01 November 2012

Pre- en Probiotica - Wat, wanneer en waarom (niet)...

Dit is weer een wekelijkse bijdrage van epigentisch therapeut Jeanette Korf-Visser.
Probiotica in echte yoghurt
Vorige week heb je kunnen lezen dat verschillende factoren de darmflora in de war kan sturen zoals verkeerde voeding, stress, het ouder worden, sommige ziekten of bepaalde geneesmiddelen en bijv. antibiotica.

Een evenwichtige darmflora  draagt bij aan een goede spijsvertering en versterkt het afweersysteem. Een goede darmflora is belangrijk voor het op peil houden van de algemene weerstand, sneller herstel na een ziekte en een goede opname van voedingsstoffen. Het darmstelsel huist meer dan 500 verschillende bacteriën die de darmwand gezond houden en helpen bij het verteren van voedsel. Deze bacteriën werken allemaal samen in goede harmonie. Wanneer deze balans verstoord wordt, krijg je klachten.

Als je bedenkt dat 70% van je afweersysteem zich in je darmen bevindt, is het niet zo gek dat je dus flink beroerd kan worden en blijven als je darmflora niet de kans krijgt om zich weer op te bouwen. Want wie heeft er nou zin aan om haast continu met verkoudheid te lopen omdat die maar niet over gaat, of om elke griep mee te pikken die rondgaat. We hebben wel betere dingen te doen! ;-)

Het moge dus duidelijk zijn dat onze darmflora van groot belang is. En we mogen hem daarom niet verwaarlozen. Tijd dus om pre- en probiotica eens van dichterbij te bekijken.

Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën en gisten die een gunstige invloed hebben op de darmflora. Deze levende culturen blijven in stand door een gezond eetpatroon, goede stressbeheersing en het terughoudend omgaan met medicatie. Probiotica zitten ook in voedsel dat gefermenteerd of verzuurd is. Denk hierbij aan zuurkool. Kefir, bepaalde soorten yoghurt, acidophilus melk en andere zure groenten als augurken. Voorwaarde van deze producten is wel dat ze de kans hebben gekregen om goed te verzuren. Zelf fermenteren of yoghurt maken is dan het beste. De bacteriën krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen.
Voeding rijk aan prebiotica - oplosbare vezels
Wat zijn prebiotica?
Prebiotica voeden de probiotica. Je vindt deze in je voeding en je kan hier meer van gaan eten als je probiotica een grotere kans wilt geven. Oplosbare vezels zijn het en je vindt je ze o.a. in appels, bananen, aardperen, honing, knoflook, uien, paardenbloemblad en asperges.

Wanneer probiotica?
In principe hoef je niet dagelijks een probiotica supplement in te nemen (hoewel reclame je anders doet laten geloven) als je een evenwichtige voeding hebt waarin suiker, Omega-6 vetzuren, smaakversterkers en darmwand beschadigende lectinen niet of echt nauwelijks in voorkomen. Regelmatig iets zuurs eten of drinken is dan voldoende.

Maar er zijn momenten waarop een probiotica aan te raden is.  Denk hierbij aan:
Acute kinderdiarree (ook preventief)
Ter ondersteuning van een antibiotica kuur
Ter behandeling van eczeem gerelateerd aan koemelkallergie
Om symptomen van prikkelbaar darm syndroom te verlichten
Bij oorontstekingen
En uiteraard bij verkoudheid

Is het dan verstandig om naar de supermarkt te gaan en daar de bekende merken ‘probiotica’ aan te schaffen? Ik vind van niet. En daar heb ik drie redenen voor. Ten eerste wordt het melk dat in zulke drankjes en yoghurts gebruikt wordt, flink gepasteuriseerd waardoor de van nature aanwezige gunstige bacteriën er uit geknikkerd worden. Ten tweede moeten deze middelen gezoet worden. En vaak wordt daar suiker, glucose-fructosestroop of chemische zoetstof voor gebruikt. Dit soort zoetmiddelen voeden juist de slechte bacteriën in je darmen. Beetje contraproductief dus. En als laatste bevatten de commerciële yoghurts en drankjes slechts één soort cultuur. Dit is nauwelijks afdoende om wat dan ook te bewerkstelligen in je darmen.

