12 October 2012

4 Gezonde Snoepjes om zelf te maken

Mijn keuken in voorbereiding op de snoepmiddag.
Met de feestdagen al min of meer in het zicht, leek het me een goed idee om weer eens snoep te maken. Ja, ik weet het, 'snoep' klinkt goedkoop en fout. Maar goed, 'vet' ook ;-) en jongens, dat waanidee hebben we in de ban gedaan! Tijd dus om 'snoep' in een ander daglicht te stellen. En wat zou je er van vinden als je wist dat deze snoep niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond is? Vol met gezonde vetten, antioxidanten en enzymen. Zoetmiddel gebruikte ik minimaal, maar de smaak is onovertroffen!

Ikzelf ben een hele middag bezig geweest in de keuken om deze snoepjes te ontwikkelen zoals je dat met een mooi woord zegt. Eerst de kasten langs, daarna keuken opgeruimd, om hem vervolgens onder de cacao, bananenschillen en fruitspatten weer achter te laten. Maar het was ontzettend leuk om te doen! Als je kinderen hebt, is dit het moment om ze de keuken in te sleuren en samen lekker te kliederen. Koken gebeurd minimaal, kneden, schenken en snijden weer wel en daar kunnen kleine handen prima mee helpen!

Gezonde Fruit Gummies

Dit recept is losjes gebaseerd op dat van Mommypotamus. Ik zag haar post voorbijkomen op Facebook en wist toen al dat ik die snoepjes ook wilde gaan maken. Wat mij tegenstond was het gebruik van veel honing en kleurstof (hoewel natuurlijk). Want laten we wel wezen, wat heeft nou meer kleur dan biologisch rood fruit?

150 ml vers geperst sinaasappel- of citroensap
200 gram bevroren of vers rood fruit
6 gelatineblaadjes, 10 gram regulier gelatinepoeder of 5 gram agar agar poeder
Blender of staafmixer
 1. Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook.
 2. Week ondertussen de gelatineblaadjes als je die gebruikt.
 3. Gebruik je agar agar, voeg dat dan per eetlepel toe, roer steeds goed door en laat meekoken.
 4. Als het fruit zacht en heet is, pureer het fijn in een blender of met een staafmixer.
 5. Roer nog even goed door.
 6. Schenk het over in een glazen schaal of leuke siliconenvormpjes. 
 7. Laat opstijven en bewaar in de koelkast in een doos met deksel.
Wie had gedacht dat een fruitsnack zo geinig en zo lekker kon zijn?

No-Sugar Fudge
Dit recept is letterlijk gistermiddag ontstaan nadat ik na zes experimenten met chocola die geen succes waren, een pakje santen in mijn hand had. De glazen schaal stond nog in een pan met heet water... wat zou er gebeuren als je een pakje santen smelt?

1 pakje santen
1/2 rijpe banaan, geprakt
Zaadjes van 1/2 vanilleboon of 1/2 tl goeie vanille extract
Snuf zout
 1. Neem een vuurvaste kom en zet dit op een pan met heet water. Als je een au-bain-marie pan hebt, gebruik je die uiteraard.
 2. Doe hier de santen in, draai het vuur laag en laat het smelten. Dit kan wel tien minuten duren.
 3. Als het gesmolten is, roer je de banaan, vanille en het zout erdoor. De consistentie is stevig.
 4. Schenk het in een plat bakje met wat plasticfolie en zet in de koelkast.
 5. Snij in stukken zodra het gestold is.
 6. Bewaar in de koelkast als je die zelfbeheersing hebt! Want het is maar goed dat dit erg machtig is, je eet je er een ongeluk aan! 
Low-Sugar chocoladerepen
Excuses voor de overbelichting. Foto's maken in de avond geeft geen mooi effect!
De chocola die voor dit recept gebruikt is, bevat inderdaad suiker. Maar bedenk dit: Hoe hoger het gehalte aan cacao (70% of hoger) des te minder suiker het bevat! Dus voor dit recept heb ik een reep chocolade van 85% gesmolten. Ik vind de bittere smaak aangenaam, maar als dat niet jouw ding is, voeg dan een eetlepel honing of palmsuiker toe.

