06 October 2010

Brood, maar dan anders

Ik wil graag een recept voor een boekweitbroodje laten zien in deze post. Een alternatief voor brood is een hot topic en ik denk dat dit het meest makkelijke broodrecept is dat ik kan bedenken. Let wel op! Boekweit droogt erg snel uit. Bewaar het luchtdicht en in de koelkast. Als het toch te droog is, kun je het roosteren. Of voeg banaan of wortel toe om het smeuig te houden.

Dit heb je nodig:
• 500 gram boekweitmeel
• 25 gram zoet, zoals agave nectar of honing.
• 20 gram gist of 1 zakje gistkorrels
• 2 eieren
• 5 gram zout
• 35 gram boter of kokosolie
• 400 ml water of sojamelk (40 graden C)

Smelt de boter of kokosolie. Maak de gist aan met het lauwwarme melk of water. Maak een deeg met mixer (de deeghaken) van boekweitmeel, gist, het zoet en de eieren. Voeg de gesmolten boter en zout als laatste toe. Stort het mengsel in een schone, ingevette bakvorm. Zorg dat het goed verdeeld is.


Laat het ongeveer 40 – 50 minuten rijzen op een warme plek. Ik gebruikte de oven die pompoen aan het roosteren was.

Bak het brood af op 200 graden in 35 minuten. Na het bakken neem je het brood uit de vorm en bestrijk je het met wat water of boter, dit om de korst een glans te geven en zachter te maken.

Lekkere variaties: Voeg een handvol gemalen kokos en rozijnen toe. Gesneden abrikozen en amandelen maken een feestelijk paasbrood!

En dit is het eindresultaat! Lekker boekweit-gistbrood. Het heeft een goede structuur en is lekker zacht. Ik zal m in de koelkast bewaren om uitdrogen te voorkomen. Dit is in een gewoon cakeblik gedaan, was iets te veel, want tijdens het rijzen stroomde het over op de hete oven en verbrandde (oeps). Maar afgezien daarvan: geen slecht resultaat!

41 comments:

 1. Het ziet er lekker uit!
  En het recept klinkt eenvoudig, dus gaan we proberen!
  Lijkt me een goed alternatief voor 'gewoon' brood, boekweit bevat geen gluten, toch?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klopt, boekweit is geen graan en is glutenvrij. Geschikt voor iedereen die deze twee dingen wil vermijden! Succes met het uitproberen!

   Delete
 2. Ik heb het brood vanmiddag gemaakt en ik wilde het toch al proeven. Het smaakt best bitter/er zit een rare smaak aan. Misschien is er wat mis gegaan? Hoe hoort boekweit te smaken?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Martine,

   Wat jammer dat de smaak je tegenvalt! En het zal hoogstwaarschijnlijk de boekweit zijn, die smaakt inderdaad iets bitter. Je kan proberen om het met een hartig beleg iets te neutraliseren. Zout wil een bittere smaak nog wel eens opheffen. Anders zou je een eventuele volgende keer gedroogd fruit kunnen toevoegen aan het brood om er zo wat meer smaak aan te geven.

   Heel veel succes in ieder geval!
   Heleen

   Delete
 3. Gisteren heb ik het recept (de helft) uitgeprobeerd, het enige dat misging is dat het niet wilde rijzen (ik zal wel iets verkeerd gedaan hebben), maar met de smaak is niets mis. Nu nog een beetje uitproberen welk beleg er lekker bij is.

  ReplyDelete
 4. Annelot de Wit11 April 2012 18:41

  Ik wil dit recept uitproberen, maar is hartig beleg hierop ook lekker? (Aangezien er agave of honing in zit)

  ReplyDelete
 5. Wat grappig, je gebruikt precies dezelfde keukenmachine als ik heb! Volgens mij heb ik hem al meer dan 20 jaar én hij doet het nog prima. Wat heb je trouwens een leuke site. Veel te lezen en goede recepten!

