26 February 2012

Eerste Stappen naar Gezonde Voeding

Anna vroeg: Ik lees je blog al een aantal maanden met veel plezier en wil graag meer van de dingen zoals jij al doet toepassen in ons gezin. Ik ben niet blij met hoe mijn man en kinderen eten, maar ik heb soms het gevoel dat ik er alleen voor sta als het gaat om keuzes maken over gezonde voeding. Waar kan ik beginnen en wat zijn goeie eerste stappen om ons dieet te veranderen? Soms weet ik niet waar ik beginnen moet en zie door de bomen het bos niet meer. Heb je tips?

Dit is een voorbeeld van een e-mail zoals ik die regelmatig ontvang: 'Waar moet ik beginnen?' Het idee om het roer om te gooien en (met het hele gezin) echt gezond en volwaardig te gaan eten is heel aantrekkelijk voor veel mensen. En begrijpelijk! Een goede gezondheid is heel belangrijk en legt de basis voor (bijna) alles wat we doen. Als we niet lekker in ons vel zitten, presteren we ook minder en kunnen we minder genieten van alles om ons heen! Maar waar begin je? Eerst maar de e-nummers er uit? Of suiker? Wat moet je dan eten en blijft er nog wel wat lekkers over? En hoe zit het met vlees en boter?Wat ik als eerste mee wil geven is dat dit een proces is. Iets dat afhankelijk van je omstandigheden heel snel kan gaan, maar soms ook langer duurt en meer energie kan kosten. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Het is schier onmogelijk om in 1 keer het roer om te gooien, je kasten leeg te halen, opnieuw boodschappen te doen (en gigantisch veel geld uit te geven) en vervolgens bonenschotels, zuurdesembrood en een suikervrij bestaan aan jezelf en je mede-gezinsleden op te dringen. Doe kleine stappen tegelijk en blijf kritisch over wat werkt en wat niet werkt. Zo hebben wij het ook moeten leren. De lijst hieronder is min of meer een opsomming van de stappen die wij doorliepen toen we overgingen op gezonde en pure voeding in aflopende volgorde van belangrijkheid. Wellicht dat dit jou kan helpen om meer overzicht te houden in het hele proces. Pas het aan naar eigen inzichten, want niemand is hetzelfde.

Maar het belangrijkste is dat je er plezier van hebt! Hou voor ogen waar je het voor doet en zie het als een avontuur, een reis waarvan de uitkomst je nog kan verrassen!

1. Gebruik boter in plaats van margarines. Ons is altijd voorgehouden dat verzadigde vetten de boosdoeners zijn van vele moderne welvaartsziekten en daarom is o.a. boter in een kwaad daglicht gesteld. Geheel ten onrechte! Met de opmars van de bekende welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en kanker liep de consumptie van suiker gelijk mee op! De consumptie van verzadigde vetten daarentegen is in de afgelopen 60 jaar juist afgenomen. De consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten is juist toegenomen. Helaas wordt deze link nog altijd ten stelligste ontkent of genegeerd en wordt de consumptie van margarines flink gepromoot. Margarine is een zeer bewerkt product op basis van plantaardige olie. Chemisch gezien is het maar 1 molecuul verwijderd van plastic. Gezond? Dacht het niet!
Boter van biologische melk daarentegen is rijk aan vitamines A, D en K en zijn belangrijk voor het gezond houden van o.a. ogen, bloedvaten en botten. Wetenschappers onderkennen dit en voegen daarom deze vitaminen aan margarines toe. Maar waarom zou je kiezen voor een zwaar bewerkt product met synthetische vitaminen als je voor het pure product kan kiezen?
Kies als het kan voor biologische boter en anders voor grasboter (ongezouten) om zeker te zijn waar voor je geld te krijgen!

