28 September 2012

Gezonde Uitdaging Oktober - Doe mee!


Het is weer tijd voor een gezonde uitdaging! Oktober belooft erg mooi te worden en de festiviteiten rondom Sinterklaas en Kerst zijn voorlopig nog niet aan de orde. Eerst ben jij aan de beurt! Ik wil je uitdagen om gedurende de hele maand oktober een gezonde uitdaging aan te gaan met jezelf. Ik doe mee en nodig jou bij deze ook uit! En het mooie van dit alles is, is dat je deze uitdaging kan aanpassen aan je eigen kunnen en willen.

31 Dagen Gezond - De uitdaging
 1. De uitdaging begint op maandag 1 oktober en eindigt op de 31e.
 2. Als je mee wil doen, hoef je alleen maar een bericht hier achter te laten.
 3. Je bepaalt zelf wat jouw gezonde uitdaging wordt. Ik geef wat voorbeelden, maar jij bepaalt de regie.
 4. Elke week op maandag is er een Check-up artikel waarbij iedereen van zich kan laten horen en delen hoe het gaat.
Het gaat er ook niet om dat je het perfect doet, het gaat erom dat je jezelf uitdaagt en een bepaald aspect in je leven verbetert of aanpakt. Hier bij Eet Goed, Voel je Goed vind je de support die je daarvoor nodig hebt. Gebruik deze blog als je uitlaatklep en aanspreekpunt als je een zetje in de rug nodig hebt of ergens tegenaan loopt.

Na afloop wil ik een aantal inspirerende verhalen van jullie hier publiceren!

Kies je uitdaging

Uitdaging 1: Elimineer alle bewerkte producten
Dit is een goeie uitdaging voor iemand die wel graag puurder en eerlijker wil eten, maar de stok achter de deur mist om het 100% (of 90%) door te zetten. Door te beginnen met het weglaten van sterk bewerkte producten, maak je al een hele goeie start met gezond eten en zal het gaandeweg makkelijker worden om ook andere veranderingen door te voeren.

Beginners
 • Bekijk je voorraadkast en koelkast eens kritisch en lees de ingrediënten van de dingen die je er in hebt staan.
 • Gooi in ieder geval de helft weg van de producten die 5 of meer ingrediënten bevatten waarvan je de naam niet kan uitspreken/ begrijpen of die als E-nummer gelabeld zijn.
 • Bereid minstens 1 maaltijd per dag van pure en volwaardige ingrediënten. Dus niet iets waarvoor je een zakje, blokje of pot saus nodig hebt. Dit betekent inderdaad dat je moet koken.
 • Vermijd frisdrank, koekjes, crackers en samengestelde toetjes (vla hoort daar ook bij, yoghurt is OK).
Gevorderden
 • Bekijk je voorraadkast en koelkast eens kritisch en lees de ingrediënten van de producten die je al in huis hebt.
 • Gooi minstens 80% weg van de producten die 5 of meer onbegrijpelijke ingrediënten of E-nummers bevatten.
 • Bereid twee maaltijden per dag zonder de hulp van pakjes, zakjes, blokjes of potten saus. Gebruik alleen pure en volwaardige ingrediënten.
 • Vermijd frisdrank, koekjes, crackers en samengestelde toetjes.
Uitdaging 2: Druk de suikerverslaving de kop in
Deze uitdaging hebben we begin dit jaar ook al gedaan en de reacties daarop waren heel bijzonder en leerzaam. Toch vermoed ik dat er nog altijd veel mensen zijn die vinden dat ze teveel suiker eten gedurende de dag. Als dat het geval is, is dit jouw uitdaging!

Beginner
 • Geen ‘rotzooi’ snoep meer. Dus geen zuurtjes, goedkope chocola, koekjes en dergelijke. Snoep van goede kwaliteit pure chocolade of gedroogd fruit.
 • Tijdens het weekend verwen je jezelf met een zelfgemaakte zoete creatie, gebruik makend van pure en volwaardige ingrediënten.
 • Lees de etiketten om verborgen suiker te ontdekken en zoek op het internet naar de vele verschillende namen van suiker.
 • Je mag elke week twee keer zondigen (naast je weekend creatie)
Gevorderden
 • Totaal geen bewerkte suiker. Punt.
 • Geen toetjes gedurende de hele maand.
 • Let op verborgen suiker in al zijn vormen en vermijd dat ook.
 • Als je niet zonder kan, sta jezelf dan twee traktaties toe gedurende de maand.
Uitdaging 3: Drink beter/ anders
Hoewel ikzelf een echte koffieleut ben en de voordelen van koffie zeker het opmerken waard zijn, is het goed om van tijd tot tijd een gewoonte te doorbreken. Dit is dus mijn uitdaging deze maand. Ik ga anders drinken. Doe je mee?

Beginner
 • Drink dagelijks 1,5 liter water of kruidenthee zonder toegevoegd zoet. Gebruik hiervoor een thermoskan met heet water of een (glazen) fles of kan waar anderhalf liter water in kan. Zo hou je het makkelijk bij.
 • Reduceer je koffie en zwarte thee inname tot 2 koppen per dag. Als je suiker gebruikt, probeer dit dan te vervangen door honing of kokosbloesem suiker.
 • Als je iets anders wil drinken, maak dan je eigen limonade door vers geperst citroen- en sinaasappelsap te mengen met prikwater en een schepje honing.
Gevorderden
 • Drink dagelijks 1,5 liter water of kruidenthee zonder toegevoegd zoet.
 • Reduceer je koffie en zwarte thee inname tot 2 koppen in het weekend. Probeer zonder zoet te drinken.
 • Als je iets anders wil drinken, maak dan je eigen limonade door citroen- en sinaasappelsap te mengen met wat prikwater. Geen zoet toevoegen.
 • Experimenteer met smoothies op basis van groenten en fruit.
Welke uitdaging? Jij bepaalt.
Zoals ik eerder dus aangaf kan een ieder zijn of haar eigen uitdaging samenstellen. Op deze manier is het volledig toegespitst op jouw behoeften en is deze uitdaging niet een ‘one size fits all’ gebeuren. Misschien wil je een begin maken met afvallen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Misschien wil je je gezin meenemen op een reis naar gezonde en volwaardige voeding. Het enige dat ik vraag is dat je niet 1 van de volgende dingen doet:

