheid. Het zijn zomaar wat klachten die op kunnen treden bij een te kort aan magnesium.

Je kan ook ruiken of iemand een magnesium gebrek heeft. Er wordt dan een onaangename, doordringende zurige okselgeur afgescheiden waar geen deodorant tegen opgewassen is.

Omdat we met onze voeding over het algemeen genoeg calcium binnenkrijgen kan de behoefte aan magnesium groter worden.

Magnesium bij kinderen

Zuigelingen hebben per dag 60 tot 120 mg magnesium nodig.  Als baby’s te weinig magnesium binnen krijgen via de voeding kan zich dat uiten in voortdurend huilen, onrust, buikkrampen en het kind kan overgevoelig worden voor lawaai.
Het is het proberen waard om te zien of de baby gaat slapen als een roos door (vloeibare) magnesium aan de voeding toe te voegen.

Opgroeiende kinderen hebben vaak last van groeipijnen. Magnesium in combinatie met vit.D is een bijzonder goede remedie.

Er zijn goede resultaten geboekt bij hyperactieve kinderen en het gebruik van magnesium.

Ook kinderen die nog niet droog zijn s’nachts kunnen baat hebben bij magnesium.

Magnesium voor vrouwen

Bij vrouwen die last hebben van PMS en menstruatie klachten is de concentratie van magnesium in de rode bloedcellen vaak lager dan normaal.  Vaak hebben vrouwen dan erge trek in chocola wat niet vreemd is omdat daar magnesium in zit.

Magnesium in combinatie met vit. B-6 helpt niet alleen bij PMS maar werkt ook goed bij zwangerschaps misselijkheid. Het gebruik van mineralen in het algemeen werkt ook preventief bij zwangerschapsvergiftiging.

Ook helpt magnesium bij fybromyalgie en vermoeidheidsklachten.

Algemeen

Magnesium werkt goed bij hoofdpijn, kan hartritmestoornissen beperken, kan helpen bij het oplossen van bloedstolsels en kan de bloedvaten verwijden. Het verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed.

Samen met kalium heeft magnesium een bloeddrukverlagende werking.
Magnesium heeft een natuurlijke rustgevende werking bij stress en nerveuze klachten en kan zodoende preventief worden toegepast.

Magnesium en voeding

De Gezondheidsraad heeft de ADH voor magnesium voor volwassen (19 - 50 jaar) mannen gesteld op 300 - 350 mg en voor volwassen vrouwen op 250 - 350 mg. De magnesiumbehoefte is groter bij alcoholisten, zwangere vrouwen en mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten. Ook het gebruik van de anticonceptiepil of diuretica medicatie geeft een hogere magnesium behoefte.

Per 1000 calorieën krijg je ongeveer 120 mg binnen, wat betekent dat iedereen die niet minstens 1500 calorieën per dag eet waarschijnlijk magnesium tekort krijgt/heeft. Daar komt bij dat voedingsmiddelen als smaakversterkers en suiker o.a. veel mineralen nodig hebben om verwerkt te worden. Hier geldt dus: kijk naar het totaalplaatje van je voeding en eventuele klachten die je hebt om te bepalen of en hoeveel magnesium je nodig hebt.

Let op!
Wanneer je nierproblemen hebt mag je magnesium niet op eigen houtje innemen. Raadpleeg in zo’n geval je eigen huisarts. 

Magnesium als supplement met een gluconaat- of tauraat- of malaat- of citraatverbinding is toegankelijker voor het lichaam dan de oxidevorm en geeft minder kans op een laxerend effect. Kijk daarom altijd op de ingrediënten lijst van een supplement. Goedkope(re) supplementen maken regelmatig gebruik van -oxide verbindingen omdat deze goedkoop zijn. Als dit dus achter magnesium staat, hoef je het niet aan te schaffen, het zal geen effect hebben. Ook als er geen verbinding achter staat, hoef je het niet te kopen. Goede merken zullen dit namelijk altijd vermelden om zo de klant meer informatie te kunnen geven.

