07 June 2012

Lekkende Darm Syndroom - wat is dat?


Links gezonde darm, Rechts lekkende darm
Met het ‘lekkende darm syndroom’ wordt bedoeld: de conditie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de ‘villi’. Dit is de vingerachtige structuur aan de oppervlakte van de dunne-darmwand.  Deze structuur vergroot de oppervlakte van de darm enorm en daarmee de opnamecapaciteit van voedingsstoffen.Deze vingerachtige structuur, de villi, hebben verschillende functies. Het zijn de werkpaarden van de darmen als het gaat om de opname van voeding in de bloedstroom
Ze geven ook enzymen en bicarbonaat af voor de vertering van de voeding voordat deze opgenomen kan worden in de bloedbaan.
Dan absoberen ze het verteerde voedsel en transporteren dit naar de bloedstroom om zo verder in het lichaam verwerkt te worden.
Maar ze zijn ook een barrière waardoor bacteriën, parasieten en gifstoffen worden tegengehouden.

Een goed functionerend darmslijmvlies werkt dus als een barrière tussen binnen en buiten.

Een gezonde darm heeft een bepaalde doorlaatbaarheid nodig om nuttige voedingsstoffen op te nemen/door te laten. Wanneer de darmwand beschadigd raakt of ontstoken is gaat deze uiteindelijk stuk, er vallen ‘gaten’ in de darmwand. Zo lekken onverteerde voedingsstoffen het lichaam in.
De niet goed verteerbare voedseldeeltjes en ook gifstoffen die normaal in de darmen zouden moeten blijven, komen dan via de darmen in de bloedbaan terecht. Zo treedt een vergiftiging van het lichaam op.

Een voedselallergie kan een reactie in het darmweefsel veroorzaken die leidt tot verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Een lekkende darm laat dan de grotere voedselmoleculen door. Deze worden door het afweersysteem als vijandig (antigen) gezien zodat het deze aanvalt.
Er ontstaan dan heftige immunologische reacties van het immuunsysteem.
Ook de darmflora raken uit evenwicht, met overwoekering van ongunstige bacteriën, schimmels en gisten.

Als dit proces niet gestopt wordt kunnen de functies van lever, afweersysteem en darmen verslechteren.
Er is in het bijzonder een toename te zien van glutenintolerantie en -gevoeligheid en van de gluten gerelateerde auto-immuunziekte Coeliakie.

Dit lekkende darm-syndroom komt meestal door irritatie en ontsteking van het darmslijmvlies en kan een aantal oorzaken hebben:

 • Verkeerde voeding dat teveel suiker, smaakversterkers en geraffineerde producten bevat.
 • Lectinen uit graan, peulvruchten, sojaproducten en pinda's
 • Ontstekingsremmers, antibiotica
 • Schimmels in de darm en/ of parasieten
 • Gebrekkige leverfunctie waardoor gifstoffen ontstaan die door de darmen niet goed kunnen worden verwerkt.

Symptomen van een lekkende darm komen voort uit een overmaat aan gifstoffen die in het bloed zijn terecht gekomen en door het hele lichaam klachten/problemen geven/veroorzaken.

Voorbeelden van symptomen zijn:

 • Allergieën
 • Huiduitslag, eczeem, netelroos
 • Slecht geheugen, concentratieproblemen.
 • Depressie, stemmingswisselingen
 • Buikklachten-  opgeblazen buik, diarree
 • Algehele malaise, vermoeidheid
 • Enz…….

Als een lekkende darm niet tijdig wordt herkend en behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben:

 • Chronische vermoeidheid
 • Fibromyalgie
 • Allergische reacties
 • Prikkelbare Darm Syndroom
 • Ziekte van Crohn
 • Chronische huidaandoeningen
 • Auto-immuunziekten
Er is wel degelijk wat te doen aan een lekkende darm! De darmwandcellen herstellen zich in drie tot zeven dagen afhankelijk van de schade. De gevolgen van lekkende darm zullen langer duren, maar het genezingsproces is heel snel in gang te zetten. Door het volgen van een zgn. Lekkende Darm Protocol doorloop je een aantal stappen en veranderingen die genezing van de darmen en de gevolgen van een lekkende darm (bijna) geheel bewerkstelligen. Het is een combinatie van dieet en suppletie.

Mocht je vermoeden dat jij hier inderdaad mee te maken hebt, neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen met het protocol. Dit is een op maat gemaakt plan voor mensen met een lekkende darm en geeft je alle informatie die je nodig hebt om hiermee zelf aan de slag te gaan. Het omvat een gedetailleerd voedings- en suppletieadvies. Neem daarom gerust persoonlijk contact met mij op om hier meer over te weten te komen.