Probeer niet een onrealistisch doel te halen in deze 31 dagen. Verwacht bijvoorbeeld niet dat je meer dan 2 kilo aan gewicht kwijt zal raken en als je de Drink Anders uitdaging kiest, zal dit ook alleen maar vocht zijn. Als je wel meer gewicht verliest, is dat alleen maar bonus.
Doe niet iets waarvan je op voorhand al weet dat je het niet vol kan houden, om wat voor reden dan ook. Blijf realistisch en pas de uitdaging aan aan je eigen kunnen en omstandigheden.
Doe niet mee aan een trendy crash dieet of een extreem sport regime (denk ‘Obese’). Hier kan ik niet achter staan. Ik wil jou motiveren, niet een ongezonde gewoonte.

Dus, wie doet mee?
Laat een reactie hieronder achter en vertel me wat jouw uitdaging wordt voor de komende 31 dagen en waarom je mee wil doen.
Kom elke maandag terug om van je te laten horen hoe het gaat en waar je wellicht tegenaan loopt. Vergeet niet dat dit niet om perfectionisme gaat, maar om het bereiken van een realistisch doel.
Moedig anderen die hier komen, aan. Reageer op hun opmerkingen en deel tips en ervaringen.

Als je alles op een gegeven moment nog eens na wilt lezen, hoef je alleen maar op ‘uitdaging’ te zoeken en je vindt alle artikelen die hieraan gerelateerd zijn, direct terug.

72 comments:

 1. Nou ik doe mee hoor (en ben ook eigenlijk stiekem al een week bezig). Ik ga de komende maand mijn suikerverslaving de kop indrukken, maar wel op een aangepaste manier. De eerste 2 weken komt er in geen enkele vorm suiker in mijn lijf (dus ook geen honing etc of zoetstof) en de laatste 2 weken ga ik mezelf belonen met iets dat ik zelfgemaakt heb in het weekend.
  Ik heb al vaker geprobeerd om van de geraffineerde suiker af te komen en dit ook al geprobeerd door gezonde suikervervangers te gebruiken, maar mijn lichaam bleef hierdoor om suiker vragen.
  Door nu meerdere weken cold turkey alle suikers te bannen hoop ik daarna weer rustig aan wat gezondere lekkernijen in mijn leven te kunnen passen, zonder weer door te slaan in mijn suikerverbruik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik hoop dat het je gaat lukken! Zet vooral door tijdens de eerste week inderdaad, om ontwenningsverschijnselen de kop in te drukken. Heb jij de artikelen over de suiker-pauze ook al gelezen? De link naar eentje staat in het artikel.

   Succes!

   Delete
 2. Heel inspirerend! Wat betreft koffie en zelf koken doe ik het al behoorlijk goed, maar ik ga deze maand gebruiken om even geen tarwe te eten, ook om te kijken wat het eventueel doet met mijn allergieën.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spannend! Ik ben erg benieuwd wat jouw bevindingen zullen zijn.

   Delete
 3. I'm in! Mijn challenge is om doordeweeks, na het avondeten, niets meer te eten. Ik snaai weliswaar gezond, maar ga met een volle maag naar bed wat niet bevorderlijk is voor mijn nachtrust.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anne, heel herkenbaar, dat is ook mijn gedrag.
   Mijn plan voor de maand oktober is, om (meer) te gaan voelen wat er is, alvorens eten in mijn mond te laten verdwijnen.
   Al lukt dit maar 1 x per dag, zoals 's avonds na het avondeten, dan is dit al winst.
   Voornemen is om te gaan mediteren, even stilstaan, stilzitten bij wat er is.

   Delete
  2. Een reply is zeer welkom ; > )

   Delete
  3. ik ga alle suiker proberen te vermijden, dat is mijn uitdaging

   Delete
 4. Ik wil ook meedoen. Ik heb net de sugarchallenge gedaan (met Carola van Bemmelen) maar ben na 3 weken en 2 dagen voor de bijl gegaan met een paar blokjes (gelukkig wel biologische) chocolade.

  Ik denk dat ik dus nog niet hardcore van de suiker af kan, want ik merkte dat ik extreem veel trek in andere ongezonde dingen kreeg (frikandellen, bijvoorbeeld die ik al jaren niet eet).

  Ik kan uitdaging 1 voor gevorderden doen, uitdaging 2 voor beginners. Uitdaging drie is geen uitdaging, ik drink namelijk alleen maar water en kruidenthee en biologische groene thee. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Er staat een link in het artikel naar de Suiker Pauze die ik met lezers begin dit jaar heb gedaan. Wellicht dat je daar dan ook wat aan hebt. Succes!

   Delete
 5. ook ik doe mee,ik eet al voor 90% paleo,gun mezelf alleen op zondag altijd iets fouts,misschien een tip voor anderen die het moeilijk vol te houden vinden,alleen op zondag haal ik bijvoorbeeld een bolletje ijs bij de italiaan of eet een klein schaaltje friet met mayo.dit is voor mij echt feest en maakt dat ik de rest van de week heel puur/bio en gezond eet en no craving what ever,in het begin deed ik alles hardcore,maar dat levert mij veel stress en schuldgevoel op,dit voelt goed voor mij.
  maar nu mijn uitdaging!!! geen plastic/bpa en geen teflon...ik heb het teflon en de plastic waterkoker weg gegeven en een r.v.s koekenpan gevonden bij kringloop en ga over op curver bakjes etc,is nl bpa vrij en tijdens het winkelen/boodschappen wil ik ont-plastic-en. gr peggy

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat vind ik een hele leuke uitdaging! Ik hoor graag van je hoe je het verder aanpakt de komende maand. Heb je een blog waarin je dit bijhoudt?

