08 May 2011

Levertraan

Na al die heerlijke hapjes als de Gevulde Eitjes en het Aardbeientaartje, nu tijd voor iets volslagen anders: Levertraan. Als gezin nemen we al jaren levertraan capsules voor onze broodnodige dosis vitamine A en D. Ik kwam tot de conclusie dat we hier door voeding en zonlicht niet genoeg van binnen krijgen en met twee opgroeiende kinderen was de keus makkelijk: levertraan.

Toch kwam ik er langzamerhand achter dat die capsules verre van toereikend zijn om echt een hoogwaardige dosis binnen te krijgen. En daar kwam bij dat we onderhand drie verschillende soorten olie capsules innamen om ook de Omega 3 en EPA/DHA binnen te krijgen! Het liep danig uit de klauwen!
Totdat ik op de website van de Weston A. Price foundation keek. Hier las ik over het verschil tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine A en D en wat een persoon als ik op het noordelijk halfrond met een lichte afkeer voor vette vis nu echt moet innemen. De verschillen waren enorm. Omdat ik al overtuigd ben dat er een negatieve hype rondom vitamine A bestaat en dat deze geregeld uit zijn verband gerukt wordt, was ik meteen om. Mijn besluit stond vast: wij moeten aan de 'losse' levertaan... slik.... (no pun intended). De levertraan die de foundation aanbeveelt, is die van Blue Ice Fermented cod liver oil. Te verkrijgen bij deze winkel.

Het grote voordeel van deze levertraan is dat hij naast vitamine A en D, ook vitamine K2 (zeer prijzig, maar zeer aan te bevelen vanwege goede bescherming van het hart), goede hoeveelheden en verhoudingen EPA/DHA en alle Omega's bevat. Hiermee heb je met een theelepel per dag alle vetten binnen in een ongeraffineerde, onbewerkte vorm. Mijns inziens is hier niet tegenop te eten! Ik heb de visoliepilletjes opgemaakt en schakel zoetjes aan over op deze levertraan. De kinderen krijgen elk een halve theelepel met een bekertje citroensap en dat gaat vooralsnog redelijk. De levertraan capsules die ze kregen, knapten ze ook door om ze al kauwend op te eten!

Maar dan die smaak.... Wat een verschrikking! Ik moet mijn gezicht strak en liefst positief houden tijdens de inname, want dat is een gezamenlijk moment. Kun je het je voorstellen? Vissig, gefermenteerd, scherp en dan zuur vanwege de citroensap. Foei! Maar even doorzetten, hoor! Een flinke meid is op moderne ziektes voorbereid! ;-)

Wie neemt er nog meer levertraan? In welke vorm? En wat zijn jou ervaringen?

Fijne avond nog!

19 comments:

 1. Oh *ril* dat klinkt heel naar...

  Ik slik geen levertraan, maar wel 2000IU vitamine D per dag. Ik maak het zelf niet aan ook niet door middel van zonlicht en nu na 2 jaar, waar ik eerst begon met 5000IU per dag, en toen overstapte op 2000, is eindelijk mijn vitamine D in mijn bloed op orde.
  Vitamine A slik ik eigenlijk niet los. Maar ik gebruik nog wel vitamine B, E en C.
  En dan nog chlorella, teunisbloemolie (voor de menstruatieklachten), ijzer, calcium, magnesium, zink, kalium, propolis en pau 'd arco.....
  Oh en ik vergeet de maca en het barley grass hahaha
  Maar goed, als ik dit zo lees ook nog maar eens extra verdiepen in de A en of ik dat nodig heb en/of voldoende binnen krijg. (en dat zegt iemand met een diploma orthomoleculaire suppletie) en zal eens op zoek gaan naar die K2, daar weet ik niks van om eerlijk te zijn.
  Succes met je gezicht in de plooi houden ;-)

  ReplyDelete
 2. Jij beschrijft de nachtmerrie uit mijn jeugd. s Avonds voor het slapen gaan een lepel. Ik "boerde"het op,zo lang als ik wakker lag. Ik koop een soort visoliecapsules die dat niet doen. Belangrijker dan de inhoud. Groeten Izerina

  ReplyDelete
 3. Ik sluit mij bij Izerina aan. Vroeger kreeg ik elke dag een lepel levertraan. Brrr..... wat vies.

  Maar ik heb nu gelezen dat het goed is voor je astma. Misschien moet ik er toch maar weer mee beginnen.

  Liefs Frederique

  ReplyDelete
 4. Hier slikken we Visoliecapsules. Maar ik heb geen idee of het 'goede' zijn. Het zijn capsulen van 1000 mg. zalmolie (EPA 180 mg, DHA 120 mg) en vitamine E (2 mg). Vooral Willem zweert hierbij. Ik vind die capsules al zo goor (opboeren :-( ).