  ReplyDelete
 6. Hoi Heleen, ik heb toevallig vanmorgen een pannenkoek met boekweitmeel op met wat rauwe cacao en kaneel en heb er wat agavesiroop op gedaan. Lekker hoor! Dit brood lijkt mij ook erg lekker om te maken maar ik wil alleen geen gist gebruiken. Heb jij daar een alternatief voor? En hoe kom ik er achter dat het water 40 graden is? Groetjes Daan

  ReplyDelete
 7. Hoi Heleen, wat is de reden dat je ei gebruikt? Op internet kom ik bij veel recepten voor boekweitbrood ei tegen. Waarom is dat?
  Ook zie ik vaak staan dat je het moet mengen met een andere meelsoort, zoals rogge. Wat is jouw mening daar over?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei is de bindende factor omdat boekweit geen gluten bevat. Vandaar ook het advies van anderen om het te mengen met een glutenhoudend meel als rogge oid.

   Delete
  2. Super zo'n snelle reactie. Nu snap ik het: het is het één of het ander dus!
   Dank je en fijne dag!

   Delete
 8. Hoi Heleen,

  Kan ik het brood ook met natrimbicarbonaat maken ipv gist? Gebruik nl liever geen gist.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jawel. Gebruik dan een halve tl bicarbonaat en een eetlepel appelcider azijn.

   Delete
 9. hoi Heleen,

  ik eet sinds een poosje geen granen en geen zuivelproducten. Ik heb al veel plezier gehad van je recepten. Vanavond dit brood gebakken. Ondanks je waarschuwing ook hier een overstroomd broodblik :-). Dank voor je heerlijke recepten! Het helpt me makkelijk op weg.


  Judy

  ReplyDelete
 10. hoi judy,

  ben even nieuwsgierig wat het effect voor jou is van geen granen en geen zuivel.
  probeer sinds kort te minderen m granen.

  groetjes sanne

  ReplyDelete
 11. vlgns mij kun je voor ei ook 5 gr chiazaad in 45 gr water laten wellen, en dat 20 min. laten staan, dan wordt t gel, is ook ter vervanging van boter /vet te gebruiken in recepten

  ReplyDelete
 12. Ik heb het brood vorige week gemaakt en ik ben er helemaal weg van! Geen glutenvrij brood uit de winkel meer voor mij.

  Nu wil ik proberen om een brood in de broodbakmachine te maken. Denk je dat dat gaat lukken?

  ReplyDelete
 13. Hey Heleen, hoe pas ik het recept aan zodat het niet meer overloopt... nu twee keer gehad :(
  Groeten Amy

  ReplyDelete
  Replies
  1. Als ik een nog kleiner bakblik gebruik dan gaat het er toch zeker overheen, het rijst te veel... enig idee hoe dit kan?
   Ik heb ook gewoon een doorsnee cake blik van 30cm gebruikt,
   moet ik iets minderen?

   En kun je voor alle broodrecepten gist vervangen door bicarbonaat en appelazijn?
   Is daar nog een verhouding voor...
   20 gr gist = 1/2 tl bicarbonaat en 1 el appelazijn?!
   Groetjes Amy

   Delete
  2. Hoi, ik maak nu wel een brood met speltmeel, ipv gist gebruik ik 20gram wijnsteenzuurbakpoeder op 500 gram speltmeel. (Normaal 1 zakje gist) met wijnsteenzuurbakpoeder hoef je geen appelazijn te gebruiken, maar heel belangrijk (en fijn) niet laten rijzen, gelijk na kneden de oven in!
   Wij proberen namelijk ook gist te beperken. Voor mij is dat makkelijk want ik eet geen brood.
   Maar de kids nog wel 1 broodje tussen de middag, ben nog enorm op zoek naar andere dingen die vooral mij dochter lekker vindt en wat makkelijk voor mee naar school is.

   Succes!
   Groetjes thamar

   Delete
 14. Hoe zou je dit brood in de broodbakmachine maken?
  Die heeft 2 rijsperiodes...
  Bedankt

  ReplyDelete
 15. Ja, ik zou ook nog wel extra graag willen weten hoe het broodbakken in de broodbakmach. werkt. Bij andere kant en klare mixen wordt ik ook in de verwarring gebracht dat er op staat voor normaal programma terwijl je toch speciaal een glutenvrij programma hebt?!
  Heleen, hoor graag de tips en feiten over gebruik van gist of niet en brood in de oven of broodbakmachine!
  Thanx!
  X Amy

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Amy en Ruth,

   Ik heb zelf echt totaal geen ervaring met een broodbakmachine, dus ik kan jullie hier ook geen tips over geven. Als je zelf brood wil bakken, kun je gist gebruiken. Zelf ben ik wel van mening dat zuurdesem gezonder is, omdat het brood langer moet vergisten waardoor het brood beter verteerbaar wordt.