2. Eet eieren! Ook eieren hebben veel te lang het predicaat ongezond opgestempeld gekregen. En ook hier hebben we te maken met valse informatie en slecht gelezen wetenschappelijke rapporten. Kies ook in dit geval voor biologische eieren. Deze zijn zo rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren dat een ei gezien kan worden als een volledige maaltijd!
Wees niet bang voor salmonella, dit komt alleen voor op de schaal van eieren en dan ook alleen op de eischalen van kooikip-eieren omdat deze ziek en vervuild zijn (de arme dieren!!). Kijk dus altijd op het ei zelf en kies voor eitjes met een '0' op het stempel dat staat voor biologisch.

3. Weg met suiker en geraffineerde koolhydraten. Alles wat van nature bruin is, maar in de winkel ook in witte vorm te krijgen is, moet je vermijden (of vervangen). Granen en suikers zijn voordat ze bewerkt (geraffineerd) worden bruin van kleur en ondergaan meerdere processen om ze makkelijk te verwerken en goedkoop te maken. In deze processen wordt alle voedingswaarde uit het product gehaald en blijven er letterlijk 'lege koolhydraten' achter waar je lichaam niks mee kan, maar wat het wel moet verwerken.
Meer en meer onderzoeken tonen keihard aan dat het regelmatig eten van deze voedingsmiddelen diabetes, overgewicht, chronische vermoeidheid, candida en nog een heel scala aan andere klachten oplevert.
Zorg dat je aan je koolhydraten komt door je te buiten te gaan aan groenten, fruit en noten.

4. Eat your greens. Groenten en water zijn de twee dingen die je onbeperkt kan eten en drinken. Zoek uit welke groenten je favoriet zijn en welke je in bijvoorbeeld een pastasaus of soep kan verstoppen. Breid je repertoire uit door bijvoorbeeld een groente-tas te bestellen. Hierin zit per week verschillende soorten groenten (en fruit) van lokale en biologische teelt. Recepten er bij zodat je ook ongewone groenten kan verwerken en er niks verloren gaat. Kijk bijvoorbeeld op Odin voor recepten en suggesties.

5. Limonades en frisdranken er uit. En diksap, kruidenthee en gewoon water er in. Wij drinken ook koffie, maar veel mensen voelen zich daar niet lekker bij. Gewoon laten staan dan. De kinderen krijgen thuis niets anders dan af en toe diksap, water of een kop thee en zijn hier heel tevreden mee. Op zijn best haal ik wel eens een blikje frisdrank bij de natuurvoedingswinkel (die zilveren blikjes, gezoet met agave). Dat mogen ze dan delen.
De hoeveelheid suiker en zoetstoffen die je hiermee vermijdt is fenomenaal. En dit zal dan ook een enorm verschil maken op je gezondheid. En laat je niet in de luren leggen door Roosvicee, het bevat wel degelijk suiker. Alleen diksap bevat echt geen toegevoegde suiker. Drink uiteraard met mate, omdat het wel geconcentreerd is.

6. Gebruik gezonde vetten in je keuken. Ikzelf gebruik kokosolie, olijfolie en boter en eigenlijk verder niks. Behalve dat het de smaak ten goede komt ;-) weet ik dat ik daarmee bij elke maaltijd de juiste vetten binnenkrijg.

7. Maak meer zelf. Denk hierbij aan zelf bouillon maken in plaats van een blokje gebruiken, zelf een dessert maken op basis van seizoensfruit of zelf pap of brood maken dat je in de ochtend zo kan opeten. Dit scheelt in onnodige suiker en toevoegingen en vult veel beter!

8. Wanneer mogelijk, kies voor biologisch. Uien, appels en sla koop ik standaard biologisch of kweek ik zelf in de achtertuin (de sla dan). Maar alles wat in seizoen is, is altijd goedkoper. En dit geldt ook voor biologische producten. In de wintermaanden eten wij veel knolgewassen en kool bijvoorbeeld. Echt niet duur en het vult goed!