Update September 2013: In verband met verhuizing ben ik de komende weken niet in staat om jullie vragen hierover te beantwoorden. Contact opnemen kan altijd, maar het zal dus even duren eer ik weer tijd heb om uitgebreid te antwoorden. Alvast dank voor jullie begrip.

Bron foto
Bron Lectinen

18 comments:

 1. Dat klinkt wel heel herkenbaar allemaal...de symptomen heb ik allemaal...
  Eerst maar even de scopie afwachten en dan kijken wat de volgende stap is.
  Bedankt, fijn om wat meer te lezen over het lekkende darm sydroom, had er wel vaker wat over gehoord maar nu is het duidelijker allemaal.
  Groetjes Loes

  ReplyDelete
  Replies
  1. scopie? mijn ma heeft dit ook gehad, in het bloed is dit toch ook te zien???

   Delete
 2. Ik wist niet dat een lekkende darm zo snel zou kunnen helen? Is jullie protocol toevallig het GAPS protocol?...want bij GAPS lees ik dikwijls over mensen die maanden,zo niet jaren bezig zijn met proberen te helen (van oa de darmwand).

  ReplyDelete
  Replies
  1. De darmwandcellen zijn inderdaad heel snel te genezen. Als je drie weken aanhoudt, zit je aan de ruime kant. De klachten die voortkwamen uit de lekkende darm nemen inderdaad veel langer, zo niet jaren in beslag.

   En nee, dit protocol is geen GAPS. Het komt voort uit de epigenetica hoek.

   Groeten
   Heleen

   Delete
  2. Interessant,maar ik dacht meer GAPS bonebroths om darmwand te helen?(was ff in de war,d8 dat jij ook toentertijd bij GAPSforum zat,maar dat was alleen WP;))
   Maar dan neem ik aan dat jullie iets anders gebruiken?
   (Zelf ben ik sinds kort gestart met Mucopure...)

   Delete
  3. Bouillon getrokken van botten hebben eenzelfde werking, hoewel je er dan best wel veel (drie keer per dag een kop) van moet drinken. Het aminozuur dat in het lekkende darm protocol wordt aangeraden, doet dit al binnen drie weken en is ontzettend eenvoudig op te lossen in wat water of sap. Eenvoudiger dus en sneller werkend.

   En ik heb wel een tijdje zitten neuzen op het GAPS dieet forum en de website, heb toen ook een aantal boeken erover gelezen, maar ik kwam tot de conclusie dat het toch net niet wat voor ons was. Ik herkende mezelf er gewoon niet in. Met Paleo heb ik dat juist wel heel sterk. Dat soort dingen is toch voor iedereen weer heel persoonlijk!

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  4. Paleo en GAPS zijn toch vrijwel hetzelfde of niet?
   Welk aminozuur is dat dan? en een eventueel supplement ervoor? want ik heb persoonlijk inderdaad ook geen zin om constant die soepjes te moeten eten,maar wil wel graag die darmwand zsm helen. (alhoewel ik heb gehoord dat stress de darmwand ook constant afbreekt en dus niet alleen toxines. Zowel lichamelijke/hormonale disbalans stress als mentale stress)

   Heb ook gehoord dat iedere dag een beetje puur AloeVera sap goed zou zijn voor het helen,maar ik kan niet goed tegen AloeVera en vind het sap ook echt niet lekker smaken.

   Delete
  5. GAPS doet erg veel met gefermenteerde groenten, Paleo is gewoon dierlijke eiwitten en vetten, groenten en fruit en een beetje noten, verder niks bijzonders. Het aminozuur is Glutamine en is in onze webshop www.vitavitsnow.com te bestellen. Het zal handig zijn als je daar contact opneemt met Jeanette Korf, daar kan je namelijk een document krijgen met dit protocol beschreven.

   Aloe Vera is heel goed voor een heel scala aan zaken, maar wederom, je moet het inderdaad elke dag innemen en als het je bij voorbaat al tegenstaat, zal dat niet veel helpen!

   Succes!

   Delete
 3. Hallo

  Ik heb onlangs vernomen dat ik een lekkende darm zou hebben...mss is dat de verklaring voor mijn fibromyalgie waar ik al 8jaar mee sukkel. Zou er iemand mij kunnen zeggen hoe ik het best mijn eetpatroon aanpas? Alvast bedankt!!!