   Delete
  2. waar je ook aan kunt denken is om glazen ovenschaaltjes en weckpotten te gebruiken voor vriezer en koelkast, hierin kun je prima invriezen en kan voedsel (als het ontdooid is) zelfs direct de oven in om op te warmen.

   verder heb ik zelf bij de kringloop een aantal ouderwetse roestvrijstalen botervlootjes gevonden die ik nu in de koelkast gebruik voor van alles en nog wat

   ik wil er zelf namelijk naar toe om alles van kunststof wat met voedsel in aanraking komt de deur uit te doen. jouw berichtje was voor mij dan ook de reden om eindelijk eens mijn koekenpannen te vervangen (met dank aan de 3 dwaze dagen van de bijenkorf)

   groet Dorke

   Delete
 6. Ik doe niet mee. Maar heel toevallig had ik me voorgenomen om straks terug uit Frankrijk minder te snoepen en weer terug in het ritme van groenten fruit te komen. En vaker op de fiets te stappen om groene bladgroenten(bio) te kopen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wanneer ga je naar Frankrijk? Klinkt als iets dat je regelmatig doet, klopt dat?

   Delete
  2. We passen nu voor 5 wk op een franse boerderij.En inderdaad,dat doen we vaker.

   Delete
 7. Ik doe mee met uitdaging 1. De gevorderden versie voor mezelf en de beginners versie voor de rest van het gezin ;-)

  ReplyDelete
 8. Ik eet al erg gezond vind ik. Geen pakjes en als ik bouillonpoeder toevoeg dan is het biologisch. Ik eet bijna alles biologisch Groente fruit vlees kip.
  Ik ga ook mee doen en ga 1,5 liter water en kruiden thee drinken en 2 koppen koffie per dag. Trouwens ik eet iedere dag een toetje in de vorm van biologische sojajoghert met wat blauwe bessen en aardbeien. Is dat wel goed??

  Verder wil ik 3x in de week 30 minuten goed bewegen wat er normaal vaak bij in schiet.

  ReplyDelete
 9. mijn uitdaging is om niet meer te eten bij stress. eten om de voeding en omdat het lekker is, maar niet om stress weg te krijgen.

  ReplyDelete
 10. Ook ik doe mee! Leuk hoor, deze stok achter de deur. En precies op het juiste moment want er sluipen weer wat verkeerde dingen in mijn leefpatroon.
  Uitdaging 1 is hier al lange tijd in werking.
  Uitdaging 2 zit de klad in. Het verhaal van Annelieke lijkt het mijne dus ik ga ook 'cold turkey'.
  Uitdaging 3 moet ook nodig herzien worden. Ik drink 2(zeer zelden 3)koppen koffie per dag. Heb de koffie verkeerd inmiddels vervangen door koffie met een scheutje koffiemelk en dat laat ik even zo. Maar de aanbevolen hoeveelheid water/kruidenthee vind ik lastig. Hier ga ik voor de beginners. Sinds enkele dagen ben ik begonnen met minder tarwe en daar ga ik mee door.

  ReplyDelete
 11. Ik ben al een poosje bezig met geen suiker, melk, kaas en geen pakjes e.d. en het lukt aardig. Wel heel af en toe wat ongezond lekkers(gisteren halve gevulde speculaaskoek) bij de thee of een patatje als we uit eten zijn, maar verder steeds minder behoefte aan. We steeds meer behoefte aan fruit: zowel vers als gedroogd. Zie wel een beetje op tegen het winterseizoen als er minder vers fruit is. Ben zelf niet van het citrusfruit.
  Omdat ik bijna geen vlees eet en als ik het eet heel weinig en bijna geen jus heb ben ik op zoek naar een goede manier om jus te maken voor de andere maaltijden. Jus is nog het enige potje waar ik geen goede vervanging voor heb. Wie heeft een oplossing?

  Gr. Chanel

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Chanel,

   Probeer bij elke maaltijd een uitje en wat knoflook te bakken. Extra olijfolie toevoegen en een scheut biologische bouillonpoeder of anders water en een kruidenmengsel naar smaak. Even doorkoken, peper/ zout? Klaar! Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  2. Dank Heleen. Ik ga het zeker uitproberen.

   Gr. Chanel

   Delete
 12. Hey Heleen, inderdaad precies op het goede moment. Ben toevallig ook net weer 'herstart'. Ik zie dat ik inmiddels bij de 'gevorderden' hoor, erg leuk! Dus bij mij gaat nu weer de rem op het suiker én ik ben sinds kort lid van de sportschool en mijn uitdaging is om dat vol te houden minimaal 2x per week. Groetjes Saïda

  ReplyDelete
 13. geen blog,maar voor mezelf op een rijtje gezet wat ik wel en niet wel...bijvoorbeeld kokosmelk uit blik wordt zelf aangemaakte santen en kook nu al een tijdje mijn thee water in een r.v.s pannetje(tot ik een echte r.v.s waterkoker gevonden heb)ook wil ik deze maand stoppen met het eten van (dagelijks) rijstwafels.1 a 2 rollen per week was een makkie,maar echt vullen doet het niet en zou het echt iets toevoegen aan je dieet? ik wil het na deze maand gaan zien als een treat en dan ook alleen in klein verpakking kopen.besef wel dat ik niet 100% zonder plastic kan,maar ik ga wel voor die 90%!!! gr peggy