9. Sla in en bewaar. De afgelopen zomer heb ik regelmatig een grote partij appels of rood fruit kunnen bemachtigen. Heerlijk en ontzettend gezond. Maar zoveel dat we het nooit allemaal zelf op konden. Rood fruit vries je erg makkelijk in om zo ook in de winter profijt te hebben van vers fruit en appels verwerk ik tot appelmoes dat ik dan ook invries. Hetzelfde doe je met groenten. Begint je groentetuin veel meer te produceren dan dat jij (en je gezin) op kan? Even blancheren en invriezen!

10. Kies voor biologisch of wild vlees. Gezond, biologisch vlees en vis bevat heel veel mineralen, vetzuren en amino-zuren die je gezondheid zeer ten goede komen. Goedkoop vlees is vaak vlees van intensieve veehouderij (bio-industrie) en los van ethische overwegingen, zijn die dieren ongezond en ziek en produceren dus ongezond vlees. Wees dus kritisch waar je vis en vlees vandaan komt!

11. Wat is je favoriete snack? Kun je het zelf maken of een gezonde(re) vervanger voor krijgen? Chips met smaakjes bevat altijd MSG (E621) wat je aanzet tot nog meer eten en je verzadigingsgevoel uitschakelt als het ware. Vermijden dus! Kies liever voor naturel of haal zoutjes bij een natuurvoedingswinkel (lees uiteraard wel het etiket!).

Of houden jullie van een koekje bij de koffie of een gebakje in het weekend? Zelf iets bakken kan erg leuk zijn en je houdt de controle over wat er in gaat zelf in de hand. Zo kom je er wellicht achter dat je met veel minder zoet toe kan. De zoete smaak die ons tegenwoordig opgedrongen wordt, kun je ontwennen! Je zult merken dat je na een week zonder suiker al merkt dat commerciële snacks erg zoet en wellicht vies, smaken! Doe er je voordeel mee en kies voor pure, minimaal bewerkte snacks!

Zoals ik al zei zijn dit de stappen die wij heel bewust gemaakt hebben en geven ze de grote lijnen aan. De details vul je uiteraard zelf in. En het is ook een bewustwording van wat je eet. Zomaar van alles eten zonder na te denken over wat het nou eigenlijk met je doet is nooit een slimme actie. Wij zijn geen eenvoudige robots, maar ingewikkelde, levende organismen. Ja, we leven langer dan ooit te voren, maar we zijn ook langer ziek dan ooit te voren en met zeer ernstige ziektes die steeds meer mensen om ons heen treffen, is het eigenlijk van de zotten dat we niet (meer) naar onze voeding kijken.

En nogmaals, dit is een proces, een positief proces waar goede gezondheid en een beter humeur (onder andere) de beloning van zijn! Dus heb ook plezier hiermee. Ga op onderzoek uit, praat met mensen of kom naar een lezing van mij ;-) Het zal je allemaal helpen en energie geven. Dus bij deze leg ik het bij jullie neer: Wie vindt het nog moeilijk om het roer om te gooien? Waar zijn jullie mee begonnen toen jullie de keus maakten en welke fouten en vergissingen hebben jullie begaan?
Ik heb bijvoorbeeld eerst alle kasten leeg gehaald en alle rommel weggegooid. Het voelde erg lekker, maar de keerzijde was dat ik in 1 week voor meer dan 300 euro aan boodschappen heb gedaan, waarvan zeker een kwart in de vuilnisbak belandde! En dat terwijl ik onze jongste nog aan de borst had en niet mee at en onze oudste net twee was en dus nog erg weinig at. Zonde!

Dus laat van je horen, ik ben erg benieuwd!

26 comments:

 1. Bedankt Helen, ook mij wordt vaak gevraagd: hoe begin je dan, dat vond ik erg lastig, maar ik was ook net begonnen om een soort kwartet te maken om zo te beginnen. Leuk zo alles op een rijtje te lezen!

