02 April 2012

De Alllerlekkerste Chocoladecake... Ooit! Zonder gluten, suiker of melk.

Deze Chocoladecake (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij) is eigenlijk heel per ongeluk ontstaan, maar werkt zo goed dat ondanks dat ik hem in de afgelopen week vier keer heb gemaakt, hij iedere keer perfect uit de oven komt en hetzelfde smaakt en voelt. Gewoonweg perfect! En heel eenvoudig. En erg voedzaam vanwege de amandelmeel, biologische eieren en kokosmelk. Echt genieten. Weet je hoe lekker deze cake is? Dat Simon, die anders helemaal niet van pure chocola houdt, zat te vechten met de kinderen om het laatste cakeje en voorstelde dat ik nog maar een aantal moest maken! Serieus! Mijn anti-chocola echtgenoot wilde MEER chocoladecake. Als dat je niet overtuigt van de smaak, weet ik het niet meer!

Chocoladecake

300 gram amandelmeel
125 gram palmsuiker
75 gram (rauwe) cacaopoeder
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bicarbonaat
2 biologische eieren
250 ml kokosmelk
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng eerst de droge ingrediënten in een ruime kom. 
 3. Roer even door met een garde om de klontjes te verwijderen. 
 4. Doe de eieren en de kokosmelk er bij en roer goed door.
 5. Het beslag moet vrij nat zijn, net als gewoon cakebeslag. 
 6. Neem een cakeblik met wat bakpapier en stort hier het beslag in,
 7. of: Verdeel het beslag over 12 cupcake vormpjes (siliconen of met een papiertje er in)
 8. of: Verdeel het beslag in een lage ovenschaal om zo brownies er van te kunnen snijden.
 9. Bak in 30 - 35 minuten gaar. Met 30 minuten blijft de binnenkant iets smeuïg, als je het iets langer bakt, wordt de cake iets droger, mocht je niet van de textuur van zachte cake houden. 
Resultaat: De bovenkant van de cake is iets hard, maar toch plakkerig en de binnenkant is smeuïg. Je proeft de kokosmelk niet en het is naar mijn mening (en die van mijn lief) ook niet te puur van smaak door de cacao.
Variatie: Strooi wat gehakte walnoten op het beslag voordat het de oven in gaat.

90 comments:

 1. Denk je dat het net zo lekker is, als je er kleine cakejes mee maakt?

  Groetjes,
  Marjolein

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Marjolein,

   Die optie geef ik inderdaad in de beschrijving van het recept. Het maakt eigenlijk niet uit wat je er mee doet, het is allemaal even lekker!

   Heleen

   Delete
 2. Dat klinkt heerlijk. Een vraag over de palmsuiker: is dat een suiker die de bloedsuikerspiegel mider beinvloedt? Ik heb altijd zo snel last dat ik meer zoet wil na iets zoets gegeten te hebben.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De arenga palmsuiker die ik gebruik is niet geraffineerd en wordt daarom beter verdragen door mensen die last hebben van bloedsuikerschommelingen. Het is ook relatief goedkoop en eenvoudig te krijgen, dus je kan het uitproberen. Ik heb er in ieder geval niet heel erg last van en kan makkelijk stoppen met snoepen/ eten als het zoet is.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  2. Hartelijk dank voor het antwoord Heleen, dan ga ik het eens kopen. Ik kom weinig bij de Jumbo omdat ik ze niet echt goedkoper vind voor de produkten die ik koop en kant-en-klaar of pakjes en zakjes of merkprodukten koop ik niet.

   Delete
 3. Mmm weer een heerlijk recept. Het beslag was al lekker, het komt net uit de oven en nu is het nog lekkerder! Ik heb het recept iets aangepast omdat ik amandelmeel best duur vind. Ik heb 200 gram amandelmeel zelf gemalen met de koffiemolen en dit aangevuld met 100 gram kokosmeel. Volgende keer ga ik proberen om 150-150 te doen, de kokos proef je namelijk niet. Ipv 125 gram palmsuiker heb ik 80 gram gebruikt en hier nog wat vanillestevia bij gedaan. Verder heb ik de oven op 160 graden gezet omdat die van mij vrij warm wordt en na 35 minuten heb ik m uit gezet en de brownie nog even laten staan. Dankjewel!