  ReplyDelete
 4. Fibromyalgie is een spectrum disorder, vrij recent bewezen.
  Kort gezegd het lichaam lijdt al lang onder diverse oorzaken welke niet behandeld zijn geworden en leiden naar een scala aan klachten waar geen 1-duidige oorzaak voor te vinden is.

  Veelal zien we bij deze groep patiënten een te laag B12, D3, B-vit alg., magnesium en ijzer gehalte.

  De waarden die gehanteerd worden zijn gemiddelden maar elk mens is uniek waardoor tekorten vaak niet opgespoord worden als de arts zich beperkt tot de algemene richtlijnen die ook nog eens sterk verouderd zijn.

  Fibromyalgie valt net als ME bv. binnen het klachtenpatroon van diverse tekorten, zelfs MS wordt met enige regelmaat als diagnose gesteld terwijl het een B12 tekort is als onderliggende oorzaak.

  De behandeling waarbij goede resultaten worden geboekt is de toediening van een supplement dat alle vit. en mineralen bevat, ontslakken en het aanvullen van de tekorten. (chlorella, alg, wordt hiervoor gebruikt)

  Het is niet zo dat dan alle klachten afnemen maar door het herstel van de tekorten zullen er wel klachten afnemen en door die afname komt er zicht op de andere onderliggende oorzaken die dan behandeld kunnen gaan worden.

  Men gaat er nu vanuit dat er minstens 4 onderliggende oorzaken moeten zijn voor het lichaam fibromyalgie klachten geeft.

  Punt in deze aandoening is waar te beginnen en men denkt nu dat de 1e stap moet zijn het aanvullen van de tekorten om zo zicht te krijgen op de rest.

  ReplyDelete
 5. Een vriend van mij is sinds enige maanden vaak erg vermoeid. Hij heeft volgens mij nog niet zo sterk de symptomen als hier worden aangegeven, ik denk het beste is om hem eerst even naar de dokter te laten sturen.

  ReplyDelete
 6. Ik kamp al jaren met klachten en heb sinds een paar weken last van eczeem naast mn neus. Ben al jaren vermoeid, opgeblazen gevoel,spierpijnen,stemmingswisselingen,obstipatie etc. Afgelopen weken koliekpijnen in mn darmen gekregen en hiervoor een ct scan gehad.Geen afwijkingen te zien.Nu lees ik hierover. Ik heb jaren gelden de ziekte v lyme gehad en hiervoor 4 maanden antibiotica moeten slikken. Sindsdien ben ik nooit meer dezelfde geweest. Kunnen ze dit zien op een ct scan? Binnenkort krijg ik een endoscopie.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beste, het is mogelijk een lekkende darm te constateren via een bloedafname en een uitgebreide labo-analyse. Dit is helaas niet mogelijk bij de huisarts, vermits ze zich vaak beperken tot de standaardanalyse. Ik ben bij Dr Carchon geweest van Medical Diet Center in Zellik die deze analyses wel doet. Het is niet goedkoop, zeker ook niet de supplementen, maar het is de moeite waard voor je eigen lichaam en gezondheid. Veel geluk gewenst

   Delete
 7. Ik heb een lekke darm en ben al een jaar in behandeling bij Dr Carchon, maar voel me nog lang niet beter en mijn darm is nog altijd zo lek als wat. Sommige van mijn vitaminewaarden stijgen ook niet, na een jaar voedingssupplementen. Haar consultaties kosten enorm veel: 80 euro en ook de voedingssupplementen kosten meer dan 1000 euro per jaar...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je zou eens kunnen kijken op www.quantumallergy.nl, dat is een hele simpele, maar bijzondere methode die iedereen kan leren om bij zichzelf en anderen toe te passen. Met vaak bijzondere resultaten. Ik heb deze methode vorig jaar ook bij hen geleerd, en ik ben er 'verslaafd' aan geraakt :-)

   Delete
  2. Kijk eens op www.valeomedica.nl. Dat is in Leeuwarden.

   Delete
  3. Wie kan me wat meer over dit protocol vertellen ? Wie heeft er baat bij ?

   Delete
  4. Ik ken wel een ander protocol, het auto-immuun protocol, dat ook gaat over het genezen van de darmwand.Het is een strengere variant van het Paleo-dieet, een eliminatiedieet, vooral voor auto-immunziekten, waar overigens veel ziektes onder vallen. Zie o.a. http://my.chriskresser.com/ebook/gut-health/ en http://www.thepaleomom.com/
   Er worden ook bepaalde supplementen aanbevolen waaronder L-Glutaminen.
   Ik volg het dieet, het is niet gemakkelijk maar ik heb er wel baat bij.Succes ermee!

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...