  ReplyDelete
 2. Wat een mooie volgorde beschrijf jij. Ik werd ooit in het diepe gegooid. Langdurige moeheid na Pfeiffer deed me bij een acupuncturist belanden. Die adviseerde een tijd streng macrobiotisch te gaan eten. Wat moeilijk! Maar het werkte. Daarna was de overgang naar gezond eten een makkie. Met wel steeds nieuwe inzichten. Groeten Izerina

  ReplyDelete
 3. Grappig dat ik achter 10 van de 11 al een vinkje kan zetten. Krijg mijn kerel niet echt mee, maar verder gaat het goed. Ik hoef zelf niet echt op mijn gewicht te letten en 'zondig' dan ook elke dag met een stukje chocola (liefst extra puur, maar soms ook andere. Er liggen altijd een aantal repen in de koelkast). Omdat ik verder helemaal geen suiker eet, vind ik dit prima. Ik denk dat je ook je eigen grenzen en doelen moet stellen. 100% verantwoord eten doe ik bijvoorbeeld niet, maar dat is ook niet mijn doel..

  ReplyDelete
 4. Hoi Heleen

  Ik heb nog niet eerder gereageerd op je blog hoewel ik al een poosje meelees;-)
  Een jaar geleden hadden we een bijbelstudieavond over het genesisdieet, ik las het boekje en zo is het proces begonnen. Eerst echt een bewustwording, toen langzamerhand ben ik dingen gaan veranderen en vervangen, het ging op en neer precies zoals je beschrijft, het is een proces en ik kom steeds een stapje verder. Ik gebruik nu roomboter, kokosvet en ossewit en dat bevalt prima! Ook E-nummers worden zoveel mogelijk vermeden, pakjes en zakjes wordt niet meer mee gekookt. Ook heb ik vorige week voor het eerst amandelmeel bestelt en daarmee al brownies, ‘granen’reep en muffins gebakken, viel goed in de smaak! Wij eten wel gewoon (waldkorn) brood omdat ik het niet zitten om voor zes personen zelf brood te bakken en wij ook geen gluten-intolerantie hebben. Ik woon op Urk en ik heb overdag geen auto dus biologische produkten en speltbrood kan ik niet aankomen. Ik haal mijn groente en fruit op de markt, voor mijn gevoel toch iets beter dan de supermarkt. Ik gebruik stevia, agave, palmsuiker en oerzoet om mee te bakken. Ook heb ik bij je moeder de workshop noot en dadel gedaan en weet je..die worden minstens twee keer per maand gemaakt! De kinderen vinden dat ook erg lekker. Voor mijn gevoel ben ik al een eind op weg maar het blijft lastig vooral met mijn twee oudste zonen, volop in de puber en regelmatig word hier met de ogen gedraaid als ik weer eens iets 'anders' op tafel zet;-) Als ik geen troep in huis haal kopen ze het zelf wel en dat zijn dingen die ik los moet laten, ben al blij dat ze zelf ook wel weten dat het slecht voor ze is. Je bent voor mij een grote inspiratie en ik hoop dat je nog lang blijft bloggen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hee Angela,
   je bent een kei dat je het zo goed volhoud!

   Groet van Jeanette

   Delete
  2. Hoi Angela,
   Je bent super goed bezig. Echter agave, blijkt niet zo goed te zijn. Zie link: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/30/beware-of-the-agave-nectar-health-food.aspx
   Bedankt voor het delen.
   Jade

   Delete
  3. Hoi Angela,

   Gelukt! ;-) En wat een verhaal. Heel herkenbaar ook. Ik denk dat veel ouders zelfde soort frustraties hebben wb pubers. Hoewel ik het nu met onze kleintjes nog goed in het gareel kan houden, heb ik geen illusies over hoe het er over tien jaar uit kan zien. Een dame die naar een lezing kwam zei het heel krek: Je geeft ze nu de ruimte en hoopt dat ze met een paar jaar graag thuis eten omdat 'moe altijd zo lekker kookt'. Maar het blijft een zorg, dat kan ik me heel goed voorstellen!