  ReplyDelete
 14. Hoi Heleen, leuke uitdagingen!
  Ben benieuwd naar alle reacties..
  Ik doe mee, maar op zich ben ik al heel goed bezig..geen bewerkte producten, niks uit zakjes, pakjes ed. Koffie drink ik niet..
  Geraffineerde suikers neem ik al heel lang niet meer, maar ik wil de agave, honing enz ook zoveel mogelijk vermijden, dus dat word mijn uitdaging.
  Grote kans dat er een candidaschimmel zit bij mij, mesoloog getest, dus die suikers wil ik nu echt even niet. OOk even geen zoet fruit en dat word echt een uitdaging, bananen zijn zooooooo lekker!!
  Ik doe het niet om af te slanken zoals je weet;-) maar om mijn klachten te verminderen.
  Hopelijk, gezonde voeding in combinatie met wat supplementen dat ik de candida weet te verbannen en mijn vertering weer op orde krijg!
  Ook zijn mijn nieuwe aluminium/graniet pannen binnen dus de pannen met teflon zijn uit de kast!
  verder niet echt met voeding maar wil mijn best doen om meer de fiets te pakken of te wandelen en elke dag yoga oefeningen te doen.
  Dit voor de super nodige ontspanning...
  Dus ik doe mee met een combi van de uitdagingen en een beetje van mezelf erbij!
  x Loes

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa! Leuk dat je meedoet en leuk hoe je hier je eigen draai aan geeft. Dat fruit zal een uitdaging worden, neem dat maar van mij aan ;-) Maar ik denk wel dat je je er beter door zal voelen, of je komt erachter dat fruit op zich geen probleem voor je is. Ook waardevol natuurlijk.

   Delete
  2. Wat wel kan aan fruit en bijzonder goed is voor de anti-oxi's is rood fruit. Aardbeien (eigenlijk al niet meer, maar toemaar) alle soorten bessen, zwarte,rode, bos- maar ook bramen!
   Rood fruit zit nl. laag in de fructose en daarom goed.

   Groet, Jeanette

   Delete
  3. Ja gister al bosbessen mee genomen, ook heerlijk!!
   Bananen niet meer eten is echt een uitdaging, ik mis ze nu al na 2 dagen niet eten...haha..maar komt goed!
   We gaan ervoor!
   x Loes

   Delete
 15. Hoi, ik doe mee, ben sinds januari bezig om zonder pakjes en zakjes te eten, maar zie nu ook steeds meer in dat ik er daar niet genoeg mee doe. Dus het wordt uitdaging 1, 2 en dan ook maar 3. Ik doe nr. 1 voor gevorderden en de rest voor beginners. Ben benieuwd! Jolanda

  ReplyDelete
 16. Ik doe mee met uitdaging 1 én 2 voor gevorderden. Ik drink al 2 jaar geen koffie meer (wel granenkoffie van Zonnatura) maar de laatste weken drink ik door een veranderd werkritme ineens weer 1 kop echte koffie per dag, met een klontje suiker. Omdat ik daar vrij makkelijk weer mee kan stoppen wil ik daarnaast ook mijn suikerverslaving aanpakken. Wat zal ik me eind oktober weer goed voelen zeg! :-)

  ReplyDelete
 17. Ja, ik ga ook mee.... Bij een aantal zaken zit ik op het minimale voor ons gezin, ga ik dat strakker aanpakken dan ga ik het tegenovergestelde bereiken. Natuurlijke suikers uit fruit/gedroogd fruit en koud geslingerde honing blijven, de recepten van Heleen zijn onweerstaanbaar! Ik weet van mezelf dat ik de koffie niet kan laten staan, 2 kopjes per dag ga ik niet inleveren. Maar omdat mijn lever een opkikker nodig heeft ga ik mijn wijn inname minderen. Was elke dag 1 glas bij het eten, ga dit wel flink terugbrengen. Ook moet ik veel meer "goed" drinken, in de zomer ging dat prima maar nu niet meer. Het is dus uitdaging 3, water en detox thee en less alcohol. Gr. Adrielle

  ReplyDelete
 18. Ik ben ook van de partij! Ik probeer ook steeds bewuster op mijn voeding te letten. Mijn uitdaging is om de komende maand alternatieven te zoeken voor brood en melk. Ik bak heel graag, maar doe dat met gewone tarwemeel. Op jouw blog las ik de vele voordelen van o.a. amandelmeel. Amandelmeel maakte ik wel eens zelf voor in koekjes, maar wist niet dat je daar zoveel mee kon doen. Ik wil daar dus de komende tijd mee gaan experimenteren.

  En wat betreft de melkproducten: ik wil gaan uitzoeken wat mijn zoontje van bijna 3 wel kan verdragen. Hij heeft vrij lang borstvoeding gehad en kreeg pas later koemelk, maar hij kan daar niet echt tegen. Vandaar dat ik graag naar alternatieven zoeken. Als mijn zoontje biogarde eet, heeft hij geen last van bepaalde klachten. Is biogarde overigens wel oke? Wat zou ik eventueel verder kunnen proberen? Volgens de arts van het consultatiebureau moet ik hem niet teveel ander soort melk geven, zoals bijvoorbeeld geitenmelk. Dit zou zijn koemelkallergie verergeren. Tja, hij moet toch wel de nodige voedingsstoffen binnen krijgen, dus vandaar dat ik zelf veel aan het onderzoeken ben.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik vind het een beetje een vreemd advies van de consultatie arts. Onze kinderen kunnen ook geen koemelk verdragen, maar hebben geen moeite met geitenmelk. 'Mijn arts' zei dat geitenmelk een prima alternatief is, omdat het genoeg vitamines en mineralen bevat. Ook amandelmelk en kokosmelk zijn prima gezonde alternatieven en zullen geen effect hebben op de allergie van je zoontje.

   Dus als je zoontje geen koemelk verdraagt, hoef je het hem ook niet te geven, ook niet om te zien of hij er wellicht overheen groeit, er zijn genoeg alternatieven daarvoor. Biogarde is prima en als hij er goed op reageert, kun je dat gewoon blijven geven.