Beter is het dus om te kiezen voor een goede kwaliteit probiotica waarin verschillende culturen zitten en waar geen dingen aan toegevoegd worden die de opname belemmeren. Volg de instructies op de verpakking voor optimale opname, eet meer prebiotica en je hebt een winnende formule voor je weerstand!

Wanneer geen probiotica?
Er is een aantal situaties waarbij het nemen van een probiotica niet aan te raden is. Ik wil ze hier even noemen, om te voorkomen dat jullie stante pede probiotica gaan bestellen en gebruiken. Want dat doen jullie uiteraard…. ;-)

Schimmels en Parasieten
Bovengenoemden leven o.a. op probiotica. Het beste wat je in zo’n geval kan doen is zo snel mogelijk er vanaf komen door middel van dieet en suppletie. Neem eventueel een natuurarts in de arm. Ikzelf heb daar hele goeie ervaringen mee en kan het proces flink versnellen! Zodra je het groene licht hebt gekregen qua gezondheid, kun je een probiotica inzetten om je darmflora even flink te verwennen.

Lekkende Darm Syndroom
Bij een lekkende darm is de darmwand open als het ware. De darmwand is beschadigd en laat meer door dan gezond is. Zo ook de probiotica. Neem je toch een probiotica, dan kun je daar niet lekker van worden. Ook hier is het belangrijk eerst je darmen op te knappen en daarna probiotica in te zetten.

Conclusie
Iedereen is er eigenlijk wel over eens dat probiotica belangrijk zijn. Net als Omega-3. Een algemeen aangenomen waarheid waar iedereen zich goed in kan vinden, met goede redenen! Maar zoals met wel meer dingen voor wat betreft gezondheid, is ook dit verhaal niet zwart-wit te stellen. Blijf dus kritisch, zorg dat je gezond eet en luister naar je lichaam. Op die manier is het niet moeilijk om goeie beslissingen te nemen!

Wat doen jullie om je darmflora te ondersteunen? Wat doen jullie als een antibiotica kuur onvermijdelijk is? Ik hoor het graag!

12 comments:

 1. Goedemorgen,

  Weer goed om te lezen. Omdat mijn gezondheid nog steeds niet optimaal is ben en blijf ik zoeken naar informatie. Nou vond ik van de week een site over het GAPS dieet en de achterliggende informatie daarbij. Dit heeft ook alles met darmen en psyche te maken, en er waren veel overeenkomsten te vinden.
  Ik ben benieuwd of jullie dit dieet kennen en wat jullie ervan vinden?

  Groetjes, Mariska

  ReplyDelete
 2. Na een lange periode van medicijnen die ik nodig had voor oor-oog-keelontsteking, 2 prednizonkuren tegen jeuk, en anti-biotica bij een hardnekkig verstopte neus voelde het binnen niet zo lekker meer. Opgeblazen buik en maag en gevoel van onbehagen eromheen. Ontlasting breiig en als ik moest moest ik ook heel snel naar de WC.
  Samen met dochter die zich er in had verdiept een probioticakuur uitgezocht en ik kan wel melden dat het nu prima gaat, ontlasting volgens het boekje, beter te controleren - vooral makkelijk als je onderweg bent- en ik ben ook weer aan het afvallen o.a. met behulp van recepten op deze site en consequent zijn in eetgedrag. Er gaan nog 6 kilo af de komende maanden!
  Uitdaging voor november 2 kilo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wooo, je gaat ervoor! Leuk om dat zo te lezen Lot, veel succes!

   Groet van Jeanette

   Delete
 3. Een paar weken geleden toch een ABkuur gekregen toen een gevaarlijke ontsteking maar niet wilde overgaan. Mede dankzij goede behandeling bij klassiek homeopaat en gezonde voeding totaal geen last gehad van de AB! Erg fijn, dank jullie wel voor alle goede adviezen en info!

  Liefs, Suus

  ReplyDelete
 4. Die enkele keer,dat ik een kuurtje moet slikken,neem ik daarna twee maanden probioticacapsules.

