16 October 2012

Kokosmeel Scones - Graanvrij

Deze scones zijn bijzonder eenvoudig om te maken en smaken echt heerlijk. Ik serveer ze als ontbijt of bij een kop thee aan mijn vriendinnen. Want deze scones zijn bijzonder dieet vriendelijk! Plus ze bevatten gezonde vetten en lenen zich voor zowel hartige als zoete smaakmakers. Dit is een leuke variant op de Amandelmeel Scones. Sommige lezers gaven aan amandelmeel toch echt te prijzig te vinden en hoewel kokosmeel per kilo ongeveer hetzelfde kost, heb je er minder van nodig, zodat het per saldo goedkoper is.Wel vind ik baksels van kokosmeel altijd iets droog aanvoelen in de mond. Hoewel ik weet dat ze niet droog zijn vanwege de vele eieren en de lekkere kokosolie! Ik denk dat dit te maken heeft met de textuur van de kokosmeel. Maar ook voor mensen met een notenallergie, is kokosmeel een goed alternatief (kokosnoot is geen noot!). Zo kun je toch heerlijke graanvrije baksels maken!

Kokosmeel Scones
Ongeveer 8 scones afhankelijk van de grootte van je lepel

4 eieren
50 ml gesmolten kokosolie
1 el appelcider azijn
1 el honing (optioneel, laat achterwege als je hartig beleg wil gebruiken)
1 tl vanille poeder (wederom optioneel)
50 gram kokosmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bicarbonaat

 1. Neem een ruime kom en meng hierin de natte ingrediënten samen met een mixer of garde.
 2. Pak een zeef en zeef de kokosmeel met het zout en bicarbonaat in de natte ingrediënten. Zo voorkom je klonten.
 3. Mix nog even grondig door elkaar. Kokosmeel klontert snel, dus neem hier even de tijd voor.
 4. Zet de kom vervolgens even apart en doe nu de oven aan. 
 5. Door het beslag even te laten staan, wordt het wat steviger en beter hanteerbaar.
 6. Verwarm deze voor op 200 graden.
 7. Als de oven warm is, neem je een bakplaat met bakpapier.
 8. Ik gebruik een ijslepel, maar je kan ook twee eetlepels nemen en maak hiermee mooie hoopjes.
 9. Bak in 18 minuten gaar en/ of goudbruin. Ik laat het altijd nog even in de oven staan nadat ik deze heb uitgezet. Zo gaart het wat na zonder te bakken. 
 10. Serveer met lekkere jam, oude kaas, vers fruit of roomkaas!
Bewaar deze scones, of welke kokosmeel en amandelmeel baksels dan ook, in een doos met deksel in de koelkast. Je kan ze dan wel een week bewaren. 

31 comments:

 1. Grappig gister zag ik op rtl 4 dat die engelse vrouw ook scones ging maken. Ik probeer liever dit recept uit!Ik heb namelijk ook kokosmeel staan want ik mag geen noten. Ik heb wel eens wat geprobeerd met kokosmeel maar vond het inderdaad ook wat droog. Op de verpakking staat volgens mij ook dat je er dan wat water bij moet doen. Ik wil het nu wel proberen maar heb geen kokosolie in huis wel roomboter en kokosbloesemsuiker. Daar moet het vast ook wel mee lukken. Heeft u nog wel meer recepten met alleen kokosmeel?

  Vriendelijke groet,
  Petra

  ReplyDelete
 2. Dit recept komt als geroepen! Ik had laatst zo'n zin in scones! Met room en jam, hmm.. ik ga meteen een zak kokosmeel halen vanmiddag! :)

  ReplyDelete
 3. Hmmmmm ziet er lekker uit!
  Heb nog een zak kokosmeel staan dus daar heb ik bij deze dan een mooie bestemming voor gevonden :)
  Alleen nog even de appelcider azijn halen en dan kunnen we aan de slag!

  ReplyDelete
 4. Je kan eventueel ook natuurazijn gebruiken (liefst bio). Het is de reactie van het zuur met de bicarb dat een luchtig effect geeft. Appelcider azijn heeft dan weer andere goeie eigenschappen en is daarom mijn favoriet, maar er zijn alternatieven als jou dat een tripje naar de winkel bespaart ;-)

  ReplyDelete
 5. Ik wil wel eens een cake maken van amandelmeel. Ik heb een heel klein bakblikje: 11x6,5x3,5.
  Wat zouden de verhoudingen dan moeten zijn? 40 gram kokosmeel? 4 eieren, roomboter 40 gram en 40 gram kokosbloesemsuiker en dan nog wat appelazijn en bicarbonaat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik denk dat dat zelfs teveel is. Ik zou het eerst halveren en eventueel wat bij maken als het toch te weinig is. Maar ik haalde uit dit recept 8 scones van regulier ijslepel formaat om je even een idee te geven.

   Delete
 6. Ik vind de baksels van kokosmeel heerlijk. Ik heb geen last van "droogte". Als ik de vanille kokosmeel koekjes maak, krijg ik juist het lekkere kleffe zoals bij eierkoeken. Ik denk dat het komt omdat de kokosmelk welke ik gebruik wateriger is. Ik gebruik de blikjes van Nutco omdat de pakken bij de Xenos uitverkocht waren. Deze scones ga ik zeker bakken, ik denk zelfs vanavond al met lekkere rozijnen als toevoeging. Dank je wel weer Heleen. En je nieuwe boekje....??? gr. Adrielle

  ReplyDelete
 7. Die ga ik proberen!
  Buiten dat ik amandelmeel duur vind, kan ik het op een gegeven niet meer door mijn keel krijgen, zo wee-ig(hoe schrijf je dat?)