  ReplyDelete
 4. Ik heb hem ook gemaakt, helemaal volgens recept en hij is verrukkelijk. Heb alleen wel een klein beetje schuld over het gebruik van palmsuiker, is dit echt wel oké? Wij moeten nl. Van eenschimmel af zien te komen en de cacao was wel biologisch maar niet de rauwe versie. Dus wel enigzins zondigen, ga de volgende keer wel rauwe cacao gebruiken. Maar dit recept is een blijver ! Gr. Adrielle

  ReplyDelete
 5. Ik heb hem gemaakt en hij is heerlijk! Ik eet vrijwel nooit suiker (bewust) en vond hem nog redelijk aan de zoete kant. Dus volgende keer probeer ik het met iets minder palmsuiker.
  Maar Heleen, je hebt jezelf weer overtroffen, super-lekker!

  ReplyDelete
 6. ik snap niet wat ik verkeerd doe is het dan toch dat ik echte amandelmeel heb en niet gemalen amandelen, want alles wat ik met amandelmeel maak is zo ontzettend droog.
  wat gebruiken jullie nu??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Hella,

   Beschrijf eens wat je doet als je bijvoorbeeld een cake maakt met amandelmeel. Ik gebruik ook echt amandelmeel en niet gemalen amandelen. Dus als jij bijvoorbeeld een cake maakt, welke dingen gebruik je dan? Misschien dat we er zo achter kunnen komen wat er anders is.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  2. Hoi Heleen,

   Wat is het verschil tussen gemalen amandelen en amandelmeel? Ik dacht altijd dat amandelmeel van gemalen amandelen wordt gemaakt.

   Delete
  3. Hoi Olga,

   Gemalen amandelen zijn grover dan amandelmeel. Als jij hele amandelen met je keukenmachine bewerkt, krijg je gemalen amandelen. Zo fijn als amandelmeel lukt alleen met professionele machines.

   Delete
 7. Hoi Heleen, dit recept wil ik graag uitproberen maar ik kan geen kokosmelk verdragen en of ik amandelmeel kan gebruiken weet ik niet omdat ik een notenallergie (en fruit allergie) heb. Kun je me een tip geven?
  M.v.gr.Wilma

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Wilma,

   Als je wel granen kan verdragen, kun je proberen dit met speltbloem te maken. Ongeveer dezelfde verhoudingen. Verder zou je (geiten-) yoghurt kunnen gebruiken. Dit zuur reageert met de bicarbonaat en geeft een heerlijk smeuïg resultaat zonder dat de cake zuur wordt. Ook kun je eens kijken bij de natuurvoedingswinkel. Vooral de grotere winkels hebben vaak een uitgebreid assortiment met verschillende soorten melk. Denk aan haver- of speltmelk. Dit zou je ook eens kunnen proberen uiteraard.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

   Groeten
   Heleen

   Delete
  2. Gebruik je dan evenveel yoghurt of meer of minder?

   Delete
 8. Ik maak dit recept regelmatig en hij is ERG LEKKER. Bedankt!!

  ReplyDelete
 9. Hoi Heleen,

  Ik heb net dit recept gemaakt met banaan en een beetje agavesiroop ipv palmsuiker en hij was heerlijk. Voor herhaling vatbaar:-)

  Mvg, Mariska

  ReplyDelete
 10. Oooooh, wat is deze cake heerlijk! Heb het beslag vandaag gemaakt met agave siroop in plaats van palmsuiker en er cupcakes van gemaakt. Wat een genot om een hap te nemen, precies wat je zegt. Krokant van buiten en heerlijk smeuïg van binnen. Deze ga ik veel vaker maken :) thanks voor dit heerlijke recept! Groeten, Irma

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zou ik ook volledig ahornsiroop kunnen gebruiken ipv de palmsuiker? En hoeveel dan ongeveer? Sinterklaasgroetjes uit Leuven

   Delete
 11. Ik heb er brownies van gemaakt en ze waren heerlijk!
  Groot succes hier en wat ook leuk was dat jongste zoon en ik van deze cake helemaal relaxed werden. Vast van de grote hoeveelheid magnesium.
  Leuk dat zoiets lekkers zo gezond is.