   Als je meer tips wil over brood bakken, raad ik je deze blog aan: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl

   Groeten
   Heleen

   Delete
 16. Oke, ik bekijk het eens op de link. Dank! Hopelijk vind ik daar voldoende info.
  Ben namelijk opzoek naar een brood recept voor in de broodbakmachine zonder gist
  De amandelmeelbroodjes (ook de feest uitvoering) uit de oven zijn top maar zoek nu nog een mooi lekker recpet voor in de broodbakmachine voor wat variatie, en dan wel glutenvrij, ook nog ;)
  Groetjes Amy

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heleen, via jou link werd ik doorverwezen naar een andere site, meer gericht op glutenvrij
   wilde ik ff met jou/jullie delen;
   http://glutenvrijerecepten.come2me.nl/

   Delete
 17. Dag Heleen, ik heb vanmorgen dit brood gebakken en er net van gegeten. In 1 woord HEERLIJK! Omdat ik het overlopen wilde vermijden heb ik alle ingrediënten gehalveerd, maar het brood was helemaal niet gerezen (ik gebruikte bicarbonaat en appelazijn ipv gist). En omdat ik voorlopig geen gedroogde vruchten mag heb ik er allerlei zaden en pitten overgestrooid en er wat kruiden (rozemarijn, oregano, dragon) in verwerkt.
  Dit is zeker een favoriet!

  ReplyDelete
 18. Ik zit hier naar te kijken en denk dat ik hier mijn overrijpe bananen mee ga wegwerken! Bananenbrood! Heb jij dat al eens gedaan? Zo ja, moet ik nog ergens rekening mee houden?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zoek eens op bananenbrood op mijn site. Heul erg lekker ;-)

   Delete
 19. Hoi, wat een feest! Dit brood is echt heerlijk, ben er zo blij mee, eindelijk geen buikpijn meer! Ik heb het zowel met gist geprobeerd als met wijnsteenbakpoeder (2 eetl. op 500 gram meel). Beide super goed gerezen. Dank je wel!!!

  ReplyDelete
 20. Hij is heerlijk! Ik kan nog wat plakjes in de vriezer liggen. Het enige nadeel is dat hij snel (heel) droog is geworden maar als je er dan wentelteefjes van bakt.... Jummie

  ReplyDelete
 21. Hoi Heleen,

  Ik mag geen ei, wat kan ik als vervanger gebruiken. Ik mag geen gluten, geen zuivel, geen suiker en geen ei. Enige melen die ik mag zijn mais, boekweit, teff en rijstmeel.
  De melk kan ik vervangen door rijstemelk toch?

  Gr. Esther

  ReplyDelete
 22. Psyllium is een goede vervanger van gluten. Wordt in vocht een soort gel.

  ReplyDelete
 23. Hoi Heleen,

  Als je de gist vervangt door 1 eetl. appelciderazijn + 1/2 theelepel bicarbonaat, moet je hem dan ook nog laten rijzen 40 tot 50 min?

  ReplyDelete
 24. Als je de gist vervangt door 1 eetl. appelciderazijn + 1/2 theelepel bicarbonaat, moet je hem dan ook nog laten rijzen 40 tot 50 min?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nee, dan kun je het meteen in de oven afbakken

   Delete
 25. Er staat in je recept dat je het gist moet aanmaken met melk of water, maar geldt dit ook voor een zakje instant gist (van de supermarkt)?

  ReplyDelete
 26. Dit is een heerlijk brood. ik heb de helft boekweitmeel en de andere helft maismeel gebruikt, was een geslaagde combi en dan kun je rustig wennen aan de typische smaak van boekweit. Ik vond m zelfs lekkerder worden naarmate de dagen verstreken!
  groetjes
  Damaris

  ReplyDelete
 27. Hai Heleen,

  Kan ik het meel wat je gebruikt vervangen door Quinoa meel?
  Groetjes Karin

  ReplyDelete
 28. Op wat voor temperatuur zet je de oven als je deze gebruikt voor het rijzen?

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...