  ReplyDelete
 8. 8 stuks zijn echt te weinig!!!! volgende keer maak ik minimaal dubbele hoeveelheid. Ze zijn heerlijk. Geen commentaar gehad over "kokossmaak" van mijn nietkokosliefhebbers. gr adrielle

  ReplyDelete
 9. ik had gisteren amandelmeel gekocht bij de ekoplaza, 5,99 voor 400 gram. is dat duur? kokosmeel hadden ze niet jammer genoeg.
  gr maria

  ReplyDelete
 10. jeetje dat ziet er lekker uit,wanneer open je je eigen bakeshop met vestigingen door heel het land,gegarandeerde hit!!!
  gr peggy

  ReplyDelete
 11. mijn cake is gelukt! en inderdaad 20 gram van alles was meer dan genoeg! Niet droog en een heerlijke smaak!

  ReplyDelete
 12. Superrecept!!

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ze zijn heerlijk! Heb biologische slagroom opgeklopt, suikervrije aardbeienjam; kan geen suikerrijk gebak tegenop :)

   Bij mij waren ze alleen wel wat droog. Misschien moet ik volgende keer wat meer kokosolie toevoegen..

   Delete
 14. Ik kon geen kokosmeel vinden hier in de buurt en heb nu geraspte kokos fijn gemalen in de keukenmachine. Ik heb nu i.p.v. 50 gram, 75 gram gebruikt omdat het nog erg dun was, maar dat is het nog steeds. Heb je hiervoor een ander gewicht nodig dan wanneer je kant en klare kokosmeel gebruikt? Of moet ik het gewoon nog een poos laten staan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helaas is fijngemalen kokosrasp echt iets anders dan kokosmeel omdat kokosmeel geen vet meer bevat waardoor het anders reageert. Je kan het online bestellen bij www.dieetwebshop.nl

   Je kan proberen het een poos te laten staan, maar het zal minder vocht opnemen dan kokosmeel. Je kan het eventueel dun laten, een ei toevoegen en pannenkoekjes maken. Bakken op laag vuur en voorzichtig omdraaien. Aan de smaak zal het niet liggen ;-)

   Delete
 15. Ok bedankt. Ik dacht dat ik bij jou (of misschien toch ergens anders) had gelezen dat je dat ook eens had gedaan met die geraspte kokos, vandaar. Anders maak ik er wel pannekoekjes van voor morgen bij het ontbijt ofzo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat klopt ook en dat mislukte volledig! (schaamrood) Toen kwam ik er dus achter dat geraspte kokos toch echt wat anders is dan kokosmeel. Zodoende.

   Delete
 16. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 17. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 18. Jummie, lijken me heerlijk! Net even gepind en toen kwam ik erachter dat de vertaalknop geen Engels heeft. Iets om nog even naar te kijken?

  -sorry, ik zat even te klungelen met mijn profiel-

  ReplyDelete
 19. Goeie! Ik maak ze nu.

  ReplyDelete
 20. Past dit ook binnen een lowcarb dieet?

  ReplyDelete
 21. Wat een geweldig recept! Heerlijk zijn ze. Mijn zoon is er dol op, en hij heeft geen honger meer overdag. Ik heb ze de laatste keer gemaakt met ee lepeltje kardemom erdoor zoals in veel skandinavisch gebak wordt gedaan en dat is erg lekker geworden.

  ReplyDelete
 22. En ze zijn goed!!! :) Ik denk dat ik de rest invries voor op m'n werk (tenzij ik zo lief ben om ze te delen... maar ze willen hier 'afvallen' dus ze willen mijn lekkers meestal niet!) Volgende week tijdens de lunch... kijk er nu al naar uit.

  Natuurlijk alvast 1 geproefd bij de koffie (met roomboter en suikervrije jam) en echt super lekker!

  ReplyDelete
 23. Recept ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen een flinke intolerantie voor o.a. eieren van kip, gans en kwartel. Zijn hier misschien alternatieven voor?

  Christa

  ReplyDelete
 24. Klinkt superlekker! Ik ga het ook eens proberen.

  ReplyDelete
 25. Heleen, je schrijft dat dit een bijzonder 'dieetvriendelijk' recept is. en dat je van de beschreven hoeveelheid 8 scones kunt maken? Alls ik de kcal. van de ingrediënten opzoek en optel kom ik op een totaal van 906 kcal. - 113 kcal. per stuk zonder 'beleg' of topping. Ik dacht ik vermeld het maar even voor de liefhebbers... niet alles achter elkaar opeten dus! Ze zijn heerlijk overigens. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik refereer aan een glutenvrij dieet en dat ze gezonde vetten bevatten ;-) Calorieën let ik niet op in de zin van 'dieet' want ik geloof daar niet in. Het gaat allereerst om kwaliteit, niet om kwantiteit!

   Delete
 26. Kun je deze scones ook invriezen?

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...