   Ik hoop dat je de komende maanden nog meer heerlijke alternatieven ontdekt ;-)

   Groeten
   Heleen

   Delete
 19. Hallo allemaal,

  Ik doe ook mee! Leuk om dit met een hele groep te doen. Wat enorm veel reacties zeg! Super leuk dat je dit zo bedacht hebt, Heleen!
  Als ik naar de 1e twee uitdagingen kijk, ben ik best trots op mezelf dat ik eigenlijk al voldoe aan wat staat bij 'voor gevorderden'. Het kost een hoop tijd om alles zelf te bereiden, maar bij ons komt er geen koek en snoep uit de supermarkt meer in huis voor mijzelf en de kinderen, behalve voor een verjaardag, en pakjes, zakjes en potjes komen er helemaal al niet meer in. Jammer genoeg moet ik wel voor manlief af en toe nog wat in huis halen, maar ik merk dat hij ook steeds meer voor gezondere alternatieven kiest. Al zal hij niet snel aan mijn zelfgemaakte baksels gaan... Buitenshuis eten de kinderen overigens wel nog 'alles' en ook ikzelf kan buitenshuis niet altijd van het 'ongezonde' afblijven.
  Voor de komende maand doe ik mee met uitdaging 3. En dan niet in de zin van 'minder' koffie en suiker drinken, want koffie drink ik niet en sapjes eigenlijk ook nooit. Maar ik vergeet vaak te drinken en kan rustig om 12 uur 's middags bedenken dat ik nog niets gedronken heb die dag.
  Ik wil 's ochtends direct uit bed beginnen met een glas lauwwarm water en ik ga van het weekend een mooie glazen fles proberen te scoren om water voor de rest van de dag in te doen. Deze uitdaging moet lukken denk ik, ik moet er gewoon weer even bewust mee bezig zijn en dat kan mooi op deze manier zo met z'n allen.
  Een grotere uitdaging wordt dezelfde als 'andere Anne' heeft, namelijk 's avonds na het avondeten niets meer eten (ik eet vooral veel noten en gedroogd fruit 's avonds en hoewel niet heel slecht, ga ik dus ook met een volle maag naar bed). Ik wil de eerste twee weken helemaal niets meer eten na het avondeten en na de tweede en de derde week mag ik in het weekend 1 avondje 'zondigen'. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam hier op reageert...
  Ik heb er zin in!

  Groetjes Anne

  ReplyDelete
 20. Yes, ik doe ook mee. Gezond eten doe ik wel, kan nog altijd beter, maar het gaat steeds makkelijker om goede keuzes te maken. Zeker nu ik jou gevonden heb, dank je wel voor het delen en je enthousiasme die ik tussen de regels door lees! Mijn uitdaging is meer bewegen en eerder naar bed. Ik ben een echt nachtuiltje, maar weet dat het niet goed is. Ook bewegen is een echte uitdaging voor me. Dus...aan de slag en met zovelen gaat het me lukken! Wens iedereen succes! Harte groet, Helga

  ReplyDelete
 21. Goedemorgen allemaal,

  Mooi initatief en fijn om te zien dat er zo veel (vrouwen) hier in meegaan.
  Ook ik stel mij voor de nieuwe maand, nieuwe doelen. De genoemde uitdagingen zijn onderdeel van mijn routine. Toch wil ik er twee toevoegen;
  - leven in het ritme van de zon/seizoen. Hiermee bedoel ik groenten en fruit van de regio (biologisch) eten en na 22u geen kunstlicht in huis.
  - iedere dag in de buitenlucht bewegen.

  ReplyDelete
 22. Ik wil iedere dag minstens een half uur gaan bewegen. Ik deed dat eerst heel trouw, maar daar is de klad ingekomen. Daardoor ben ik weer aangekomen, terwijl mijn eetpatroon aardig gezond is. (vrijwel geen E-nummers, geen geraffineerde suikers, praktisch geen brood, alles zelf maken, etc.) Ik zal nog wat strenger letten op deze dingen en wat meer gaan drinken, dus ik hoop dat ik eind oktober zie dat een gezond leefpatroon een positief effect heeft op mijn gewicht.

  ReplyDelete
 23. Leuk initiatief!
  Mijn uitdaging is Intermittent Fasting vol te houden als leefwijze. Ik doe het nu een week en het gaat prima. Ik eet tussen 13 en 21 uur.
  Succes allemaal,

  Olga

  ReplyDelete
 24. Wat leuk! Ik ga letten op mijn suikerverbruik. Niet dat ik zelf zoveel suiker toevoeg aan kooksels en baksels, maar vooral de verborgen suikers. Oef, dat wordt wel even sterk in de schoenen staan. Momenteel staat de suikervrije appeltaart in de oven lekker te ruiken. Voor straks bij de koffie:-)) Ik heb al zin!

  ReplyDelete
 25. Ik doe ook mee, geen suiker, geen gist, geen bewerkte producten en geen gluten :-)

  ReplyDelete
 26. Ik wil ook mee doen. Had al besloten om vanaf maandag de draad weer goed op te pakken. Ik eet al 6 jaar zonder pakjes, zakjes etc. Heb eindelijk ook een slager gevonden die zelf (gerookte) kipfilet voor op brood maakt en daar geen suiker in gebruikt (halleluja, ik heb er wel 15 gehad!) Maar ik at weer te veel chocola en krijg het op het moment niet onder controle. Dus ik stop vanaf maandag weer met alles. Daarbij probeer ik op het moment te om te gaan met mijzelf als hsp, de afgelopen weken valt mijn leven als een grote puzzel in elkaar, maar ik zal er hard aan moeten werken. Wat in gaat houden dat ik 's avonds niet meer (tot ik naar bed ga rond 22.30) achter de computer wil zitten. Tv keek ik al bijna niet, maar internet is een grote prikkel die ik uit moet schakelen. Daarbij ga ik ook een ochtendschema in het leven roepen en ga ik proberen 's ochtends eerst te mediteren, iets dat ik nooit comfortabel heb gevonden dus dit is echt een uitdaging.
  Ik drink alleen water en kruidenthee en waarschijnlijk (ik moet het van de huisarts bij gaan houden) te veel op een dag, dus daar moet ik ook mee aan de slag alleen precies andersom :D

  ReplyDelete
 27. ik doe mee. nr 1 en 2 doe ik al, dus uitdaging 3 zal m worden. ben ook een echte koffieleut met een scheutje koffiemelk en een klein schepje rietsuiker, maar ik zal eens honing proberen =D

  gr, maria

  ReplyDelete
 28. Ik doe mee! Ben de laatste tijd al meer en meer bezig om al het voedsel dat we eten zo natuurlijk mogelijk te krijgen maar er zijn nog wel een paar uitdagingen, dat gaat dus gewoon door, ook omdat ons budget niet echt heel ruim te noemen is. De concrete doelen voor de eerste week: weer starten met 's-ochtends een beker heet water, s-middags de lunch niet meer overslaan (en dus gaan snacken) maar ook geen brood gaan eten. Daarnaast voor mijn mannen een alternatief gaan verzinnen voor de lunchtrommels waar nu nog boterhammen in gaan waar ze verzot op zijn maar die alternatieven maar met moeite waarderen.