  Wanneer ga jij een bakboek maken?
  Groetjes, VeggieMo

  ReplyDelete
 12. Zou ik de cake ook met oerzoet kunnen maken? Wij blijken op palmsuiker heel heftig te reageren (hartkloppingen, een paar dagen lang beroerd voelen) dus dat ga ik echt niet weer gebruiken! (Op de site suikerwijzer.nl vind je meer mensen met dit soort klachten.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jazeker! Oerzoet is een goed alternatief.

   En verschillende mensen reageren verschillend op de soorten suiker die er zijn. Dus het is heel goed mogelijk dat er meerderen zijn die niet tegen palmsuiker kunnen. Ik moet oppassen met ahorn en honing bijvoorbeeld.

   Delete
  2. Ik bedoel agave ipv ahorn. Met ahorn heb ik niet veel problemen met agave wel.

   Delete
 13. Hoi Heleen,

  Ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en hij is echt heerlijk.
  Vanwege PDS kan ik een heleboel dingen niet eten en kopen in de winkel. Vooral de lekkere zaken zoals een plak cake of stuk taart. Door je blog en ideeën te delen kan ik ook iets lekkers eten zonder daar pijn of ongemakken van te ondervinden. Ik weet namelijk precies wat erin gaat.

  Gr. Selina

  ReplyDelete
 14. In 1 woorden HEERLIJK! Ook hier reserves qua gebruik van de suiker, dus ik ga graag experimenteren met een alternatief hiervoor.
  Ik had het als toetje geserveerd, keuze uit pompoen of chocolade (ik nam beiden :-)) , met een beetje slagroom met kaneel en nootmuskaat. Iedereen was enthousiast.

  Gr Jessica

  ReplyDelete
 15. Ik heb hem inmiddels twee keer gemaakt en wij vinden hem erg lekker, een blijvertje dus!!

  ReplyDelete
 16. Ik had er cup cakejes van gemaakt en de alle ingr gehalveerd zodat ik 6 cakjes had, 30 min de oven en toen waren ze iets verbrand en te droog naar mijn smaakt, ik heb wel hete lucht oven gebruikt had ik de temp dan iets naar beneden moeten zetten?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Doe ze iets korter in de oven, 20 minuten wellicht. Als de bovenkant gaar is, laat ze dan nog even in de oven staan met de deur dicht, maar de oven uit. Zo garen ze nog even na zonder te bakken. Aan de temp ligt het niet zozeer want ik heb deze cake al verschillende keren gemaakt en het komt iedere keer prachtig uit de oven. Probeer dus met de tijd te spelen. Succes!

   Delete
 17. Kan ik honing gebruiken ipv palmsuiker of beinvloed dat de smaak heel erg?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat kan. Je zal wel proeven dat er honing in zit, maar dit is op zich geen vervelende smaak vind ik.

   Delete
  2. Helemaal goedgekeurd!!! Ik heb er nog wat blauwe bessen door gedaan. Heerlijk!!

   Delete
 18. Heet iemand dit recept al gemaakt met boekweitmeel ipv amandel? (is minder zwaar en wellicht goedkoper), men met Stevia als zoetmiddel?

  ReplyDelete
 19. ik heb hem zojuist gemaakt met boekweitmeel, als zoetmiddel heb ik een eetlepel peren-appelstroop en één banaan genomen.
  geheel gebakken in een ronde taartvorm, verder recept gevolgd. prima gelukt, lekker!! als je niet van banaan houdt; banaan weglaten en een extra lepel peren-appelstroop gebruiken.
  groetjes, mieke.

  ReplyDelete
 20. Hoi,
  Dit recept leek me zo lekker dat ik het ook heb gemaakt! Ondertussen 3 pogingen gedaan, maar het wordt hier steeds zo droog als gort, en daardoor niet lekker.
  Ook het recept uit je kookboek gemaakt, ook daarmee het zelfde probleem. Had er cupcakes mee gemaakt. Ze zien er prachtig uit en met wat bicarbonaat rijzen ze ook mooi, maar ze zijn zo droog...

  Wat doe ik verkeerd?? Ik hoop dat je me kan helpen, zodat ik ook de allerlekkerste chocoladecake kan gaan maken!