Natuurlijke bronnen
Parmezaanse kaas, heilbot, krab, makreel, slakken, rauwe cacao, noten, pompoenpitten, avocado, gedroogde vijgen, pruimen, spinazie, kelp en bieslook.

Voor een heerlijke traktatie rijk aan magnesium, probeer deze chocoladecake eens uit!

Volgende week donderdag deel 3 in de mineralen serie: Zink

30 comments:

 1. Wederom interessant! Hoeveel magnesium en vit. d geef je een kind dat last heeft van groeipijn?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Carin,

   Je kan een kind algauw 1 magnesium(malaat) tablet geven. Die kun je heel makkelijk fijn maken en dan door een geprakte banaan doen en het liefst s'avonds.

   Er is ook vloeibare magnesium te krijgen als je dat makkelijker lijkt. Gezoet met agavesiroop en een natuurlijke sinaasappelsmaak. (Ik heb er een op voorraad )

   En voor wat betreft de vit.D die is er in druppelvorm verkrijgbaar en dat gaat per pipetje en dan een keer per dag.

   Meteen proberen lijkt mij zo.

   Groet van Jeanette

   Delete
  2. Hallo allemaal. Is iemand bekend met ATRIMOVE voor spieren en gewrichten? Daar zit 1750mg. glucosamine (elementair) uit schaaldieren in. Chondroitine sulfaat 1500mg, MSM.3000mg. Vit. B6 20mg., Vitamine C (gebufferd)505mg.,Calcium 250mg.,Magnesium 450mg.,Mangaan 7,6mg.,Vit.D3 5 microg. Dit neem ik in met een multi vit. Ik denk dat ik teveel van alles binnen krijg. Weet iemand iets van dit middel?

   Delete
  3. Of je ergens teveel van binnen krijgt ligt ook aan je gestel. Ben je wat tenger gebouwd dan zou het samen met een multi best te zwaar voor je kunnen zijn. Vooral ook omdat er toch al wel 20 mg. B-6 bij in zit. Helpt het spul wel? Wat gebeurd er als je het niet inneemt? Zo'n proefje kun je natuurlijk zomaar eens doen, kijken wat er gebeurd.
   Dan kun je aan de hand van dat proefje wellicht een beter dosering vinden die voor jou het beste 'aanvoelt'.
   Je kan ook om de dag een multi erbij doen.

   Delete
  4. Atrimove is een perfect middel en de doseringen zijn zo afgestemd dat ze het hoogst haalbare effect zullen bereiken voor onder andere osteoporose en artrose. Te veel krijg je dus zeker niet binnen, of het nu gaat om huidige klachten aan te pakken of om preventie. Voor meer informatie kun je altijd even zoeken op Google en eventueel contact op nemen. Dan kunnen alle vragen beantwoord worden en ook specifiek voor jou advies geven over wat te doen en in te nemen.

   Delete
  5. Vorig jaar slikte ik een multi waarvan de vit. B6 heel hoog gedoseerd was. Wat een pijnaanvallen kreeg ik daarvan. Ook mijn bloed liet zien dat de B6 te hoog was. Je moet er dus niet teveel van binnen krijgen.

   Heb nu een tijd lang Magnesium Malaat gebruikt ivm Fibromyalgie (van Now Foods), maar het doet helaas niets voor me, ook niet in hoge dosering. Dus maar weer terug naar Solgar Magnesium Citraat, eens kijken of mijn lijf daar beter op reageert.

   Delete
  6. Magnesium citraat valt inderdaad beter bij mensen die om wat voor reden dan ook wat gevoeliger zijn of een slankere bouw hebben. Ikzelf merk het bijvoorbeeld niet! Maar als citraat jou beter bevalt, moet je dat inderdaad gewoon blijven gebruiken. Succes er mee!

   Delete
 2. Bedankt voor de informatie!

  ReplyDelete
 3. Blijk ik een potje met - oxide te hebben staan.. Heb net even gekeken in de webshop, maar wat is het verschil tussen -malaat en -citraat? Mijn man gebruikt magnesium omdat hij vaak last heeft van (been) krampen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo,

   Magnesium malaat wordt vooral gegeven voor de spieren, kramp en ook bij fybromyalgie,
   en citraat wordt meer aanbevolen bij hartklachten.