  ReplyDelete
 29. Ik ga in ieder geval mee doen met geen suiker en meer drinken, uit pakjes eten doe ik uberhaupt al niet. Ik zou de gelegenheid ook graag aan willen grijpen om te expirimenteren met het elimineren van tarwe/graan, maar daar heb ik wel een handje bij nodig! Op mijn werk eten we 's middags altijd gezamelijk brood, dus ik ben op zoek naar een alternatief wat ik makkelijk kan meenemen. En what about pasta? Is spelt een oplossing bijvoorbeeld?
  Alle tips en recepten zijn welkom, liefst dingen uit de 'gewone' supermark, want die zit vlakbij mn werk.
  Thanks en succes allemaal!!

  Groetjes Iris

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iris, gewoon zelf gemaakt meenemen. Je werkgever kan je toch moeilijk verplichten om brood te eten wanneer je dat niet wilt. Je zou muffins van amandelmeel, wraps van lijnzaad of boekweitpannenkoeken kunnen maken. Die dingen neem ik zelf ook mee naar mijn werk en dan krijg ik vaak als commentaar dat er zo lekker uitziet.

   Olga

   Delete
  2. Wat denk je van Quinoa? Ik maak zelf om de dag wel een quinoa salade klaar; heerlijk en makkelijk mee te nemen + erg gezond én geen graan. Ze verkopen ook quinoa-crackers; bestaande uit quinoa en rijstmeel. Handig als ik zin heb ik een snelle, makkelijke lunch. En omdat ik er heel veel moeite mee heb om tarwevrij te eten, eet ik af en toe nog wel brood of wraps, maar dan zelf gebakken van speltbloem/meel. Verkopen ze ook pasta's van! En anders heb je ook glutenvrije pasta's zonder tarwe bij de natuurwinkel.

   Ik heb morgen als lunch; speltwrap met geitenkaas, geroosterde tomaat en aubergine, veldsla en wat soja yoghurt voor 't smeuige + een ei en wat soja yoghurt met palmsuiker, kaneel en raw cacao poeder.

   Delete
  3. Ik bak sinds kort zelf zuurdesem-speltbrood. Wel een werkje, maar zeker de moeite waard. Niet graanvrij, maar mijn kinderen doen netjes met mama mee met eten en vragen eigenlijk nergens om, maar willen wel heeeeel graag af en toe een boterham (niet eens elke dag hoor). Aangezien ik dit er niet uit krijg, zal er een reden zijn dat ze het willen hebben en dit is voor mij en voor hun een goed compromis.

   Zelf neem ik als lunch altijd salade mee naar mijn werk. Lunch met alleen maar mannen, dus het commentaar is iets anders dan 'wat ziet dat er lekker uit'. Maar dat maakt me niet uit ;-) Gaat er om dat ik het lekker vind!
   Salade is dan groente die voorhanden is (paprika, bleekselderij, komkommer, tomaat, venkel oid - sla wordt slap), kip/geitenkaas/feta of ei, soms wat fruit erdoor, wat nootjes en/of zaden erdoor en een beetje olijfolie en keltisch zeezout. Soms met quinoa, soms met rijst/couscous/pasta/boekweit en/of een beetje mungbonen/adukibonen/linzen. Ik wissel het altijd af.

   Thuis eten we als lunch vaak pannenkoeken van amandelmeel/kokosmeel/speltmeel of boekweitmeel. Of gebakken ei met geitenkaas, komkommer en tomaat.

   Groetjes Anne

   Delete
  4. Bedankt dames!
   Ik heb gisteren een enorme tas boodschappen gehaald en 's avonds staan kokkerellen voor een paar dagen lunch.
   Jullie tips klinken heel erg lekker! Kim, je lunch van morgen! Hmmm!
   Quinoa staat bij mij voor woensdag op het lunchmenu.
   Fijn om te weten dat Spelt eventueel een optie is, al zal ik proberen zo veel mogelijk zonder graan te doen.

   Olga, het eten van brood is inderdaad geen moeten, maar het was altijd zo lekker makkelijk! Met een aantal collegas halen we iedere dag lunch, iedere dag iemand anders. Dat betekent de meeste dagen nergens naar om te hoeven kijken. Helaas ben ik de enige die er altijd ook wat groente-beleg bij haalt. Verder moest ik het doen met kaas, worst en hagelslag. Voelt gewoon niet goed, dus dan maar wat meer organiseren en 'zwoegen' in de keuken. Ben benieuwd naar het verschil in mn lijf (ik heb wat klachten die misschien met graan te maken hebben) maar ik zal in ieder gevel een stuk lekkerder eten de komende maand! :)

   Iris

   Delete
  5. Je gaat er geen spijt van krijgen hoor Iris! Ik merk een aanzienlijk verschil sins ik geen tarwe meer eet. Het zal misschien wennen zijn; ik heb eerst langzaam ontwend met speltbrood, maar eet nu bijna nooit meer brood. En het resultaat is dat ik minder honger heb, minder behoefte aan suiker na het eten, energieker ben en last but not least; afval!

   Delete
 30. Ik doe ook mee! Heb een voedingsschema gemaakt en wil daar de aankomende maand niet van afwijken. Dus niets extra's eten.

  ReplyDelete
 31. En nog als extra, dagelijks 2x 20 minuten mediteren.