  Bedankt vast!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoe heb je de cake gemaakt? Kun je dat vertellen?

   Delete
 21. Naar mijn idee gewoon volgens het recept... Hou dezelfde hoeveelheden en soorten ingredienten aan en ook de tijd e.d.

  Vorige week bovenstaand recept gemaakt met speltmeel, ik dacht toen dat het aan het meel lag dat het zo droog was, vandaag de brownies uit je kookboek met tarwemeel omdat ik dat nog had staan (en ik vorige week dacht dat het aan de speltmeel lag) maar ook dat werd droog...
  Ik heb een hetelucht oven, die zet ik op 175 graden en ik heb de brownies (in cupcakes) vandaag in 20 minuten gebakken.
  Ik weet niet of ze te droog kunnen worden als ze te lang in de oven zouden staan? In het geval dat mijn oven anders bakt dan gemiddeld??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Eveline,

   Het maakt echt uit welk soort meel je gebruikt. Het amandelmeel absorbeert namelijk een deel van het vocht waardoor de cake smeuig wordt en blijft. Speltmeel wordt sowieso vrij snel droog (die ervaring heb ik keer op keer eigenlijk). Dus mijn tip zou zijn, gebruik echt amandelmeel en niet wat anders.

   Verder kan het zijn dat jouw oven anders warm wordt, dat is zeker niet ongewoon. Op een lagere temperatuur even lang bakken zou dan de oplossing zijn.

   Ik hoop dat je hier wat mee kan! Succes!
   Heleen

   Delete
 22. Hoi Heleen,

  Het lijkt me echt een heerlijk recept, er is echter een maar...ik lust echt geen kokos. Kan ik dan iets anders gebruiken of proef je echt geen kokos?

  Ik hoor het graag van je.
  Groetjes,
  Kelly

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Kelly, de kokos proef je echt niet. Ik houd ook niet van kokos, maar dit recept kan je gerust maken!

   Delete
 23. De eerste keer heb ik omdat ik misgreep kwa amandelmeel ipv daarvan speltmeel gebruikt. Resultaat was een heerlijke cake. Nu heb ik em net gemaakt met amandelmeel. Hij valt veel zwaarder en ik vind em beduidend minder lekker (kwestie van smaak natuurlijk). Dus als je een minder zware versie wilt hebben zou ik speltmeel gebruiken.

  ReplyDelete
 24. Ik ben per toeval op jouw blog terechtgekomen in mijn zoektocht naar het koolhydraatarme dieet. Een aantal zaken heb ik al geschrapt, maar de chocolade nog niet! ik heb deze cake gemaakt met enkele aanpassingen. De palmsuiker heb ik vervangen door 50gram honing en de cacaopoeder door fijngemalen chocolade van 78% cacao. Het beslag zag er al heerlijk uit, met kleine stukjes chocolade erin! het beslag heb ik vervolgens in weckpotjes gedaan, in de oven gebakken en vervolgens ingemaakt met de weckketel. Heb ik altijd cake voor onverwachtse visite. Nu nog testen hoe de cake smaakt met zelfgemaakte blauwe bessen coulis...

  ReplyDelete
 25. Halllo Heleen

  fantastisch jouw blog!!
  Ik heb al menig recept uitgeprobeerd en de grote en kleine mensen het laten proeven, veel is al goedgekeurd :-)
  ik werk veel met kokos- en rijstmeel of boekweit en spelt (soms)

  Heb de cake gisteren gemaakt met spelt (175gr) en kokosmeel (125)
  heb de helft suiker gedaan en 2 eetlepels honing.
  Het beslag bleef erg dik, heb er een ei en een scheut slagroom in gedaan, nog dik.
  toen ongeveer 150 ml extra kokosroom en toen werd het pas smeuiig, niet cakedun!

  De cake is goed van smaak, maar droog, ligt dit aan de meel die ik gebruikt heb?

  sjips ik bedenk me ineens dat wanneer je kokosmeel gebruik, je eieren moet ophogen *schaam* dat zou het kunnen zijn......

  Weet jij hoeveel kokosmeel ik zou moeten geruiken voor de cake of een combinatie van kokos- en rijstmeel?