   Een ander leuk boek dat ik je kan aanraden is 'De Hemelse voedselbank'. Ik heb het zelf net uit en gaat wat dieper in op het hoe en waarom van de voorschriften voor voeding in de Bijbel. Het is niet een dieet of iets dergelijks, maar wel een hele mooie aanvulling. En het is ook heel logisch: zorg goed voor het lichaam dat je van de Heere gekregen hebt!

   Nou, bedankt voor je lieve bericht en geloof me, ophouden met bloggen zit er voorlopig niet bij. Ik vind het zelf veel te leuk ;-)

   Groeten
   Heleen

   Delete
 5. Het begon bij mij met biologisch vlees, daarna volgden biozuivel en eieren. Eerst vooral omdat ik geen dieren wil eten die een beroerd leven gehad hebben. Daarna ben ik steeds meer geinteresseerd geraakt in alles wat met gezond eten te maken heeft. Er is geen weg terug....klinkt dramatisch, maar zo werkt het voor mij wel. Je komt steeds meer te weten en gaat dat toepassen op je eigen situatie. Ik was moe en zat niet lekker in mijn vel, ik weet nu inmiddels dat veel met mijn voeding te maken had. Ik moest steeds minder gaan eten om op gewicht te blijven. Dat voelde niet meer goed, niet meer natuurlijk. Daarom heb ik steeds meer dingen in ons voedingspatroon veranderd. Niet allemaal even succesvol, zo blijft mijn man zijn eitje bakken in margarine. Ik krijg het er niet uit en leg me er maar bij neer. Hij is tenslotte volwassen en moet daar zelf zijn keuze maar in maken. Hij respecteert wel hoe ik er over denk. Verder geen pakjes en zakjes en geen suiker en e-nummers. We hebben een grote moestuin waar we een groot deel van het jaar uit kunnen eten. Ik maak ook veel zelf en steek veel tijd in het koken, vind ik niet erg, maar kost wel veel tijd. Wat ik zelf wel belangrijk vind is om er niet krampachtig mee om te gaan. Als je een groot deel gezond en bewust met voeding bezig bent, ben je al heel aardig op weg.
  Misschien nog aardig om te vermelden dat sindsdien ik anders ben gaan eten, geen suiker meer eet en allerlei toevoegingen e.d. mijn eczeem waar ik van kleins af aan last van had in meer of mindere mate totaal verdwenen is. En dat is voor mij heel wat waard. Ik volg je blog al langere tijd trouw en steek er veel van op!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Sandra,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat je verhaal door veel mensen overgenomen kan worden. En je hebt helemaal gelijk, je moet zeker niet krampachtig worden, want dan wordt voeding een soort heilig iets. Zeker niet de bedoeling! Dus lekker je eigen weg zoeken en zelf aan de slag gaan, maar ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Dit kun je inderdaad een ander niet opdringen. Die keuze maak je zelf. Frustrerend soms, maar zo te horen hebben jullie het al aardig voor elkaar. Ik ben jaloers op je moestuin, ik moet het doen met een aantal bakken vanwege de (gravende) honden!

   Geniet er van en wellicht tot horens!
   Heleen

   Delete
 6. Een heleboel doe ik inmiddels al (vanaf begin januari) maar met het gebruik van roomboter heb ik wat moeite, omdat ik altijd geleerd heb dat dierlijke verzadigde vetten ongezond zijn. Heb jij links o.i.d. van waar aangetoond wordt dat het niet slecht is? groetjes Esther

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Ezzie,

   Ik begrijp je bezwaar. Hier in Nederland is de anti-verzadigde vetten lobby nog erg sterk. Ik heb zeker een flink aantal bronnen, maar deze zijn voornamelijk in het Engels. Is dit een probleem voor je om te lezen? Zo niet, dan stuur ik ze je graag toe.