  Heb je eea al eens vergeleken met lijnzaadolie? Ik las ooit ergens dat dat dezelfde goede vetten heeft (zelfs beter voor dikke, oudere mannen geloof ik), maar dat het veel goedkoper is.

  Misschien kan jij daar je licht eens over laten schijnen :-)

  ReplyDelete
 5. Als de capsules goed bevallen, lijkt het me niet nodig dit te wijzigen. En over lijnzaadolie heb ik gelezen dat dit vooral bij oudere mannen juist prostaatkanker in de hand kan werken (in combinatie met een verkeerd dieet ben ik overtuigd, want kanker krijg je niet zomaar!).

  Zelf gebruik ik geen lijnzaadolie, maar juist veel kokosolie. Smaakt veel beter ;-) maar bij sommige mensen kan het inderdaad veel goeds doen! En het is inderdaad veel goedkoper. Ik zal er eens induiken! Bedankt voor de tip.

  Groetjes
  Heleen

  ReplyDelete
 6. ik gebruik ook de codliver oil van Green Pastures, maar koop die hier: http://www.vitavie.nl, goedkoper en ze hebben ook capsules. Voor de kinderen maak ik die capsules zelf (goedkoper), zelf slik ik het zo met een slok kefir er achteraan, geen centje pijn. Wel heb ik inmiddels ondervonden dat de kaneel smaak het beste te hachelen is zeg maar.
  Misschien leuk om te weten, er is een heel gebeuren rondom WAPF op Twitter gaande, misschien leuk om mee te doen: #WAPF

  ReplyDelete
 7. Hele goeie tip, dankjewel! Ik zal het op Twitter ook volgen. Kijken wat daar allemaal gezegd wordt!

  ReplyDelete
 8. Ik heb 2 jaar geleden levertraan gekocht.
  2 keer hebben wij er ook een gezamenlijk moment van gemaakt en toen vochten wij (alle vier) wie het eerst bij de wc kon... Kok...n.

  Ik heb toen weggegeven en doe ik sindsdien gewoon lijnzaad in de smoothies en walnoten en amandelen in handje en wordt er (nog meer) buiten gespeeld en buiten hardgelopen.

  Groetjes,
  Julia

  ReplyDelete
 9. het is wat ik gelezen heb ook heel goed voor de hersenwerking ik heb nu ook sinds een paar dagen de gefermenteerde levertraan van green pasture de smaak was wel even wennen invergelijking met lovitran of lysi maar denk wel dat de gefermenteerde beter is.

  groetjes metske

  ReplyDelete
 10. ik vraag mij af of je de levertraan kan invriezen ,wellicht in dagelijkse porties, zodat je de levertraan zonder te proeven in een keer door kunt slikken ..?
  Heeft iemand hier ervaring mee?
  Dit doet men namelijk wel met hele kleine stukjes rauwe lever, als je elke dag een paar stukjes bevroren lever uit de vriezer haalt,en dit met een slok thee doorslikt,proef je er helemaal niets van en krijg je toch je dagelijkse behoefte vit A en D binnen.
  Dit laatste heb ik uitgeprobeerd en werkt goed.
  Wel goede(!) kwaliteit lever nemen dus niet zomaar uit de supermarkt, kies bijv. voor Pure Graze lever,o.a. verkrijgbaar bij Boni of zo.

  ReplyDelete
 11. Wij hebben deze met kaneelsmaak en die vind ik prima te doen.Ze;fs mijn kinderen nemen dit met gemak.

  ReplyDelete
 12. Beware of cod liver oil, listen to the song with that name by the Dubliners. It is a tongue-in-cheek song, 3 minutes of your time. Maybe cinnamoned lemonjuice?

  ReplyDelete
 13. Ik gebruikte om levertraan te nemen, maar de overstap naar krill olie, zoals aanbevolen door mijn arts. Afgezien van dit, ik ook chlorella om mijn lichaam te ontgiften. Deze supplementen zijn echt effetive voor mij dat is waarom ik voortdurend het nu te nemen voor meer dan een jaar.

  ReplyDelete
 14. Wij kregen vroeger ook levertraan.
  Grote problemen omdat wij, 4 kinderen, vochten om wie het eerst mocht.
  De levertraan was van het merk Brocades en smaakte erg lekker naar sinasappel.

  Enige probleem met het product was als de fles half leeg raakte dat de dop slecht erop wilde door de hoeveelheid suiker die aan de hals vast kleefde.
  Brocades bestaat niet meer en is na vele overnamen door DSM ingelijfd.
  Bij DSM is het product, voor zover ik weet, niet meer te krijgen.