  Alvast bedankt en ga zo door!!

  ratel

  ReplyDelete
 26. Net je recept uitgeprobeerd en ipv amandelmeel gekozen voor kastanje meel dit ivm noten allergie en resultaat is uitstekend wel op tijd uit de oven gehaald tem op 16 graden gehouden omdat ik hetelucht stand heb gebruikt ga ook nog eens experimenteren met quinoameel. Voor nu zitten we lekker te smullen. Dank voor je recept en ook de rest van de recepten.

  Jetty

  ReplyDelete
 27. Ik heb ook een variant gemaakt: kokosolie of boter in een koekenpan, een laagje van dit browniedeeg over de bodem verspreiden en daaroverheen weer een laagje bananenpannenkoek (een mix van 1 banaan / 2 eieren). Een minuutje of 25 in de oven op 160 graden. Superspul :) Bedankt voor dit recept, en alle andere!

  Marianne

  ReplyDelete
 28. Dit is echt een van mijn meest favoriete recepten, al meerdere malen gemaakt en ook gevarieerd met vulling van in stukjes gesneden abrikoos of juist met gehakte walnoten....allemaal VERSCHRIKKELIJK LEKKER!
  Ik bak ze nu bijna wekelijks, en worden altijd tot de laatste kruimel verslonden. Zijn lekker goed vullende blije muffins (ik maak ze telkens in muffinvorm) Kortom een aanrader!

  ReplyDelete
 29. Ik heb gisteren dit recept ook gemaakt,geheel volgens het recept,ik heb het alleen in een Browniebakblik gegoten(met een stukje bakpapier eronder). helaas wilde het niet zo lekker rijzen,de mijne ziet er in ieder geval beslist niet zo uit als op de foto,zo heerlijk luhtig en "hoog". of het bakblik was toch iets te groot,of ik zou er een extra ei aan toe moeten voegen of heb jij misschien een ander alternatief/ idee??? qua smaak is hij overigens prima al moet ik nog steeds wel erg wennen aan de smaak van amandelmeel.....
  groetjes kirsten

  ReplyDelete
 30. Ik wil dit recept graag maken. Kan ik agavestroop gebruiken i.p.v. palmsuiker, want dat heb ik niet.
  Ga het gewoon proberen :-D

  ReplyDelete
 31. Jaaa.. De titel maakt het waar hoor.. Hij is verrukkelijk!! En ik had niet genoeg palmsuiker dus heb het angevuld met een scheut agavesiroop.. heerlijk..
  Tina

  ReplyDelete
 32. Ik heb het ook gemaakt, maar het is niet geworden wat ik had gehoopt. Het was heel bitter. Ik heb stevia gebruikt i.p.v. palmsuiker, maakt dat uit? Verder heb ik het recept gevolgd. Wat doe ik fout?
  Susan

  ReplyDelete
  Replies
  1. De stevia kan een bittere smaak geven. Ik denk dat het daaraan heeft gelegen.

   Groeten
   Heleen

   Delete
  2. hmmm, lekker zeg!!! Wat heb je toch een leuke site!!! Kan je de cacao ook weglaten? Mijn dochter gaat de 'soppige fabriekscake" missen op haar verjaardag sinds we zoveel mogelijk e nr en suikervrij eten. Ik wil haar hiermee verrassen door een gezonde soppige cake te maken, maar ze houdt niet van chococake.

   Delete
  3. Als je een vanille cake wil maken, kijk dan eens onder mijn Recepten tab en zoek daar het recept voor vanille cupcakes up. Dat is soortgelijk, maar dan zonder cacao.

   Groetjes!
   Heleen

   Delete
 33. Oke, ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Zag net het recept en ben het meteen gaan maken (staat nu net 1 minuut in de oven :-)) MAAR, ik had geen dun beslag maar het leek toch echt meer op deeg... Voelde overigens wel smeuïg aan.
  Ik heb uiteindelijk maar meer kokosmelk erin gedaan om het te verdunnen maar nu achteraf had ik waarschijnlijk ook gewoon wat water er doorheen kunnen mengen...?
  Verder had ik 200 amandelmeel en 100 kokosmeel (kostenbesparing) en de suiker gehalveerd en een scheut ahornsiroop erbij gedaan.
  Maar desondanks smaakte het beslag/deeg wel lekker (beetje weeïg door de kokosmelk) dus ik ben heel benieuwd hoe het eruit gaat komen straks!