   Ik hoor graag weer van je!

   Groeten,
   Heleen

   Delete
  2. Hoi Heleen, nee Engels is geen probleem voor me hoor! Ben erg benieuwd. Mijn man is veganist dus we verschillen van mening ;-) Krijg jij zelf commentaar vanuit je omgeving over je gewicht? Ik weeg zelf erg zwaar en zie mensen vreemd kijken als IK zeg dat bv kokosvet gezond is :-s groetjes Esther

   Delete
 7. Ook hier heel herkenbaar met oudere kinderen. Ik krijg het helaas ook niet voor elkaar om haar gezond te laten eten, heel veel discussies en dat is het mij niet meer waard. Terloops vertel ik wel wat of wijs ik haar op bepaalde zaken. Meer kan ik niet doen.
  Ook bij mij is de exceem bijna weg gelukkig.
  Heleen, zou ik die bronnen over roomboter etc ook kunnen krijgen?
  Ik krijg zelf binnenkort een uitgebreide sportkeuring met bloedonderzoek naar cholesterol etc. Ben echt benieuwd wat daar uitkomt. Ik eet alleen maar roomboter en kokosolie!
  groetjes
  Wilma

  ReplyDelete
 8. Hallo Ezzie,

  PB me je e-mail adres even, dan stuur ik je een lijst toe.

  @Wilma: Jou e-mail adres heb ik al, natuurlijk, ik stuur het je zsm toe!

  Groetjes!

  ReplyDelete
 9. Hoi Heleen,

  Al een tijdje lees ik je blog. Ook ik leer er veel van, en heel veel dingen vind ik heel herkenbaar, omdat ik ze ergens anders al gelezen en toegepast had (zoals die zeemineralen!). Een heel goed boek, wat bij mij het veranderproces in gang heeft gezet, is 'Beter met voeding'. Verkrijgbaar bij de website met dezelfde titel: www.betermetvoeding.nl. Daarin wordt ook heel goed uitgelegd hoe het zit met de vetten en roomboter e.d. Na het lezen van het boek ben je echt ongevoelig geworden voor reclame voor voedingsmiddelen.

  ReplyDelete
 10. Hallo Heleen!
  Ik krijgt mijn man ook niet echt mee met mijn gezonde voeding. Het maakt het nog moeilijker voor me. Hij is hartpatient en heeft 4 jaar geleden een hartinfarct gehad, kreeg toen een stent een het advies om o.a. geen roomboter, of producten gemaakt met roomboter te eten, weinig noten en geen eten die eindigt op worst, dus allemaal GEEN verzadige vetten te eten. We gingen toen ook samen naar een voorlichtingsavond "gezond voeding voor hartpatienten" in het ziekenhuis. Ik geloof het nu niet echt meer in hun adviezen over wat ze over de voeding spreken, te veel koolhydraten, granen, bewerkte plantaardige olieen o.a.
  Want als je naar de bevolking kijkt werkt het niet zo goed zeg maar... Maar waarom gaat dan zo hoogopgeleide dames en heren, bij ons geval de cardiologen, die adviezen geven? Ik moet me steeds verdedigen tegen mensen (mijn man, de buren, mijn klanten in de thuiszorg) vanwege de adviezen van de cardiologen en andere artsen.
  Het is ook heel frustrerend om mensen te zien die al ziek zijn en dan zeggen ze "ja wat doe je eraan hé" en slikken hun bloedverdunners en colesterolverlagers samen met een gevulde koek (de slechte variant). En mijn man zegt soms (meer als grap hoor)dat ik hem probeert dood te maken met mijn kokosolie en roomboter, want de cardioloog (jaaa!!) zegt zo en zo. Heb jij (of anderen?) ideen hoe ik hiermee kan omgaan? Puh.