  Lijnzaadolie en levertraan versterken elkaars werking en een goed B-complex ernaast levert alle ingrediënten die we nodig hebben.

  Wel is aan te bevelen dat men zich minstens 1 x per jaar ontslakt met bv. Chlorella (6 weekse kuur waarvan 4 weken 12 gram chlorella wordt ingenomen)
  Het nut van ontslakken zal iedereen wel inzien maar de reden om dit met chlorella te doen is omdat in chlorella alles zit wat de mens nodig heeft en tijdens de kuur alle vit. en mineralen aangevuld worden ook al krijgt men enkele dagen diarree.
  Daarnaast zitten er in chlorella enkele elementen die gif en zuren opnemen (de schadelijke stoffen in ons lichaam hechten zich aan die elementen) en via de urine en ontlasting afvoeren.

  De werking van levertraan, B-complex en lijnzaadolie zal toenemen als het lichaam veel van de giften kwijt is.

  Lijnzaadolie is ook een boost voor het brengen van zuurstof naar de cellen (het tegen gaan van kanker ontwikkelingen in de cel door zuurstof gebrek/tekort)

  In onze voeding zit gewoon te weinig basis door genetische manipulatie maar ook door de verarming van de voedingsbron en de vervuiling van water, lucht en grond.

  Maar wij als mens worden ook overspoelt door xeno-oestrogenen in cosmetica, wasmiddelen, kleding, voedsel en smeerseltjes.
  Om deze troep uit je lichaam te krijgen is ontslakken belangrijk want je kunt nog zo gezond eten je krijgt het gif altijd binnen.
  Er is op dit moment een rel gaande omdat door meer dan 20 dure merkkleding producenten een vrij hoge dosis van dit soort hormonen aan de kleding wordt toegevoegd.

  Over dit soort hormonen is vrij veel bekend en ook welke schadelijke effecten het heeft op de mens, de waslijst aan vage en ernstige klachten die men krijgt.
  Zoek op xeno-oestrogenen en oestrogenen dominantie.

  Het gebruik van supplementen om deze klachten op te lossen werkt niet maar onderdrukken alleen de symptomen terwijl de opslag en de negatieve werking wel doorgaat.

  Vandaar ontslakken als u nog geen echte ernstige klachten heeft.

  Tip:
  Kijk naar uw buik vet.
  Hoe meer buik vet (rond de navel en taille) hoe groter de opslag van gif waardoor het lichaam in een stress reactie schiet en cortisol gaat aanmaken waardoor het buik vet nog meer zal toenemen.
  Cortisol is een stress hormoon dat het lichaam aanmaakt als het lichaam bedreigd wordt in welke vorm dan ook, van heftige schrik (adrenaline, noradrenaline en cortisol) tot een constante stress factor die veroorzaakt kan worden door ziekte (eventueel chronisch) maar ook door onze snelle manier van leven "het moeten"

  ReplyDelete
 15. Hallo, ik slik elke dag één softgel(Super Cod Liver Oil Complex) van Solgar. Het flesje kost 18 euro en er zitten er 60 in, dus voor 2 maanden.
  Groetjes, Justin

  ReplyDelete
 16. Wij hebben de gel met kaneelsmaak. Mijn dochter vindt het nog lekker ook! Ik schrijf de hele maand blogs over hoe ik op een natuurlijke manier mijn gebit kan onderhouden. Ik heb er ook even een linkje naar deze pagina bij gezet. Hoop dat je dat goed vindt. http://nieuwemaandnieuwegewoonte.blogspot.nl/2013/10/waar-is-levertraan-goed-voor.html

  ReplyDelete
 17. Via Weston Price foundation gelezen dat Sonne;s cod liver oil ook een goede levertraan is, welliswaar niet gefermenteerd maar toch een goede keuze, deze bestel ik dan ook via Vitacost, niet duur!
  De smaak is erg mild, ik eet regelmatig zoute haring en die smaakt vele malen sterker.
  Daarnaast gebruik ik een tl. kokosolie (biologisch en ongeraffineerd) en/of goede grasboter.
  Mijn zoontje van 5 maand krijgt ook dagelijks een tl. levertraan, hij lacht er altijd uitbundig bij als ik hem het geef:-))

  ReplyDelete
 18. hier de naturel gel met boterolie erbij, eerst wilde mn kinderen er niets van weten en nu gaat de jongste huilen als haar lepeltje op is en dan wil ze nog meer haha. Wat is trouwens een goede dosering voor jonge kinderen? Ik hou nu een halve theelepel aan.

  ReplyDelete
 19. De gel met kaneelsmaak kan je goed als 'geheel' doorslikken; je proeft nauwelijks iets, en nog beter; je boert niet de hele dag een vislucht omhoog.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...