  Verder Heleen, wat een leuke site! Ik heb vorige week je boek gekocht en vandaag met de kinderen (2&4) de banenen-eieren gemaakt en de oudste heeft zitten (vr)eten! Ook inmiddels speltbrood en amandelmeelbrood gebakken en ook dat was een succes hier in huis! Manlief neemt van het speltbrood maar 4 sneeën mee naar zijn werk en heeft hier genoeg aan (i.p.v. 6 sneetjes 'gewoon' supermarktbrood en om 4 uur honger hebben).

  Verder liep ik vandaag met de kinderen in de supermarkt door het pad met de cereals en wat jij in je verhaal bij de choco paleo kinderontbijt schreef, gebeurde mij vandaag. Kreeg er een flink binnenpretje van in ieder geval. Dus voor morgen staat uiteraard het kinderontbijt op de planning.

  Superbedankt voor deze geweldige site! En ga vooral zo door!!!
  Groetjes Veronique (Lelystad)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Veronique,

   Bedankt voor je leuke bericht en de herkenning! Ik ben heel benieuwd hoe de cake er uitgekomen is!

   Groetjes en fijne dag
   Heleen

   Delete
 34. Nou de cake is gelukkig toch gelukt. Lekker smeuïg van binnen. Vanavond als toetje je mango crème. Oudste houd niet van 'friemeltjes' dus de mango maar goed pureren tot een lekker glad geheel.
  Ik heb er helemaal schik in een hoe meer ik lees (en ontdek) hoe enthousiaster ik word!!

  ReplyDelete
 35. Vanavond ben ik aan de beurt om een toetje te maken. Gezellig met onze vrienden! Nog even de palmsuiker kopen... Ben benieuwd!
  Groetjes deirdre

  ReplyDelete
 36. Gisteren dit recept gemaakt maar uiteindelijk alles weggegooid.. Het was echt extreem bitter en oneetbaar.. Voor mij niet meer helaas :-( Balen dat ik mijn laatste restje, dure!, amandelmeel heb gebruikt hiervoor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is heel erg jammer! Enig idee waar de bittere smaak van gekomen is? Heb je een ander soort zoet gebruikt, of misschien teveel bicarbonaat? Misschien als je dat weet te achterhalen dat het een volgende keer bij een ander baksel te voorkomen is, namelijk.

   Groetjes
   Heleen

   Delete
  2. Ja, ik heb honing gebruikt ipv palmsuiker.. zou dat de oorzaak kunnen zijn?

   Delete
 37. Kan ik ergens info vinden over suikervervangingschaal met eenzelfde zoetkracht? Bv in een recept waar 100 gram palmsuiker gebruikt word als je dit wilt vervangen door bv honing/agave/ahorn/ hoeveel je dan moet gebruiken, wat de schaal dan precies is?

  Kan ik ook zomaar amandelmeel vervangen door speltmeel, in de meeste koek/muffin/broodrecepten van jou en roomboter door kokosolie, (of visa versa) of krijg ik dan echt hele andere recepten/smaken/resultaten icm de overige ingredienten/baktijden etc?

  Hoe kan ik het beste bv kokosolie / roomboter (beide nog ongemolten harde vorm) afmeten in hoeveelheid wat in recept vermeld staat, zijn daar tips voor (bv theel/eetepel is.. gram) of moet ik dit toch eerst altijd smelten en dan opvangen in een maatkannetje en wegen om te weten hoeveel ik nu heb als het gesmolten is?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waarom zoek je geen recept dat beter bij je wensen aansluit? Nu wil je op alle fronten het anders doen.

   Delete
 38. en nog een vraagje :-) Ik wil een aantal verschillende noten(bv amandel/walnoten) toevoegen aan mijn normale dieet, maar vanwege het fytinezuur wil ik ze wel van te voren weken voordat ik ze gebruik. Heb alleen geen dehydrator en om ze uren in de oven te laten drogen vind ik ook niet praktisch overdag (en snachts durf ik de oven niet aan te laten terwijl ik ga slapen). Kan ik de geweekte noten na het zeven droogdeppen met keukenpapier en daarna meteen consumeren (ik neem aan dat ze dan niet meer bewaard kunnen worden in glazen pot?) en in koek en bakreceptengebruiken of wordt het dan heel papperig?