100 gram pure chocolade
Een handvol geroosterde amandelen (ongebrand gekocht, even in een droge koekenpan geroosterd)
 1. Neem weer die vuurvaste kom en maak een badje met Marie.
 2. Doe de chocola in de kom en laat deze smelten.
 3. Hak de noten grof.
 4. Bekleed een ruim bakblik met bakpapier en schenk hier de chocolade in. Hoe kleiner het bakblik, des te hoger de chocolade komt. 
 5. Strooi de gehakte noten hierop en roer het met een lepel even door. 
 6. Laat in de koelkast opstijven en hak vervolgens in stukken. 
Aardbei Fudge
Dit is een ontdekking! Wederom de santen. Maar deze keer gewoon zo, ongesmolten in de blender met wat aardbeien. Malen, invriezen, klaar.

50 gram santen
50 gram aardbeien
Snufje zout
 1. Doe eerst de santen in de blender en maal goed door.
 2. Voeg de overige ingrediënten toe en pulseer een paar keer. Je wilt een mooi gemarmerd effect ;-)
 3. Verdeel in vormpjes en zet in de vriezer. 
Je ziet het! Vier verschillende lekkertjes met minimaal toegevoegde suiker. Snoepen zonder schuldgevoel!

Hebben jullie genoeg inspiratie opgedaan? En zijn jullie nog met veel enthousiasme met de Uitdaging bezig of kan dat wel weer een boost gebruiken? Kijk dan morgen op mijn blog!

Niet vergeten! Deze hele maand oktober zijn mijn beide e-boekjes boordevol recepten zonder suiker, lactose of gluten met €1,50 te koop! Plaats de bestelling via het contactformulier en je hoort van me! 

30 comments:

 1. Hm, die aardbei fudge klinkt érg aantrekkelijk. Ga ik maar eens maken van het weekend! Vorige keer vond ik santen echt te vet van smaak, maar ga toch nog een poging wagen.

  Moeten ze in de vriezer alleen om hard te worden, of moet je ze ook direct uit de vriezer eten?

  ReplyDelete
 2. Goede tips! Zo maak ik zelf vaak fruitleer voor mijn kinderen.
  Ik zal er binnenkort eens een bericht over posten op mijn blog.

  ReplyDelete
 3. this i like!! als ik zin heb in iets fouts,dan kun je het ook omzetten naar en snack in iets goeds...je kunt ook hagelslag maken van kokosrasp en rauwe cacao,in een leeg jampot en schudden,ook heel erg lekker is een kommetje met wat notenpasta,cacao,rijstemeel en een banaan,alles prakken en je hebt een raw cookie dough geval..erg lekker...!! omelet van kokosrasp met beetje boekweitmeel insmeren met appel-peren stroop,gemalen walnoot en plakjes banaan,oprollen in de koeling en dan plakjes snijden en heel simpel een banaan,appel of aardbeien met gesmolten chocolade en kokosrasp of insmeren met noten pasta of kokosvet zo uit het potje haha
  heleen,kijk ook eens op de site bakparade,heel leuk en vaak bedriegelijk eenvoudig!

  ReplyDelete
 4. Ziet er allemaal heerlijk uit! Ik heb laatst zelfgemaakte reese's peanutbuttercups gemaakt met zelfgemaakte amandel/hazelnoot pasta en 85% chocola. Dat wordt wel heel plakkerig en stroef in je mond, net of je een te grote hap beschuit met pindakaas neemt ;)
  Ik heb een paar weken geleden bij de natuurwinkel kokospasta/kokoscreme meegenomen van biona, is dat nou hetzelfde als santen? Ik nam het mee voor de curry omdat ik iets anders wilde dan de kokosmelk. Moest het inderdaad in warm water vloeibaar maken en toen ik het proefde... man ik vond het net witte chocola met kokos. Heb het gister ook door mijn groene smoothie gedaan en in het restje van het zakje had ik nog wat rauwe cacao gedaan. Toen dacht ik al hier moet ik een keer wat mee :)