  ReplyDelete
 32. Ik doe mee! Ga voor suikervrij, beperkt zuivel en verder kiezen voor zo puur en onbewerkt mogelijk! Succes allemaal, groetjes, Christel

  ReplyDelete
 33. Ik ga ook de uitdaging aan.
  1 en 2 zijn al ingebakken maar die koffie wordt een echte uitdaging.
  Gelukkig smaakt granenkoffie met sojamelk ook heerlijk.
  Veel succes voor iedereen !!!

  ReplyDelete
 34. Ik doe mee! Ik heb net bij de groenteboer een boel groente en fruit gekocht, en ga een maand lang elke dag een groene smoothie drinken. Verder ga ik bewerkte producten en suiker en synthetische zoetstoffen vermijden.

  ReplyDelete
 35. Ik doe mee. Ik eet al jaren suikerarm en geen bewerkt voedsel maar de laatst tijd ben ik wat laks geworden met chocolade. Ik drink geen koffie (sinds 2 maanden niet meer) maar moet wel meer water drinken en er op letten dat ik meer fruit eet. Dat glipt er de laatste tijd wat tussendoor.
  Dus concreet:
  - geen chocolade meer (behalve iets lekkers in het weekend)
  - meer water drinken
  - 3 stuks fruit per dag

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik ga voor uitdaging 2 en 3 vanwege mijn gezondheid. Vooral de suiker- en koolhydratenuitdaging blijft voor mij punt. En wat ik ook lastig ga vinden is om weinig tot geen fruit te eten, omdat dat mijn zoetbehoefte bevorderd en ik daardoor ook suikerschommelingen krijg. Daarnaast vind ik het ontbijt ook erg lastig, ik heb 's ochtends zo'n trek in zoetigheid. Soms lukt het me om een paar dagen achter elkaar 2 gebakken eieren te eten, maar die gaan me dan vervolgens zo tegenstaan. Heeft iemand tips hoe ik dit kan ondervangen, want ik merk wel dat een eiwitrijk ontbijt mij beter de dag door helpt.
   Daarnaast heb ik 4 jonge kinderen die graag wat lekkers lusten, dus eigenlijk een dubbele uitdaging. Verder doe ik ook nog een mindfulnesstraining waarvoor ik elke dag een uur voor mezelf moet reserveren om bijvoorbeeld te mediteren. Dit is er de laatste tijd niet van gekomen, dus wederom nog een uitdaging om dat weer goed op te pakken.
   Heleen, ik vind dit een goed initiatief en leuk dat er zoveel reacties zijn, dat is toch een extra steuntje in de rug.
   Succes allemaal!
   Groetjes, Mariska

   Delete
  2. Twee favoriete ontbijtjes bij ons in huis:
   1. havervlokken (of boekweit als je graanvrij eet) met rozijnen, gojibessen en moerbeien gekookt in amandelmelk. Aangevuld met kokosrasp, lijnzaad, zonnebloempitten, eventueel sesamzaad en dan óf kaneel óf rauwe cacaopoeder erbij. De laatste tijd roeren we er ook nog een beetje camu camu doorheen voor de vitamine C.
   2. Kwark of yoghurt met deze dingen erdoorheen (laat de vlokken en gedroogde vruchten wel even een nachtje weken, zodat het lekker zacht is).

   Op deze ontbijtjes kan in de rest van de ochtend goed functioneren en bij de kinderen zijn dit de ontbijtjes waarbij ik nooit hoef aan te sporen om door te eten...

   Wie weet heb je er wat aan...
   Groetjes Anne

   Delete
 36. Hallo allemaal ik wil het suikerprobleem gaan aanpakken en hopelijk zo de nodige overtollige kilo's eindelijk eens kwijtraken, ik ben de weg helemaal kwijt, na een periode van geen brood eten maar salades en yoghurt , en zo nog de nodige dieeten gevolgd met helaas geen kilo eraf weet ik het niet meer, dit lijkt me een goede opstap en wie weet wat het met me doet.
  groetjes Marjolein

  ReplyDelete
 37. Hallo,
  Lees gelukkig dit bericht nog net op tijd, want het is al bijna 1 okt. Ik ga ook mee doen. Sinds afgelopen januari gebruik ik al geen zakjes, pakjes e.d meer, omdat ik zoveel mogelijk e-nummervrij wil eten. Mijn uitdaging is: -- meer bewegen, in elk geval elke dag een half uur,-- 's avonds niet meer iets eten want dan ga ik nog wel eens de kasten langs. Er moeten echt een aantal kilo's af, ik stelde het steeds uit, maar nu gaat het beginnen. Succes voor iedereen. Lisa

  ReplyDelete
 38. Hallo allemaal, ik ga ook mee doen. Als ruime tijd gebruik ik geen zakje en pakjes meer. Ook zo min mogelijk tot geen e-nummers. Ook de suiker heb ik bijna helemaal vervangen door agave of honing. En ook de graan- en melkproducten vervangen. Een hele klus, maar het is mij gelukt. Hoewel het wel heel lastig blijft. Mijn uitdaging wordt om geen magnetron meer te gebruiken. En gewoon weer met pannetjes aan de slag. En ik wil ook de waterkoker uit laten. gewoon weer water koken op het gasstel. groetjes, Helma

  ReplyDelete
 39. Ik doe ook mee! Ik ga voor de water drinken uitdaging en dan voor beginners. In de zomer vind ik het niet lastig om water te drinken, maar ik merk nu dat ik inderdaad rustig om 12 uur kan bedenken dat ik nog niets heb gedronken. Dan krijg ik in de loop van de dag dus enorme dorst en grijp ik vaak naar zoete dranken. Ook ga ik letten op suikers. Ik let nog helemaal niet op wat ik eet, maar ik wil in ieder geval geen fout snoep etc meer eten.