   Voor je man is het dan beter om de malaat te gebruiken.

   Groet van Jeanette

   Delete
 4. wel erg interessant, ben ik er nu achter waarom ik soms zo'n enorme behoefte heb aan chocola?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absoluut. En velen met je! Dat je er zin aan hebt, betekent dat je een tekort hebt wat heel logisch is bijvoorbeeld vlak voor je periode. Je zou dus kunnen aanvullen met magnesium om dit tekort aan te vullen zonder te hoeven snoepen. Ik weet wel dat ik sinds ik magnesium aanvul, geen vreemde trek meer heb! O, en de kramp is ook nagenoeg verdwenen ;-)

   Delete
 5. Bedankt Jeanette, de volgende ronde bestel ik ze mee in de webshop!

  ReplyDelete
 6. Samenstelling
  Vandaag had ik net een nieuwe pot gekocht omdat ik aan een kuur pretnizon zit voor huidproblemen en last heb van prikkelende zenuwuiteinden en dan is magnesium goed is me verteld, toen las ik dit pas. Ik heb nu van topph.... met Calcium (oesterkalk) 1000 mg 125% , Magnesium (oxide) 400 mg 107% ,Zink (gluconaat) 15 mg 150% ,Borium (sodiumboraat) 750 mcg 5000% . Helaas dus de verkeerde. Hoe komt het dat de andere zoveel duurder zijn, dat is me niet helemaal duidelijk. Produktie, geconcentreerdheid of iets anders.
  Is lactaat weer iest anders? kwam ik ook op de site tegen bij magnesium

  Ik heb ook fibromyalgie en ga me er eens verder in verdiepen en blijf hier lezen. Dank voor de info.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hee Lot,

   Jij zou wel eens baat kunnen hebben bij een vit.B complex voor je 'zenuwen'.
   En dus ook een goeie magnesium.

   Het gebeurt zo vaak dat je een potje koopt met het een en ander erin, je denkt dan: oke, hier zit alles in en ook niet duur. Helaas is het vaak duurkoop. Dat is jammer!

   Maar nu ben je beter geïnformeerd en let je de volgende keer wel degelijk op wat je koopt.

   En de 'betere' merken zijn idd duurder omdat hier een betere, goed opneembare vorm van het mineraal in zit.
   En lactaat is ook een bep. verbinding die wel goed wordt opgenomen in je lichaam.

   Groet van Jeanette

   Delete
 7. Nou ja, ik heb net een pot van Ortica gekocht (60 stuks €16,00), zit er -oxide en - bisglycinaat in. Die in de shop bij je moeder is dus goedkoper! Toch maak ik eerst de pot op (verkeerde zuinigheid?). Voor de fibromyalgie neem ik dus de malaat heb ik nu begrepen. Welk advies heb jij voor wat er nog bij te slikken?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Ingeping,

   Waar heb jij die dure pot gekocht? Zelfs op internet kon ik niet zo een dure pot vinden..
   En er zit idd. niet in wat je zou willen hebben. Je kan ze vanzelf eerst opmaken maar je zal er niet veel profijt van hebben, vrees ik.

   De malaat is goed bij fybromyalgie maar dat is niet het enige. En er andere supps bij nemen...daar zal het niet van genezen.
   Wat wel helpt zal ik je niet zo op deze blog vertellen.
   Wil je er meer over weten neem dan contact met me op. Je moet even weten dat ik zelf ook fybromyalgie heb gehad en er helemaal van af ben. Echt waar!

   Groet van Jeanette

   Delete
  2. Hallo Jeanette,

   Jammer dat je hier niet wilt delen hoe je van de Fibromyagie af bent gekomen. Heb het zelf ook al jaren, ben dus wel heel benieuwt. Ik zie helaas nergens hoe je contact met jou op kunt nemen, dus dan toch maar even zo.