  Groten Ann-Sofie

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ik zie nu achteraf ook heel veel fouten in mijn text, sorry voor mijn niet foutloze nederlands... ;)

   Delete
 11. Hallo Ann-Sofie,

  Ik zou zo willen zeggen dat je Nederlands prima te begrijpen is en je frustraties komen goed over, dus maak je om die paar foutjes niet druk ;-)

  En ik heb een vraag voor je: Voordat je man dat hartinfarct kreeg en de stent ingeplaatst kreeg, zat hij zich vol te eten met roomboter en kokosolie? Hoe zag zijn dieet er toen uit? Hoe ziet het dieet er uit van de meeste mensen die problemen krijgen met hun hart?

  Ik durf te wedden dat het overgrote merendeel zich klem eet aan de geraffineerde producten en de adviezen opvolgt om inderdaad meer granen en plantaardige (bewerkte!) olie te eten.

  Ik begrijp dat het hier om een dierbaar persoon gaat en ik wil jullie keuzes van toen ook zeker niet bekritiseren, want toen deden jullie wat jullie als beste optie zagen! Als ik vier jaar geleden wist wat ik nu weet, jongens...! Maar daar gaat het niet om.

  Feit blijft ook dat al die knappe koppen doktoren enerzijds ons leven kunnen redden, maar dat ze tijdens hun jarenlange studie maar 1 vak over voeding krijgen dat een paar lessen duurt. En dit komt hoogstwaarschijnlijk bij de overheid vandaan. Verder heeft de farmaceutische industrie belang bij mensen die levenslang aan medicatie zitten omdat dit geld oplevert. Je kan namelijk patent aanvragen op een medicijn of een component daarvan (en dus geld verdienen), maar voedingsmiddelen kunnen niet gepatenteerd worden en er kan dus geen geld op verdient worden.

  Natuurlijk zullen er altijd artsen zijn die niet met de massa meelopen en zonder hun kennis waren wij niet veel verder, maar het overgrote deel zal voeding niet als een oplossing zien omdat het te lang duurt eer er iets verandert, grote problemen niet direct oplost en de druk er echt wel is om medicijnen voor te schrijven.

  Ik weet dat je hier zo direct niets aan hebt tijdens een gesprek op een verjaardag, maar als je zelf overtuigd bent van je kennis en je gevoel, hoef je je niet te verdedigen, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

  Heel veel sterkte!
  Heleen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedankt voor je snelle antwoord Heleen!

   Volgens de artsen was het toch het vele roken en zijn algemeen (erg) ongezonde levenstijl de reden van zijn hartinfarct en daar ben ik ben ook totaal met ze eens. Alleen hun voedingsadviezen ben ik niet met ze eens en ik denk dat als hij flink zijn best zou doen met de voeding en bijvoorbeeld een natuurgeneeskundige voor adviez vragen i.p.v. de reguliere arts zou hij ook van zijn medicijnen af kunnen, hij heeft en had helemaal geen te hoge bloeddruk of te hoge colesterolgehalte en is tenlotte nog maar 42 jaar oud.

   En ja, het verdomde geld daar gaat het veel te vaak over, helaas, en ten kosten van ons gezondheid!

   Ik ben echt wel overtuigt, maar ik kan niet alle mensen tot inzicht laten komen, en dat vind ik zo jammer en moeilijk, om ze letterlijk te zien lijden en het antwoord is dichter bij dan je denkt, heel frustrerend. Daar moet ik gewoon met mezelf aan werk voor..
   Ben zelf nu ruim een jaar bezig en ik leer elke dag wat meer, mede dankzij jou :)! Heb er zin in en ben al zo blij dat ik van de PMS, hooikoorts, blaasonstekingen, candidainfecties, en buikpijn eraf ben! :)