  ReplyDelete
 39. Heleen, volgens mij heb ik je nog nooit bedankt voor dit recept, dus dat wil ik bij deze alsnog doen - DANKJE! - want ik ben er reuze blij mee. Ik bak deze chocoladecake regelmatig en hij blijft hartstikke lekker. Ik krijg er ook altijd goeie reacties op van anderen. Ik vind 'm extra lekker met gehakte noten en rozijnen er door.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Afieke,

   Bedankt voor je berichtje, wat ontzettend leuk om te horen! Ik 'moet' voor zaterdag weer een cake bakken, zal het ook eens proberen met wat vulling erdoor. Klinkt goed!

   Groetjes
   Heleen

   Delete
 40. Bitter en tegelijkertijd zo zoet dat je weer geen chocolade proeft. Ik heb ook Stevia gebruikt en beetje agave, is dat het punt? Het heeft ook de overheersende nasmaak van Stevia, geloof dat ik dat maar niet meer gebruik.
  Enig idee wat ik er nu nog mee kan, of zit er niets anders op dan weg gooien?! Tips zijn welkom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Inge,

   Grote kans dat het inderdaad aan de Stevia ligt. Geen idee wat je er nu nog mee kan doen, als de smaak niet goed is, is het lastig om dat na het bakken nog aan te passen. Zelfs als je er bijvoorbeeld trifle van zou maken, heb je nog kans dat je het proeft. Wellicht met een vruchtensaus? Het zure daarvan zou wellicht kunnen helpen.

   Succes!
   Heleen

   Delete
 41. Heb er nu 2x kersen door heen gedaan, is ook heeeeerlijk!!!

  ReplyDelete
 42. Dag Heleen,

  Ik heb niet alle opmerkingen doorgenomen, maar kun je de suiker ook vervangen door dadels? Is waarschijnlijk "gezonder".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat zou kunnen. Maal ze dan wel goed fijn, zodat ze mooi in het beslag opgenomen worden.

   Delete
  2. Dadels zijn veel minder gezond dan kokosbloesemsuiker. Zeker als je kijkt naar wat dadels doen met je bloedsuikerspiegel!

   Delete
 43. Hoi Heleen, ik dacht gelezen te hebben dat als je bicarbonaat gebruikt je ook een zure component aan je beslag moet toevoegen om de bicarbonaat te activeren. Hoe is dat bij dit recept?

  ReplyDelete
 44. Wat een briljant recept! Ik heb er een soort cupcakes van gemaakt. Maar wat ongelooflijk lekker. Ik heb ipv bakingsoda 1 flinke theelepel wijnsteenzuurbakpoeder gedaan omdat bakingsoda alleen werkt met zuur erbij.
  Verder het recept gevolgd. Complimenten!

  ReplyDelete
 45. Net gemaakt en wat is het lekker. Familie heeft er ook van gesmuld zeker voor herhaling vatbaar.

  ReplyDelete
 46. Ik ben zeer benieuwd naar dit recept.....na alle enthousiaste reacties. Ik wilde dit eigenlijk maken met stevia, maar zag dat meerdere dit al geprobeerd hebben en de smaak daardoor bitter word. Ik heb er nu al zin in mjaammmmiee

  ReplyDelete
 47. Hier iemand die werkelijk alle baksels kan laten mislukken ...
  En deze is gelukt en heerlijk!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat ken ik! Fijn dat dit zo simpel is dat het wel lukt hè! Haha.

   Delete
 48. Heleen, dank voor dit heerlijke recept. De cake is voor mij super voor de kinderen te puur. Een vraagje: is rauwe cacao minder bitter als gewone cacaopoeder? Groetjes, Inge

  ReplyDelete
 49. De taart lijkt me heerlijk. Ik probeer alleen koolhydraten en eiwitten te scheiden. Wat zou ik i.p.v. ei kunnen gebruiken?