   Delete
  3. Hoi Yvonne,
   Woon je misschien in de buurt van de noordoostpolder? Je zou dan langs kunnen komen.
   Het is nogal uitgebreid, zo'n verhaal...
   Je kan ook contact opnemen via de contactpagina boven in.

   Groet van Jeanette

   Delete
 8. Als ik mijn magnesium een week vergeet krijg ik kuitkramp :-)

  ReplyDelete
 9. Ik zit me nu toch af te vragen waarom er bij de kids multi van NOW een magnesiumcitraat zit ipv -malaat. Terwijl kids juist nogal eens last hebben van krampen.

  ReplyDelete
 10. Hallo,

  Ik heb een vraag. Mijn zoon is 6. Heeft ADHD. Hij krijgt nu concerta 36 mg.
  We hebben het idee dat het niet helpt. We willen eigenlijk van die medicijnen af.
  Mag/kan ik hem zomaar, zonder arts overleg, magnesium geven en zo ja, hoeveel mag hij hebben?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je kan in principe mineralen en vitaminen, en in dit geval magnesium, prima bij de bestaande medicatie innemen.
   Een kind van 6 kan 1 of 2 magnesium tabletten per dag hebben. En dan ga ik uit van de magnesium-malaat van NOW die in de shop staat, dat is dan een referentie.
   Er is ook vloeibare magnesium te krijgen als dat makkelijker zou zijn met toedienen. In dat geval kun je dan 30 ml. geven. Als je die wilt kun je dat even aangeven zodat ik die voor je kan bestellen.

   Delete
  2. Hallo Jeanette,

   Ik vroeg me af kun je magnesium melaat en magnesium citraat ook afwisselen, dus de ene dag een vorm met melaat en de andere dag met citraat?
   Ik weet dat citraat zacht is voor je slijmvliezen, daarom gebruik ik deze vorm (daarnaast was/ben ik in de veronderstelling dat magnesium in welke vorm dan ook hetzelfde werkt) Maar ik las op jouw site dat melaat meer spierontspannend werkt en daar wil ik het eigenlijk voor gebruiken. Toch snap ik het niet zo goed want het hoofdbestanddeel is toch magnesium en dat zou toch in alle gevallen dezelfde klachten moeten bestrijden?

   Delete
  3. Hallo..
   Ja, je kan deze soorten magnesium afwisselend of door elkaar gebruiken. Dit is geen probleem. Van magnesium heb je verschillende 'verbindingen' waardoor de ene wat beter geschikt is voor de spieren (kramp enzo) en de andere weer beter wordt opgenomen in de cellen van bijv. het hart.

   Groet van Jeanette

   Delete
 11. Hi Heleen,

  Naar aanleiding van je andere magnesium artikel heb ik net een potje Magnesium gekocht. Ik woon in Australië en daar hebben ze (behalve de "slechte" oxide variant) de keuze uit Magnesium Orotaat en Magnesium Chelate. In je andere artikel had je het over Orotaat dus heb ik die maar gekocht. Weet jij of Chelate ook een goede vorm is? Groetjes, Denise

  ReplyDelete
 12. Hoi , waar kan ik magnesium kopen die ook geschrikt is voor kinderen ? of welke hebben jullie voor kinderen ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi,
   Ik heb een potje citraat gekocht voor me dochter (10) bij de tuinen en het is 100mg per tablet. Ik ga beginnen met 2 tabletten per dag, icm met morepa visolie. Ze is sinds kort gestopt met haar adhd medicatie door de vele bijwerkingen. Na Lto3 geprobeerd te hebben hoop ik nu dat dit haar een beetje kan gaan helpen.

   Delete
 13. Welk merk kan ik het best kopen voor mijn dochter van 5 voor haar hyperactieve gedrag?

  ReplyDelete
 14. We hebben gemerkt dat magnesium helpt bij een betere ontlasting van onze oudste dochter. Nu willen we onze jongste dochter van 9 weken ook magnesium geven. Weet iemand welke magnesiumolie we kunnen gebruiken?

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...