  ReplyDelete
 5. Hoi Heleen,
  ik heb vanmiddag de 'bananefudge' gemaakt. Ik liet het mijn man proeven en die vondt het naar bounty smaken.
  Dit bracht mij op een idee: ik heb een reep extra pure chocolade gesmolten en de stukjes fudge erin gedoopt en toen laten afkoelen in de koelkast.
  Nu hebben we heerlijke suikerarme 'bounty' stukjes. Misschien een tip voor mede 'paleo knutselaars'
  Je hebt een geweldige website!
  met vriendelijke groet
  Iris

  ReplyDelete
 6. www.debakparade.nl niet alles even paleo,maar met een paar creatieve aanpassingen..
  gr peggy

  ReplyDelete
 7. Mijn zoontje heeft net ook fudge gemaakt van santen gemengd met dieprvriesbosvruchten, beetje vanille, hij vond het warm ook heerlijk. Het staat nu op te stijven in de koelkast. Dank je wel voor al je inspirerende recepten en tips, dat maakt het een stuk makkelijker om op een leuke manier over te stappen op een gezonder voedingspatroon.

  Groetjes, Wendy

  ReplyDelete
 8. Heb de bananenfudge gemaakt! De fudge in minicupcakevormpjes gedaan met een laagje gesmolten pure chocolade en daar nog wat kokosrasp overheen. Net een petit four....leuk om te serveren. Kan je trouwens ook kokosolie gebruiken of is santen nog weer heel anders?

  Wij gaan straks smullen!

  ReplyDelete
 9. Hoi Heleen,
  Gebruik je bij het eerste recept 6 gelatineblaadjes en 10 gram regulier gelatinepoeder of: 6 gelatineblaadjes of 10 gram regulier gelatinepoeder. Dus gebruik je ze beiden of een van de twee. En als je de gelatineblaadjes gebruikt laat je deze dan meekoken?

  Groetjes, Renate

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Renate,

   Het is 'of'. Ik geef hier drie verschillende mogelijkheden voor gelatine omdat ik hier nogal eens wat vragen over kreeg. Gelatine blaadjes week ik eerst en laat ik vervolgens in het hete mengsel oplossen. Koken doe ik dan niet meer, alleen doorwarmen want zodra de blaadjes opgelost zijn, is het klaar.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  2. Hi Heleen, bedankt voor je snelle reactie. Ik heb net de aardbei fudge gemaakt. Welke bakjes gebruik jij om de fudge te laten opstijven? Ik heb eierdopjes gebruikt. Ben benieuwd hoe ze opstijven?

   Groetjes, Renate

   Delete
 10. chocolade kun je maken van Cocos olie honing en cacao samen
  vloeibaar au bain marie mengen er over gieten en opstijven in de koelkast als dip over ijs of in yoghurt heerlijk

  ReplyDelete
 11. Ik heb de bananenfudge vandaag gemaakt. Erg makkelijk en lekker!

  ReplyDelete
 12. De bananenfudge vond ik de eerste dag wel aardig, maar de 2e dag hadden smaken zich goed vermengt en vond het heerlijk. Tip: Houd je in, eet niet alles meteen op maar wacht een dagje.

  ReplyDelete
 13. Hoi! Wat een leuke recepten zeg! Ik heb gisteren de fruit gummetjes proberen te maken, maar ik had een vraagje. Ik heb ze nu in blokjes gesneden, maar ze zijn toch een beetje vochtig en plakkerig bij mij. Heb ik iets verkeerd gedaan en kan ik dat oplossen?
  Bedankt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mogelijk dat de verhouding gelatine en vocht wat aan de krappe kant was, want ik heb flink wat gelatine gebruikt zodat het echt heel stijf wordt. Wat je nu kan doen, is de snoepjes heel licht bestuiven met kokosmeel, mesquitepoeder, maca of cacao (net wat je voorkeur heeft). Dit kan het oppakken net wat makkelijker maken. Of doe ze even in de vriezer om het wat meer op te laten stijven. Of eet ze nu allemaal tegelijk op ;-)

   Delete
 14. Spuit 11, maar gisteren santen gekocht en twee recepten gemaakt. De bananenfudge, goddelijk! Had alleen geen geduld dus heb de blok half gesmolten in de keukenmachine gegooid en het resultaat was top. Een ander recept was een proef: 3 verse abrikoosje met 75 gram santen, samen in de blender. Erg lekker (zurig) maar werd niet hard (verhouding verkeerd), maar heerlijk door de yoghurt of op een speltwafel.