  ReplyDelete
 40. wat leuk zo'n gezamenlijke uitdaging!
  Ik wil elke dag een smoothie drinken als ontbijt, lunch of tussendoor. Doe dit af en aan en wil graag meer vastigheid daarin aanbrengen om mijn groente en fruit inname te verhogen en vind het een goede manier om wat superfoods te nuttigen.

  Succes iedereen!

  Groetjes, Willemijn

  ReplyDelete
 41. hallo,
  Bij ons in het gezin zijn het echte broodfreaks. Nu koop ik de laatste tijd speltbrood met volgens het etiket de volgende ingrediënten: speltbloem 62,5%
  water, lijnzaad,bakkersgist, zonnebloempitten, rijstmeel, bakkerszout, roggezuurdeeg gedroogd, moutmeel gerst. Is dit een gezond brood, of toch maar beter vermijden.
  hoor het graag.
  succes allemaal, ik ga ook meedoen.

  ReplyDelete
 42. Wauuw fijn om zo een oproep te doen, toch teken dat er veel mensen mee bezig zijn! Leuk om te weten! Ikzelf was ook van plan om het gauw weer op te nemen, dus ik doe zeker mee!

  Ik wil graag voor de drie uitdagingen meedoen.. Bij uitdaging 1 val ik onder gevorderden, ik stak er sinds een tijd niet veel inspanning meer in, en dat wil ik nu wel weer doen!

  Aan de suikerchallenge wil ik me er als beginner aan wagen.. zal niet simpel worden. Op mijn werk wordt er ook vaak vanalles uitgedeeld of in de refter gelegd! En dan is het des te moeilijker!

  Drinken wil ik ook zeker meer! ik drink geen koffie, drink graag kruidenthee.. Maar water moet echt terug een goede gewoonte worden!

  Ik ga terug meer met de fiets naar mijn werk gaan.. en 1 keer per week sporten.
  Hopelijk gaat er ook wat van m'n gewicht af.. ;) zou meegenomen zijn!

  Ik heb wel enkele vraagjes, mss kan jij of iemand van de anderen mij wel een antwoord geven.

  - Vallen gedroogd fruit onder suikers? Als je suiker helemaal wil laten moet je dan ook rozijnen, abrikozen, ... laten?

  - Kent er iemand een recept voor koekjes voor baby's van 1 jaar? Zoek ik heeel dringend!!!

  - Op mijn blog staat een superrrlekkere courgettecake, maar hier is eigenlijk niet veel gezonds aan... witte bloem, geraffineerde suikers, ... Hoe kan ik dit het best omzetten naar een gezonde courgettecake, met kokosvet, amandelmeel, kokosmeel.. ik heb het allemaal in huis, maar zou niet weten welke hoeveelheden enz.. (elinemien.blogspot.com)

  Veel groetjes, en superveel succes allemaal!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Elinemien,

   Ik reken gedroogd fruit niet onder suiker, maar ze bevatten wel suikers. Koolhydraten dus. Als je je hier niet te buiten aan gaat (oftewel de hele dag er van eten ter vervanging voor snoep), kun je dit prima introduceren. Dadels kun je gebruiken om je cake mee te zoeten bijvoorbeeld.

   Voor baby koekjes heb ik geen recept (iemand anders?), maar heb je de koekjes van Goodies al eens bekeken? Is dat wat, misschien? Zit wel tarwe in, ik weet niet of je daar per se een vervanger voor zoekt.

   Ik heb een recept voor bananen brood op mijn blog. Bekijk die eens, wellicht dat je daar wat aan hebt om jouw (lekkere!) recept voor courgette cake aan te passen.

   Leuk dat je meedoet trouwens! Als je de uitdagingen doet om je er beter door te voelen, gaat het gewicht er vanzelf af ;-) geloof me!

   Groeten
   Heleen

   Delete
  2. Hoi Elinemien en Heleen,

   Als babykoekjes gebruik ik heel wat van jouw recepten, Heleen. Het bananenbrood, kokos-choco-muffins, etc. Het is lekker zacht en voedzaam. Ik geef dit al vanaf dat ze ongeveer 10 maanden is en doe er vaak nog iets minder of helemaal geen zoetstof in. Choco-dadelbolletjes vindt ze trouwens ook erg lekker!
   Daarnaast heeft Amber Albarda een lekker recept voor pindakoekjes in één van haar boeken staan (met speltmeel als basis). Deze maakt mijn moeder vaak en de kinderen zijn er allemaal dol op... Ik weet alleen niet of ik dat recept mag geven op internet?

   Groetjes Anne

   Delete
 43. Leuke actie! Ik probeer sinds een aantal maanden zoveel mogelijk pakjes, zakjes en verborgen suikers te vermijden. Dat gaat best goed, maar nog even iets kritischer deze maand, want ik merk de positieve veranderingen.
  Een andere uitdaging deze maand is minder tv-kijken en meer tijd voor muziek luisteren, wandelen, hardlopen, bakken en oude, vergeten hobby's. Ik heb de stekker van mijn tv er vanmorgen uitgetrokken, ben benieuwd! Succes allemaal!!
  Groet, Johanna

  ReplyDelete
 44. Hoi Heleen!

  Wat leuk dit! Ik doe ook mee, ik ga voor suikervrij, minder zuivel, zo puur en natuurlijk mogelijk, meer bewegen met de kinderen en veel meer water drinken. Ik ga nu nog meer tijd vrij maken om heerlijke supergezonde gerechten te maken, super leuk!
  Iedereen heel veel succes!
  groetjes Desiree

  ReplyDelete
 45. Ik doe ook mee, maar wil mijn persoonlijke uitdaging graag voor mezelf houden. mag dat ook?

  ReplyDelete
 46. Mijn uitdaging voor oktober is om weer volgens Paleo te gaan eten. Tijdens de zomervakantie is mijn gezonde eetpatroon zo goed als verdwenen en daarbij mijn fitheid. Wel gun ik mezelf geitenkaas en mag ik één dag in de week 'zondigen'. Daarnaast wil ik vijf dagen per week, direct nadat ik opgestaan ben, mijn krachtoefeningen weer doen.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...