   Welterusten! Groeten Ann-Sofie

   Delete
 12. Wat interessant om te lezen allemaal!
  Als ik terug denk is het bij mij een langzaam proces. Niet in 1x het roer om ofzo. Eet mijn halve leven geen vlees/vis meer. Later als student had ik niet veel te besteden dus wordt je creatief om van weinig geld toch lekker en gezond te eten. Ik maak graag van alles zelf dus ook eten! Nog wat later, van mijn eerst echte verdiende geld met een baan kocht ik een broodbakmachine. En zo is dat langzaam door gegaan.
  Mijn vriend en ik eten nu zoveel mogelijk biologisch (ik altijd vegetarisch, hij soms vlees/vis) uit het seizoen, drinken geen frisdrank, zeer matig alcohol, eten veel groente en fruit enz.
  Ik heb gemerkt dat door sommige dingen langzaam tot een gewoonte te maken het soms eigenlijk vanzelf gaat. En soms je vooroordelen aan de kant zetten en verder kijken dan je neus lang is!
  Toch zijn er nog dingen waar ik me verder in wil verdiepen. Bijvoorbeeld het gebruik van voedingssupplementen, vaker alternatieven voor brood eten. Ook zou ik graag nog meer te weten komen over voeding in relatie tot de hormoonhuishouding.

  En tot slot, mijn opa en oma van rond de 90 jaar eten hun hele leven niets anders dan roomboter! Ze zijn nog gezond en hebben geen hartklachten, eten biologische groenten uit eigen tuin en drinken thee van regenwater (water is getest en van goede kwaliteit bevonden).
  Een mooi voorbeeld, ik hoop dat ik ook zo oud mag worden op die manier!

  Groeten,
  Anna
  (een andere dan genoemd in je blogpost)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Anna,

   Bedankt voor je bericht! En de 'Anna' uit mijn blogpost heet eigenlijk anders en Anna was de eerste naam die me te binnen schoot ;-)

   En je grootouders zullen een voorbeeld voor velen zijn! Wie zou nou niet op die manier oud willen worden?

   Groeten
   Heleen

   Delete
 13. boekje met alle e-nummers: http://www.bouillonmagazine.nl/estoffen.php

  applicatie voor iPhone en iPad: http://www.bouillonmagazine.nl/iphone-app/

  ReplyDelete
 14. Wat kan je nou beter nemen: biologische (gewone) boter of (niet-biologische) grasboter? De biologische grasboter is zo duur nl.
  groetjes Suz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik koop zelf eigenlijk altijd biologische boter van Bio+. Die kost ongeveer 1,60 per pakje.

   Delete
 15. Hoi Heleen, als ik dit zo lees dan ben ik een heel eind op de goede weg. Voor mezelf dan. Wat ik lastig blijf vinden: de kids. Ik wil ze graag van het brood af en aan de verantwoorde koekjes en snoepjes (niet dat ze nou zo heel veel snoepen, maar toch), maar vind dat erg lastig. Waar ik benieuwd naar ben: hoe heb jij dat stapsgewijs aangepakt? Wat heb je bij ze geïntroduceerd ter vervanging van brood en het reguliere koek- en snoepgoed? Bedankt en groetjes, Femke

  ReplyDelete
 16. Hoi Heleen,
  allereerst complimenten voor je heldere en ook gezellige antwoorden :-).
  Als ik jouw lijst zo lees, eet ik al jaren best ok, dat is prettig. Alleen, ik ben een heuse broodeetser. Ik hou van mijn volkorenboterhammen met kaas. Ik hou ook van knackebrood (of hoe schrijf je dat?). Pasta's gaan er ook in als koek, in elke vorm. Is dat werkelijk heel slecht?
  Zo langzamerhand weet ik echt niet meer wat ik moet geloven: de ene partij zegt "vooral geen brood", de andere partij zegt "geen bewijs voor slechte effecten van brood, gewoon eten".
  Wat te doen?

  En, mocht ik toch echt mn boterhammetjes er aan moeten geven, wat dan?

  Groetjes, Martine

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...