  Dank voor je recepten en inspiratie!

  ReplyDelete
 15. Die bananenkokosfudge is goddelijk! We hebben inderdaad nog pure chocolade met paar blokjes cacaoboter au bain marie verwarmd en dit over de fudge heengeschonken... af laten koelen (met veel pijn en moeite om eraf te blijven)... verrukkelijk!
  Ben het nu ook weer aan het maken en nu ga ik er nog wat geraspte kokos over heen strooien... verheug me er nu al op. Bedankt voor je geweldige recepten, Marieke

  ReplyDelete
 16. Oja, bij die bananenkokosfudge heb ik ook nog wat citroenrasp toegevoegd...

  ReplyDelete
 17. Hoi Heleen, Dank voor alle heerlijke recepten. Ik ben een echte nieuwkomer op dit gebied, maar vind je site geweldig. De non-sugar fugde is inderdaad erg machtig. Uiteindelijk heb ik ze in kleine blokjes gesneden en in een ijsblokjeslaatje gedaan en aangevuld met pure 70% chocolode. Een soort bonbon, die gun ik mijzelf bij de thee. Een beetje smokkelen moet soms toch kunnen ? Groeten,Astrid

  ReplyDelete
  Replies
  1. Slim idee van het ijsblokbakje!
   Ik had geen zin in geklieder met chocolade, en dit werkt echt perfect!
   Nu kan mijn vriend ook genieten van zelfgemaakte bounties!
   De volgende keer doe ik er denk ik extra kokosrasp in, voor de echte bounty-bite!

   Delete
 18. Ben nu de fruitgummies aan 't maken, maar er staat nergens wanneer je de gelatine toevoegt... Ik snap 't wel, maar anderen vinden 't misschien lastig!
  Niet vervelend bedoeld, maar gewoon even meedenken ;)

  ReplyDelete
 19. Vandaag de fruit gummies gemaakt. Vallen in de smaak bij dochter, halve doos leeg gegeten (scheelt dat ze gezond zijn, haha). Bananenfudge staat op mijn lijstje om te maken met haar verjaardag 1e kerstdag! Groetjes Suus

  ReplyDelete
 20. Leuke recepten! Bij het tweede recept staat: "een pakje santen". Ik heb echter een enorm pak santen liggen.... Kun je aangeven hoeveel gram santen je bedoelt?

  ReplyDelete
 21. Vandaag de 'no sugar fudge' gemaakt. Zoals in comments genoemd werd ook chocolade en kokosrasp erop gedaan. Laat ik zeggen; warm=lekker, afgekoeld=lekkerder, afgekoeld met chocolade=heerlijk! Echt een aanrader!

  ReplyDelete
 22. hoi Heleen, de vraag is al eerder gesteld en ik ben er ook wel benieuwd naar; hoeveel gram is een pakje santen?

  ReplyDelete
 23. Pakje Santen koop je in de winkel meestal per 200 gram.

  ReplyDelete
 24. Heb al twee x de fruitgummies gemaakt. Ik had in de vriezer nog aardbeienmoes uit de blender, daar het sap van bloedsinaasappel bij, en dan de gelatine. Fluitje van een cent! Vandaag met gepureerde mango en sinaasappelsap gemaakt. Ook al zo lekker! Je moet ze wel in de koelkast bewaren, anders worden ze te zacht om beet te pakken

  ReplyDelete
 25. De fudge lijkt me zo lekker om te maken! Ik heb op internet gekocht wat santen precies was en ik vond kokosmelk, maar in het recept staat dat je die moet smelten dus het lijkt me niet dat het dan kokosmelk is. Wat is het precies? Misschien een domme vraag maar ik kom er niet uit haha

  ReplyDelete
 26. Kayleigh, santen is geperste kokos (aangelengd met water krijg je inderdaad kokosmelk). Je kunt het vinden in de supermarkt bij de Indische producten of in een toko. Succes!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...