  ReplyDelete
 5. Wellicht hier misschien niet helemaal op zijn plaats, of toch wel een beetje..., mijn vraag over teffmeel. Er wordt gezegd dat het glutenvrij is. Nu bak ik er de laatste tijd veel mee, in combinatie met amandelmeel, maar op deze site wordt daar niets mee gedaan. Is daar een reden voor. Ik wil namelijk,ook vanwege een aantal allergieen van mijn zoontje en een eventueel vermoeden van een lekkende darmsyndroom, zoveel mogelijk glutenvrij bakken. Ik zou graag willen weten van jullie kant of dat een goed alternatief is.
  Groetjes,
  Madelinde

  ReplyDelete
 6. hallo madelinde,
  teff bevat lectinen,is niet zo goed voor de staat van je darmen,zoek maar eens op,er staat in artikel van heleen op deze site,te vinden met het zoekvenster hier bovenaan... heb het zelf eigenlijk nog nooit gehad,voor af en toe waarschijnlijk geen probleem,maar het dagelijks brood,weet het niet.
  wat doe je er mee,brood,pannenkoeken? smaakt het uberhaupt?,boekweit is wel ok te gebruiken,maar vind ik een aarde smaak hebben en gebruik ik maar met mate,maar misschien als je dit mixt met het amandelmeel,wat je nu al doet...succes...
  gr peggy

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dank je wel, peggy, voor de reactie en het artikel. Idd, teff blijkt dus ook niet geschikt te zijn. Jammer,want ik had net een soort cakeje zonder ei, ivm allergie) uitgevonden wat de kinderen ook lekker vonden, nu moet ik dus weer verder uitgaan proberen. Ja boekweit vindt ik idd een te sterke smaak hebben, tot 20 gram in het cakejesrecept gaat wel, dan heb je geen overdreven smaak, maar gewoon minder zoet.
   Groetjes,
   Madelinde

   Delete
 7. Hoi Heleen,

  Ik ben verbaasd over het feit dat schimmels aan probiotica voeden?! Ik ben namelijk al een tijdtje aan het vechten tegen candida en mij werd probiotica aangeraden (Bonusan). Ik moet ook toegeven dat klachten veel minder zijn met probiotica.

  Groetjes,

  Mirna

  ReplyDelete
  Replies
  1. bij werd ook probiotica aangeraden door therapeut.
   Maar ja dat wil niet zeggen dat het ook goed is. toch??

   Delete
 8. een wat late reactie, omdat ik net deze blog ontdekt hebt, sinds kort verdiep ik mij ook in wat voeding voor invloed heeft op je welzijn en dat veel lichamelijk aandoeningen onstaan door een verstoorde darmwerking en verstoorde zuurbalans. Omdat ik dat je door een andere eet/leefwijze klachten
  verminderen en verdwijnen,maar toch val ik steeds weer in valkuilen door weer te gaan snoepen, dus veeeel suikers en gluten binnen krijgen en ik merk dat mijn lijf gelijk weer in protest gaat. Ik vind het gewoon erg moeilijk om 'anders'te gaan eten. Sinds kort ben ik bezig met Aloe Vera drinkingsgel (van zuivere kwaliteit en van een duits bedrijf, niet in de winkel verkrijgbaar))En heb mij daarin verdiept ben ook naar een lezing geweest van Michale Peuser, een duitse wetenschapper, die onderzoek gedaan heeft naar de werking van aloe vera. Aloe Vera heeft vele toepassingen en levert een grote bijdrage aan het herstel van vele aandoeningen, waaronder herstel van de beschadigde darmwand. Ik zelf gebruik het nu het een aantal weken en merk vermindering van klachten van maag en darmen, voel mij ook fitter. Dus wil/moet je beginnen met pro biotica start eerst met Aloe vera drinkingsgel en daarna met pro biotica.Maar niet zomaar een pro biotica, ik heb één met wel 12 bacteriestammen en lactosevrij! En moet je starten met een Anti biotica kuur? start met aloe Vera om de schade die de AB veroorzaakt aan de darmen te voorkomen/beperken.

  ReplyDelete
 9. Ik weet dat ik over 2 weken een antibiotica kuur ga krijgen waar ik niet onder uit kom, kan ik tijdens de kuur een pro biotica nemen om mijn darmen te herstellen en te ondersteunen?
  Ik ben benieuwd

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...