  ReplyDelete
 50. Oh my Goodness! Deze brownie chocotaart eergisteren gemaakt en wauw! Nog lekkerder dan de brownies bij de Bijenkorf en heel wat gezonder! Dat is dubbel smullen. Topper! Needless to say dat hij gisteren dan al op was natuurlijk, haha.

  ReplyDelete
 51. Bedankt voor het delen van de recepten!

  ReplyDelete
 52. Wauw wat een superlekkere overheerlijke goddelijke cake!!! Mijn man heeft me verrast met een recept van jouw website...waar ik overigens al een heeeele tijd op meelees.. Nou en verrast was ik zeker... Hij is crimineel lekker... En als je hoogzwange bent dan leeft hij helemaal niet lang! Momenteel 33 weken in verwachting en wil eigenlijk alleen nog maar deze cake haha thnx voor je geweldige recept!

  ReplyDelete
 53. Helleen ik heb beide kookboekjes en al veel recepten gemaakt
  die allemaal even lekker zijn
  Maar deze cake heb ik nog niet gemaakt en staat nu in de oven
  Het hele huis ruikt heerlijk en tot nu toe ziet het er goed uit
  Nog 5 minuten dan is de cake klaar
  Koffie maken en smullen maar
  Thks Heleen voor alle heerlijke recepten
  Grt Annie

  ReplyDelete
 54. Hoi Heleen,
  Ik wil heel graag deze cake deze week maken en deze gebruiken in plaats van een biscuitcake als verjaardagstaart voor mijn zoontje. Ik wilde al weer bijna zo een zak biscuitmix kopen en bedacht me toen. Deze cake lijkt mij ook geschikt, als ik hem twee keer maak en op elkaar doe met een vulling er tussen. Nu is mijn vraag, is dit recept genoeg voor een taartvorm van ongeveer 25 cm? En is het stevig genoeg om te bekleden met marsepein? Enig idee?
  Groetjes,
  Annemarie

  ReplyDelete
  Replies
  1. ik ben heleen niet maar ... ik denk dat als je de hoeveelheden aanhoudt dat je dan met 25cm taartvorm wel een laagje hebt (gezien wat ik met halve hoeveelheid al had!
   de bovenkant is idd best stevig. hoe het werkt met marsepein weet ik niet maar ik zou hier best wat op durven smeren of zo.
   groetjes, marlies

   Delete
 55. Mijn dochter mag geen cacao, hoe kan ik er een witte chocolade variant van maken?
  Heb je ook ervaring met carobepoeder ipv cacao? Hoor het graag. anita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Anita,

   Je kan de cacao 1 op 1 vervangen door carobe. Hij zal dan iets minder uitgesproken naar chocolade smaken, maar evengoed erg lekker. Je kan er een witte chocolade variant van maken door de cake te maken minus de cacaopoeder, maar iets meer vanille toevoegen. Ga op zoek naar witte chocolade die je bevalt, bijvoorbeeld bij een Natuurvoedingswinkel, smelt deze en schenk dit over de cake als hij gaar is.

   Succes ermee!

   Delete
 56. Net gemaakt en...echt alllerlekkerst ooit! Smullen!

  ReplyDelete
 57. net gemaakt met sukralin ipv de suiker (3 el voor halve hoeveelheid van alles) jammie!!!!
  zou nog iets meer zoet in mogen voor de zoetekauwen onder ons. volgende keer doe ik er wat esdoornsiroop door.

  ReplyDelete
 58. marlies bouten17 March 2014 12:26

  is het in te vriezen? denk van wel? ik heb er brownies van gemaakt. blokjes dus. jammie
  bedankt voor het heerlijke recept.
  groetjes, marlies

  ReplyDelete
 59. Voor de tweede keer gemaakt deze week. Kokosmelk is 'hot' in dit huis (ik heb het pas ontdekt) en deze cake is echt lekker! De eerste keer als cake gemaakt (ja stukjes kun je best invriezen, heb ik zelf ook gedaan en het smaakt nog steeds prima). De tweede keer als brownies. Beide keren heb ik de helft van het amandelmeel vervangen door een ander soort meel en ook dat ging goed. Verder heb ik de palmsuiker een op een vervangen door kokosbloesemsuiker

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...